auto.jpg

Ha idén nyáron autóval vágnátok neki egy európai vakációnak, érdemes előre tájékozódnotok: az autós közlekedésre minden tagállamban más szabályok vonatkoznak. Van, ahol már a belépésnél szükségetek van érvényes autópályamatricára, van ahol kapunként kell fizetni. Van, ahol lecsúszhat egy pohár bor az esti vacsora mellé, de – Magyarországon kívül is – sok helyen van zéró tolerancia. A felkészülést idén is frissített infografikánkkal segítjük: az alábbiakban találjátok a legfontosabb tudnivalókat a tagállamok autós utazásra vonatkozó szabályairól.

 

A grafikán láthatjátok, mely tagállamban ingyenes vagy fizetős („kapus” vagy matricás) az autópálya, mennyi autópályán a sebességkorlát, és megengedett-e valamennyi alkoholt fogyasztani a sofőrnek (ide kattintva nagyban megnézhető):

 

06_auto.png

 

Megjegyzések: A megengedett véralkoholszint nem kezdő vezetőkre vonatkozik. A jelzett sebességhatárok autópályán vagy a legmagasabb rendű úttípuson való haladásra érvényesek. Amennyiben a táblán két sebességet is feltüntettünk, úgy az országban évszaktól függően több maximális sebességhatárt is alkalmaznak, a nyári korlátozás általában magasabb sebességet engedélyez. Az adatok az Európai Bizottság kapcsolódó honlapjáról származnak, amely a közúti közlekedésbiztonsági irányelv alapján a tagállamok által szolgáltatott információkon alapszik.

 

Egyetlen ábrára persze minden fontos adat minden tagállamról nem férhet rá, az adatok pedig tájékoztató jellegűek – ezért az utazás előtt mindenképpen javasoljuk, hogy nézzetek utána alaposabban az országok pontos szabályozásainak. Ha van okostelefonotok, mindenképpen töltsétek le a Bizottság ehhez kapcsolódó, remekül használható mobil applikációját „Utazás külföldre” címmel – ennek segítségével a legfontosabb közlekedési információi mindig kéznél lesznek európai utazásaitok során!

 

Az utazáshoz még egy kis plusz segítség – valamennyi tagállam autós szabályainak és útdíjainak legjobb összefoglalói a Bizottság és a tagállamok hivatalos oldalairól. (A matricás rendszerű autópályáknál zárójelben azt is megtaláljátok, hogy mi a legrövidebb érvényességi idő, amire matricát lehet váltani személygépkocsira, és mi ennek az aktuális ára  2019 nyarán.)

 

- A Bizottság kapcsolódó, összefoglaló oldala

- A Bizottság üzemanyagárakat tartalmazó, folyamatosan frissülő oldala

- Ausztria: autópályadíjak, közlekedési információk (legrövidebb érvényességi időre szóló matrica személygépkocsira: 10 nap, 9,2 euró, már online is lehet „matricát” venni)

- Belgium: úthasználati díjak (csak a Liefkenshoek alagút díjköteles), közlekedési információk

- Bulgária: úthasználati díjak, közlekedési információk (legrövidebb időre 10 leva egy hétvégére, 15 leva a heti matrica)

- Ciprus: közlekedési információk

- Csehország: autópálya-használati díjak, közlekedési információk (legrövidebb: tíz napos, 310 cseh korona)

- Dánia: úthasználati díjak – csak az Øresund híd (352-385 dán korona) és a Storebælt híd (245 dán korona) díjköteles –, közlekedési információk

- Egyesült Királyság: autópályainformációk (külföldi autóval az autópályák ingyenesek, kivéve az az M6 TOLL autópálya, általában hidak és forgalmas szakaszok közelében fizetőkapukkal találkozhatunk), közlekedési információk

- Észtország: közlekedési információk (nyári időszakban az osztott utakon 110 km/h, egyébként 90 km/h a megengedett maximális sebesség)

- Finnország: közlekedési információk (nyáron megfelelő útviszonyok között 120 km/óra a maximális sebesség, egyébként mindig a közúti jelzőtábla tünteti fel, 80/100 km/h)

- Franciaország: autópályadíjak (néhány jellemző szakasz 2019-es díja is megtalálható az fr honlapján), közlekedési információk

- Görögország: autópálya-használati díjak (Aegean, Attiki, Egnatia, Moreas, Nea, Olympia), közlekedési információk

- Hollandia: közlekedési információk 8csak a Westerschelde – 5 euró – és a Kil alagút – 2 euró – igénybevételéért kell fizetni

- Horvátország: autópálya-használati díjak, közlekedési információk

- Írország: autópálya-használati díjak (fizetőkapus rendszer nyolc autópályán, egy hídon és két alagútban), közlekedési információk

- Lengyelország: úthasználati díjak, közlekedési információk

- Lettország: közlekedési információk (90 km/h az általánosan alkalmazott maximális megengedett sebesség, kivéve, ha a jelzőtáblák mást írnak; autópályahasználatért matricát csak a teherautóknak kell vásárolniuk)

- Litvánia: közlekedési információk (nyári időszakban 130 km/h a maximálisan megengedett sebesség, egyébként 110 km/h)

- Luxemburg: közlekedési információk

- Magyarország: autópálya-használati díjak, közlekedési információk

- Málta: közlekedési információk

- Németország: közlekedési információk (az autópályákon nincs sebességkorlátozás, 130 km/h az ajánlott maximális sebesség), autópályadíjak (egyelőre személygépkocsiknak nem kell autópályadíjat fizetniük: a terv, amely szerint bevezették volna az autópályadíjat, diszkriminatív az Európai Bíróság szerint, ezért azt eredeti formájában nem vezethetik be)

- Olaszország: autópálya-használati díjak, közlekedési információ

- Portugália: autópálya-használati díjak, közlekedési információk

- Románia: autópálya-használati díjak, közlekedési információk (egyhetes matrica: 3 euró)

- Spanyolország: autópálya-használati díjak, közlekedési információk

- Svédország: közlekedési információk

- Szlovénia: autópálya-használati díjak, közlekedési információk (egyhetes matrica: 15 euró)

- Szlovákia: autópálya-használati díjak, közlekedési információk (tíznapos matrica: 10 euró)

 

Jó utat! :)

 

Borítókép: Tim MossholderUnsplash

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1214920966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása