mero.PNGOktóberre kicsit digitalizálódunk: nemcsak tematikában, de a programjainkon való részvétel tekintetében is. A hónapban ismét eljön hozzánk Mérő László, aki most a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmakat igyekszik oszlatni, filmklubunkban pedig a FOMO című friss magyar filmet vetítjük, amely a fiatalok digitális világába ad betekintést. Elfogyasztunk még egy csészényi Németországot is – filmklubunk kivételével minden rendezvényünket tudjátok majd Facebook oldalunkon keresztül is követni.

Digitalizálódó Európa

A digitalizáció hatását mindnyájan érezzük jó ideje: a technológia fejlődésével számtalan új, gyorsabb, egyszerűbb, kényelmesebb, biztonságosabb vagy zöldebb szolgáltatást használunk nap mint nap. Elég csak az online, papírmentes ügyintézésre, a távoli kapcsolattartás modern eszközeire, vagy épp a koronavírus gyógyszerének szuperszámítógépes kutatására gondolnunk.

A fejlődés ugyanakkor veszélyekkel is jár: online jelenlétünk során rengeteg érzékeny adatot is megadunk, amely sokaknak kincset ér. Európában az adatvédelem alapvető jog, 2018 májusától a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi rendszere él az Unióban. Az európai adatvédelmi rendelet lefektette a digitális piac biztonságos működésének alapjait, immár az adatok egységes piacának létrehozása a cél. Az EU nemrégiben meghirdetett, átfogó digitális stratégiája épp erre törekszik, a két rohamos tempóban fejlődő IT terület, az adatelemzés (big data) és a mesterséges intelligencia (AI) okos és felelősségteljes használatával. Mindezekkel az EU számos problémára találhat megoldást az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságon és a közlekedésen át a környezetvédelemig.

Októberi programjaink

fomo.PNG

A hónap első programján, 13-án Lumiѐre Filmklubunk mostani alkalmával egy tavaly bemutatott magyar filmet vetítünk, FOMO – megosztod, és uralkodsz címmel. A film a „mai fiatalokról szól, mai fiataloknak (is), és egyáltalán nem mártja cukormázba a mondanivalóját”. A gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, majd egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok élete… A vetítést követően Hartung Attilával, a film rendezőjével beszélgetünk. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt tudtok. A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori újságíró.

Október 27-én Mérő Lászlót látjuk vendégül, akinek előadásait mindig lebilincselő hallgatni. Ezúttal a lassan mindent átható mesterséges intelligenciáról hallhatunk tőle, a terület szakértőjétől és kutatójától. Mi várható a mesterséges intelligenciától a közeljövőben és mi nem? Mi történik akkor, ha az emberi testbe építjük be az intelligens megoldásokat és eszközöket? Mennyire kell félnünk tőle, és mennyire reálisak azok a sci-fi-disztópiák, amelyekben fenyegető lehetőségként jelenik meg a mesterséges intelligencia öntudatra ébredése? Izgalmas előadásra és beszélgetésre számítunk most is – az eseményt élőben is követhetitek majd Facebook oldalunkon. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az eseményre itt tudtok.

brandenburger.png

Október 28-án
Szederkényi Olga segítségével a Tanács aktuális elnöke, Németország felé vesszük az irányt, a menü a hónapban: egy csésze Németország. Mit gondol Berlin a koronavírus kezeléséről? Hogyan szeretnék a járvány miatti gazdasági mélyrepülést megállítani? Hogyan szeretnék tető alá hozni az utolsó pillanatban az uniós költségvetést, mire lesz pénze a következő hét évben Európának és mire nem? Jut idő a Berlinnek oly fontos környezetvédelmi kérdésekre is ebben a rázós időszakban? Ehhez hasonló kérdésekről is beszélgetünk vendégeinkkel, az est díszvendége Németország magyarországi nagykövete, Johannes Haindl lesz. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail-címre küldött levéllel tudtok.

Fő a biztonság!

A rendezvények ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, a maszk viselése minden esetben kötelező. Járványügyi óvintézkedéseinkről részletesen itt tájékozódhattok. A járványügyi helyzetre tekintettel bevezetett korlátozó intézkedések szigorítása esetén az egyes események elmaradhatnak, illetve későbbi időpontra halaszthatjuk. Kérjük, hogy a rendezvényekkel kapcsolatos naprakész információkért kövessétek Facebook oldalunkat!

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7016233042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása