app1.pngVáros- és országtérképek, előre kinyomtatott útvonalterv, útikönyv a legjobb helyi tippekkel – ez mára mind a múlté. Ha utazhatunk – amit jelenleg óvatosan, de tehetünk –, ezek helyett ma jóformán már egy okostelefon is elég, amelynek külföldi használata az Európai Unión belül a roamingdíjak megszűnésével külön költséget sem jelent. Emellett vannak még olyan jól használható, megbízható (és ingyenes) alkalmazások, amelyek még könnyebbé tehetik európai utazásainkat, kiváltképp a pandémia alatt, amikor a nemzeti szabályok gyakran változhatnak. Mondjuk, hogy mit érdemes letölteni indulás előtt.

app2.png

No1: uniós digitális Covid-igazolvány („EESZT Lakossági” applikáció)

Ami nélkül nem érdemes elindulni: a védettségünket európai szinten egységesített formában igazoló app, amely idén nyáron indult EU-szerte, és július közepétől már itthon, magyar változatában is elérhető. Ebben a cikkünkben minden lényeges információt összefoglaltunk róla, de a lényege: az ingyenesen letölthető alkalmazással tudjuk másik uniós országban kétséget kizáróan bizonyítani, hogy miért bizonyulunk védettnek.

Az alkalmazás az EESZT-ben tárolt egészségügyi adatainkat használja: mutatja, ha Covid-betegségből korábban felépültünk, az érvényes tesztünket, vagy az uniós / magyar oltási igazolásunkat digitális formában. Működéséhez TAJ-számmal és ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkeznünk. A határon – vagy bárhol, ahol igazolnunk kell védettségünket az EU-n belül – ezt el kell fogadniuk, így nincsen szükség mellé papíros-pecsétes hivatalos igazolásokra.

Ez egy egységes, könnyen felismerhető és hamisítás ellen védett dokumentum (hasonlóképpen az európai egészségügyi kártyához), amelyet az együttműködő közegészségügyi szervek adataira támaszkodva bocsátanak ki, de fontos tudnunk, nem egységes, hogy országonként pontosan mire jogosít fel. A tagállamok ugyanis szabadon dönthetnek arról, hogy a beutazásra és a szabad mozgásra vonatkozó jogosultságokat milyen feltételekhez kötik, és ez a vírushelyzet változásával folyamatosan változhat is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy utazás előtt megbízható forrásból tájékozódjunk az országok legfrissebb, aktuális szabályozásairól. Ehhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium naprakészen tartott konzuli információs oldala mellett a legjobb forrás az EU koronavírus-járványhoz kapcsolódó, folyamatosan frissített Re-Open oldala, amely már mobilapplikációként is elérhető. Ez a második app, amit feltétlen ajánlunk letöltésre, lássuk, pontosan mit tud.

Az uniós digitális Covid-igazolvány, azaz az „EESZT lakossági app” letöltése: iOS; Google play

app3.png

Re-Open EU: a legfontosabb tagállami információk naprakészen egy helyen

A Bizottság tavaly indított online platformja, a Re-open EU idén már mobilapplikációként is elérhető, ahol a tagállamok legfontosabb, aktuális gyakorlati információi találhatók jól rendszerezett és jól kereshető formában. Az app segítségével naprakészen láthatjuk például, hogy adott országban melyek aktuálisan a belépés feltételei, milyen karantén- és vizsgálati követelmények vonatkoznak a beutazókra, milyen épp vírushelyzet (az ECDC legfrissebb adatai alapján – átoltottság, napi pozitív esetek számának alakulása, stb.), melyek a kötelező biztonsági előírások, milyen szabályok vonatkoznak a tömegközlekedés használatára vagy az összejövetelekre, illetve megtaláljuk a legfontosabb hivatalos információforrások elérhetőségét is.

Az információk a tagállamok hivatalos adatszolgáltatásán alapulnak, amelyeket hetente többször is frissítenek, nagy segítség, hogy minden információnál feltüntetik a legutolsó frissítés dátumát. Az app hatalmas és folyamatosan megújuló információmennyiséget tartalmaz. Minden hivatalos nyelven, így magyarul is elérhető. (Persze a valós idejű soknyelvűséghez némi kompromisszum is kell: a magyar fordítás sokszor automatizáltan kerül a honlapra, ezért néhol nem tökéletes a magyarsága, de teljesen érthető.)

A Re-Open EU app letöltése: iOS; Google Play


app4.png

Az autós vakációk kötelező alkalmazása a közúti biztonsághoz: az „Utazás külföldre”

Ha autóval vágnátok neki Európának, érdemes előre tájékozódnotok: az autós közlekedésre minden tagállamban más szabályok vonatkoznak. Országonként változik például, hogy mekkora a megengedett legmagasabb sebesség a különböző úttípusokon, lecsúszhat-e egy pohár sör az esti vacsora mellé, vagy – Magyarországhoz hasonló módon – zéró tolerancia van érvényben, vagy az, hogy milyen biztonsági felszerelések kötelezők autós, motoros vagy biciklis közlekedéshez.

Mindezen információkat megtaláljátok jól rendszerezve, országonként és kategóriánként az applikációban. Sajnos egyelőre csak angol nyelven érhető el – de reméljük, ez még változni fog. (Az applikáció webes változata magyar nyelven is elérhető.)

Az Utazás külföldre alkalmazás letöltése: iOS; Google Play

app6.png 

Utasjogok az EU-ban

Még egy utolsó, hatalmas hiányt pótló applikáció. Az Európai Unióban ugyanis a világon egyedülállóan erősek az utasjogok, amelyek légi, hajós, távolsági autóbuszos és távolsági vasúti közlekedés esetén is védik a közösség területén utazókat – tapasztalat alapján azonban ezeket a jogokat csak nagyon kevesen ismerik és alkalmazzák az EU-ban.

Mit tehetek, és mi jár nekem, ha törölték a járatomat, vagy az rendkívül sokat késik? Mi a teendő poggyászkárnál, vagy ha a csomag elvész a közlekedési társaság hibájából? Mit tehetek visszautasított beszállás esetén? Kihez fordulhatok, ha megsértik utasjogaimat? Ehhez hasonló kérdésekre ad precíz választ a magyar nyelven is elérhető app.

Az ingyenes utasjogi applikáció innen tölthető le: iOS, Google Play, és itt található a webes változata.

Az európai utazások megkönnyítéséhez már mi is számtalan információs anyagot készítettünk blogunkra (például itt, itt, itt, itt, itt vagy itt) – az alábbiakban összegyűjtöttük egy helyre a legfontosabb, ezekhez készített infografikáinkat, amelyek szintén segíthetnek a felkészülésben:

 


Már csak egy dologra érdemes figyelnünk: ne felejtsük el feltölteni a telefonunkat! :-)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7416662316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.08.19. 03:09:32

Nem rossz ez a poszt, csak mondjuk augusztus közepe helyett május közepén kellett volna megírni, úgy kicsit több értelme lehetett volna...
süti beállítások módosítása