kukac1.jpgLárvaburger, molitorszendvics, kukacmuffin – lehet, hogy a nem is olyat távoli jövőben, a világ nem is egy távoli szegletében, hanem Európában mindennaposak lesznek az ehhez hasonló ételek. Az EU ugyanis nemrég engedélyezte területén az első rovaralapú élelmiszert, teret engedve az entomofágiának, azaz a rovarfogyasztásnak: a szárított tenebrio molitor (közönséges lisztbogár) lárva mostantól az EU területén is forgalomba hozható, biztonságos új élelmiszernek számít.

De miért?

A rovarfogyasztás – bár a világ több részén bevett szokásnak számít – európaiként meglehetősen furcsa, sőt, sokaknak egyenesen undort keltő szokásnak tűnik. A lisztbogár emellett eddig leginkább csak a kamra elfeledett lisztjeiből, a madáretetőkből, terráriumokból vagy pecás szettekből lehetett ismerős. Mégis számos forrás a jövő egyik legjobb üzleti befektetésének tartja, hatalmas piaci potenciállal. De mi szükség van erre?

Mert fenntartható…

Ismert, hogy a nagyipari mezőgazdaság – benne a hústermelés – jelentős mértékben járul hozzá az üvegházhatású gáz-kibocsátáshoz, ezért a világ minden táján, az EU-ban is keresik a mezőgazdaság, az emberi és állati élelmezés minél kevésbé környezetkárosító alternatíváit. Ilyen megoldás lehet a rovarok bevonása az emberi élelmezésbe, mivel a rovartenyésztésnek a hagyományos állattenyésztéssel szemben jóval kisebb a környezeti terhelése. Egy kapcsolódó tanulmány alapján a rovarokból nyert fehérje előállításához kevesebb károsanyag-kibocsátás kapcsolódik: a rovarok által kibocsátott gázok, élelmezésük, feldolgozásuk és a boltokba szállításuk is kisebb kibocsátással jár, a tenyésztésükhöz pedig kevesebb földhasználat és víz szükséges. Ugyanakkor a fejlődésükhöz szükséges hőmérséklet fenntartása miatt hasonló mennyiségű energiát igényelnek, mint a sertések – de összességében még így is jóval kevésbé terhelik meg környezetünket, mint a hagyományos élelmezési célú állattartás.

Ráadásul a rovarok más mezőgazdasági folyamatokból származó szerves hulladékanyagokkal táplálhatók, és nagyon hatékonyan nyerik ki a fehérjét a hulladékból, ez pedig kiemelkedően fenntartható takarmányelőállítást eredményez.



…mert kitűnő fehérjeforrás…

A Föld folyamatosan növekvő lakosságának élelmezése, a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítása egyre nagyobb kihívást jelent. Az állati fehérje iránti kereslet 2050-ig között várhatóan 70-80%-kal nő, miközben a jelenlegi állattenyésztési ágazat már most is jelentős környezetkárosodást okoz. A rovaroknak ugyanakkor arányaiban kiemelkedő a fajlagos fehérjetartalmuk, jóval magasabb, mint sok más közkedvelt fehérjeforrásunknak. Míg a közönséges lisztbogár lárvája átlagosan 56–61 százalék nyersfehérjét tartalmaz, addig ez 20% körül mozog a csirke-, sertés- vagy a marhahús esetében. A rovarok emellett veszteségmentesen feldolgozhatók: a lisztbogarat teljes egészében emberi fogyasztásra szánják, és nem távolítják el semmilyen részét sem.

…mert termelése gazdaságos

Mivel a lisztkukacok, és általánosságban a rovarok tenyésztése jóval kevesebb földterületet, takarmányt, vizet és táplálékot igényel – ráadásul ezek egy része mezőgazdasági hulladék is lehet –, a teljes folyamat is jóval kevesebb hulladékot termel. A hozzá kapcsolódó munkafolyamatok így jóval gazdaságosabban, kevesebb befektetett nyersanyaggal és energiával megvalósíthatók, mint a hagyományos állattartás esetén.

A rovarevő az új vegán?

A rovarevés, rovaralapú élelmiszerek fogyasztása és forgalmazása – amelyre nemrégiben az EU is rábólintott – tehát nemcsak a fenyegető fehérjeválságra nyújthat megoldást, de összességében sokkal jobb a Földnek is, mint a hagyományos állattartásból származó húsok fogyasztása. Napjainkban sokan nem is feltétlenül állatvédelmi hanem éghajlatvédelmi okokból térnek át húsmentesebb életmódra: nekik hasonlóan vonzó lehet ilyen szempontból a kukacoskodás, azaz, ha áttérnek rovaralapú fehérjefogyasztásra.

Ehhez „csak” az európai emberek többségében meglévő viszolygást kell legyőzniük. De ha belegondolunk, ez talán nem is lehetetlen: korábban a belsőségek, a tengeri ételek, a rákok vagy a kagylók is sokakból visszatetszést váltottak ki, ugyanakkor mára teljesen beépültek étkezésinkbe – ehhez lehet, hogy csak idő kell. Érdekes tény az is, hogy a rovarfogyasztás korábban Európában sem volt teljesen idegen. Emellett a rovarokat nem is feltétlenül rovarformában kell majd fogyasztanunk, hiszen ahol már forgalomban van, ott sok helyen por formátumban hasznosítják (íme például egy izgalmas rovaros trüffel receptje, némi kukacporral, vagy íme a magyar Bogárétel Alapítványtól egy izgalmas lisztkukacos sodó).

Szóval: harapnátok velünk egy jó lárvaburgert…? ;-)

kukac5.png

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr516609190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

powerage 2021.07.01. 14:40:50

A szerző gondolom már áttért a rovar alapú kajákra,ugye?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.01. 19:56:44

"óval kevesebb földterületet, takarmányt, vizet és táplálékot igényel – ráadásul ezek egy része mezőgazdasági hulladék is lehet "

Remélhetően a növényvédő szerek és műtrágyák maradéka nélkül.

"a rovarokat nem is feltétlenül rovarformában kell majd fogyasztanunk, hiszen ahol már forgalomban van, ott sok helyen por formátumban hasznosítják"

Nemrég olvastam, hogy a feldolgozott élelmiszerek (processed food) sokkal több emésztőrendszeri problémát okoznak, mint a frissen fogyaszottak.

Ráadásul a posztban említett fehérjeforrást csak intenzív ízesítéssel lehetne fogyaszthatóvá tenni, aminek az egészségügyi hatásai persze csak pár évtized múlva derülnének ki.

Aztán meg tudomásom szerint ígéretes kídérletek folynak állati hús előállítására az illető állat nélkül. Végül is "csak" a megfelelő szöveteket kell szaporítani, így lehetne előállítani baromfik, disznók vagy marhák leölése nélkül húst. Ezt inkább bevenné az európai gyomor.

Örömhernyó 2021.07.01. 21:55:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Naponta eszek kagylókat, garnélákat, mert szeretemna tengeri herkentyűket. Ezek is elég undorító puhatestűek és ízeltlábúak egy magyar gyomor számára.
Tegnapelőtt a párom szüleinél a konyhai mosogatókagylóban megpillantottam négy nagyon furcsa, fiatal, bőrétől megfosztott csirkét. Aztán jobban megnéztem őket, a furcsa lábaikat, nem csirkék voltak, hanem jó nagy nyúzott békák. Nem nekem készültek, hanem valaki rendelte az anyósomtól, ő meg megfőzte, leszállította.
Ez itt Ázsiában is különlegesség, nem eszik minden nap.
Kérdeztem hogy nevelik a békát, nem tudják, valószínűleg kis halakkal etetik őket, tehát nem olcsó a nevelésük.
Itt Ázsiában mindent esznek, de nem minden nap. Krokodilt evett már a párom is, kutyahúst csak gyerekkorában. A macskahús evését viszont borzongva lenézi, azt állítólag csak a vietnámiak eszik.
Megjegyzem a békacomb a hagyományos magyar konyhában is jelen volt.
Csigát is eszünk étteremben.

Ahogy a legfontosabb fehérjepótló alapanyag, a szója se bab formájában, hanem átalakítva kerül a tányérra, úgy a rovarlávák se kukacokként fognak elterjedni.
Nyilván könnyebb úgy bulvárcikket írni, ha kukacos képet lehet mellé csatolni, de ha egyáltalán elterjed ez az alapanyag, akkor valószínűleg por, granulátum formájában fog elterjedni. Parizerben se lehet látni a sertés alakját, a hús szerkezetét, valószínűleg ilyen homogenizált formában kerül majd a polcokra a rovarlárva is.

És ahogy írtad, már kísérleteznek a petricsészében nevelt hússzövettel is.
Remélem a rovarlárva és laborban nevelt hús jobb lesz, mint a szójakocka, szójafasírt és társai, amikkel a 80-as évektől traktálták az egészséges életmód jegyében a népet. Valahogy itt Ázsiában minden étkezéshez jut szójaalapú fogás, de ízletesen tudják megcsinálni, mint anno a magyar konyhák, bár ez se a kedvencem.
Akkoriban nyomták le a nép torkán a margarint is, mint a vaj egészséges alternatíváját. Aztán kiderült, hogy nem egészséges.

Galerida 2021.07.02. 07:13:22

A sajt fehérjetartalma max 30%.
Ezek után hogy a túróba lehet a lábait, bőrét, beleit és saját szarát tartalmazó lisztbogár lárvának 56-61% a fehérje tartalma?
"Normális emberekre nem lehet üzletet alapozni!" Rejtő Jenő

Bambano 2021.07.02. 08:53:04

én nem fogok bogarat meg lárvát enni csak azért, mert egy rakás általánosságot puffogtató blogbejegyzés ezt javasolja.
a tanulmányok állítanak valamit, ami vagy igaz, vagy nem. jó eséllyel a tanulmányok zöme a megrendelő szája íze szerinti eredményt hozta ki. ergo érdektelen.

Galerida 2021.07.02. 09:17:56

A lisztbogár főleg a gabonaszemek csíráját eszi meg, mert ő nem belvárosi bölcsész és a peterakáshoz tápanyagban gazdagabb táplálékra van szüksége...például...
Ennyit a lehülyített konzumidiótákról...

Kampfer 2021.07.02. 10:56:27

@Európa Pont: Tegyed, de önszántadból. És aki szerint ez hülyeség és/vagy okádék, azt hagyja békén ez a söpredék 'unijó'!

Tartok tőle, hogy ezzel is úgy járunk, mint a homokpropagandával vagy a migrikkel. Mindegyik szépen végigmegy az ötlet-ajánlás-jog-kötelező alapjog 'evolúción'. Néhány év és majd az lesz a náci, aki marhapörit szeretne enni és az lesz a trendi és jó 'ajrópéer', aki vegán és/vagy rovarevő. Szerintem ez is egy olyan újabb agyhalál, amit szépen ki kell röhögni és elhajítani messzire. Aki pedig erőlteti, azzal minden eszközzel szemben küzdeni!

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Még porként sem szeretnék semmiféle rovart falatozni. Kötelező jelleggel különösen nem! A szövetszaporításos történet viszont szerintem is lehet követendő és fejlesztendő! Már csak az állatok érekében is.

@Örömhernyó: "Itt Ázsiában mindent esznek..."

Ez ne jelentse azt, hogy emiatt itt, Európában is így kell tenni! Ne kelljen!
Kamp.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.02. 22:16:49

@Kampfer:

"ezzel is úgy járunk, mint a homokpropagandával vagy a migrikkel. Mindegyik szépen végigmegy az ötlet-ajánlás-jog-kötelező alapjog 'evolúción'."

Bizony elég esélyes.

Már várom, mikor áll elő valaki azzal, hogy együk meg a tehéntrágyát és a lócitromot, mert egészséges, növényi rostokban gazdag.

Vagy jöhet a kannibalizmus, hiszen a holtak eltemetése szennyezi a talajvizet, a hamvasztás pedig sok CO2-vel jár. A komposztálásig már eljutottunk.

Mellesleg az állattenyésztésben már megvalósult a kannibalizmus, az elhullott állatok tetemét feldolgozás után megetetik az élőkkel. Ha jól tudom, a baromfitenyésztésben ez már bevett szokás.

Bambano 2021.07.03. 04:14:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mellesleg az állattenyésztésben már megvalósult a kannibalizmus, az elhullott állatok tetemét feldolgozás után megetetik az élőkkel. Ha jól tudom, a baromfitenyésztésben ez már bevett szokás. ": marhaság.

állat akkor hullik el, ha beteg, azt meg józan ésszel nem etetik meg élő állattal. lásd: kergemarha kór.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.03. 10:11:46

@Bambano:

Már rég volt, nem emlékszem, hol olvastam erről, de nem kacsának tűnt a dolog. Nyilván nem csak betegségtől pusztulnak el állatok, hanem a tenyésztés során pl. a túlzsúfoltságtól, vagy ami az elmúlt években röbbször megtörtént, a túlzott melegtől a klimítizálás hiánya miatt.

Azt is hozzáírtam, hogy megfelelő feldolgozás után.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.03. 10:17:19

Tőlünk pár faluval odébb van egy óriási pulykatenyésztő telep. Tavaly és tavalyelőtt nyáron is előfordult, hogy iszonyú szagot éreztem, amikor az úton alhajtottam mellette, pedig jópár száz méterre van az úttól, de onnan fújt a szél. Később hallottam, hogy több tízezer pulyka pusztult el a nagy melegtől - nem, ez nem az az eset volt, amikor az országban több helyen tömegesen ölték le a pulykákat valami fertőzés veszélye miatt.
süti beállítások módosítása