digit_cover.PNGAdatagilis gazdaság, mesterségesintelligencia-rendszerek, európai nyílt tudományosadat-felhő, kvantuminformatika, európai adattér… ezek a kifejezések meglehetősen idegenül hangozhatnak, pedig az EU új digitális stratégiája mindenki életére hatással lesz rövid vagy hosszú távon. Röviden bemutatjuk, hogy a digitális fejlődés terén milyen fontos célokat tűzött ki maga elé Európa, és mi ennek a jelentősége.

Digitalizáció: folyamatban

A digitalizáció hatását már mindnyájan érezzük jó ideje: a technológia fejlődésével számtalan új, gyorsabb, egyszerűbb, kényelmesebb, biztonságosabb vagy zöldebb szolgáltatást használunk nap mint nap. Elég csak az online, papírmentes ügyintézésre, a távoli kapcsolattartás modern eszközeire, vagy épp a koronavírus gyógyszerének kutatására gondolnunk. A fejlődés ugyanakkor veszélyekkel is jár, mivel az „adat az új olaj”: rengeteg érzékeny adatot is megadunk online jelenlétünk során, amely sokaknak kincset ér.

A digitalizáció területén a mesterséges intelligencia és az adatelemzés (big data) két kiemelkedő és rohamos tempóban fejlődő terület. Ezen fejlesztések okos és felelősségteljes használatával az EU számos problémára találhat megoldást az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságon és a közlekedésen át a környezetvédelemig. Éppen ezért igyekszik kihasználni felhalmozott tudását és kapacitását, és átfogó stratégia segítségével megerősíteni Európa szerepét ezeken a területeken.

A cél: szabályozott keretek közt az ember szolgálatába állítani a technológiát

A februárban bejelentett digitális javaslatcsomag két fontos része:

- fehér könyv a mesterséges intelligencia jelentette kihívásokról és lehetőségekről,

- európai adatstratégia, amely azt célozza, hogy a vállalati és ipari adattömeget Európa biztonságosan és előnyösen hasznosíthassa a kutatásban, az üzleti életben és a közszolgáltatásokban.


A mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó uniós javaslatcsomag a bizalomra és a kiválóságra épül: célja, hogy bizalmat ébresszen a polgárokban ezen technológiák alkalmazása iránt, a vállalkozásokat pedig ilyen megoldások kifejlesztésére ösztönözze. Ehhez az EU az emberi jogokon és az alapvető értékeken alapuló szabályozási keretet kíván kialakítani. Ez megfelelő alapot jelenthet az EU mesterségesintelligencia-rendszeréhez, amely az emberek, a vállalkozások és a kormányok javát egyaránt szolgálhatja.

Az egyének jobb egészségügyi ellátást, biztonságosabb és tisztább közlekedést, hatékonyabb közszolgáltatásokat kaphatnak; a vállalkozások az energia, a biztonság és az egészségügyi ellátás területén létrejövő innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal tudják majd hatékonyságukat növelni, a kormányok pedig olcsóbb és fenntarthatóbb szolgáltatásokat kínálhatnak például a közlekedés, az energia és a hulladékgazdálkodás terén. A cél az, hogy a következő évtizedben az EU-ban évente összesen több mint 20 milliárd euró összegű beruházás irányuljon a mesterséges intelligencia területére.

Az európai adatstratégia azt célozza, hogy az európai vállalatok, kutatók és közintézmények könnyebben juthassanak adatokhoz, és azokat a korábbiaknál hatékonyabban használják fel az EU együttműködésével kialakítandó közös platformok segítségével. Az EU ki fogja dolgozni az ehhez szükséges jogszabályi keretet is, ezáltal létrejöhet az adatok egységes piaca, azok szabad áramlásával az Európai Unión belül és az ágazatok között. Ez az egyének, a vállalkozások és a szervezetek számára is pozitív változást hoz: annál jobb döntéseket tudnak hozni, minél több számukra releváns, nyilvánosan hozzáférhető adatnak vannak a birtokában.

Az alábbi grafikán összefoglaltuk a Bizottság által javasolt digitális stratégia fontosabb célkitűzéseit:

digitstrat_fin-03.png


A javaslatcsomagról részleteket az alábbi oldalon olvashattok magyar nyelven:

 

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7115991448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása