kozonseg.jpgAz év utolsó hónapjára ismét sokszínű programmal készültünk: december 6-án, Miklós napon Szederkényi Olgával utánajárunk, milyen hagyományok övezik a Mikulás vagy a Télapó ünnepét kontinensünkön. December hagyományosan az emberi jogok hónapja is: filmklubunkban egy velencei nagydíjas francia drámát vetítünk, amely az önrendelkezés és az abortusz témáját járja körül, Szaharov-estünkön pedig az Európai Parlament Szaharov-díjával idén kitüntetett iráni nők helyzetéről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel. Tartsatok velünk!

mikulas.jpg

A hónap eső programja december 6-án igazi családi program lesz: Egy csésze Európa sorozatunk rendhagyó estjére a Mikulást várjuk! :) Utánajárunk, mi a különbség a Mikulás, a Télapó és Santa Claus között, és hol melyik jön Európában. Végigvesszük, mit hoz ajándékba és kinek, és azt is, hogy hívják az északi télapókat, vagy miért és mióta piros a Mikulás. Nagy európai Mikulás-körképünk megrajzolásában Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója lesz segítségünkre, exkluzív vendégként az Európa Pontba várjuk a Mikulás mellett a Krampuszt is. Családi programunkra a szaloncukor mellett a gyerekeknek interaktív „Ki mit tud a Mikulásról?” játékkal is készülünk. Az est házigazdája Szederkényi Olga, az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet.

esemeny.png

Rögtön másnap, december 7-én Lumière filmklubunkban egy 2021-es francia drámát vetítünk, amely 2021-ben a velencei filmfesztiválról elhozta a nagydíjat, az Arany Oroszlánt. A film az irodalmi Nobel-díjas Annie Ernaux Esemény című regényét dolgozza fel, amely saját élményein alapszik.

A cselekmény 1963-ban játszódik Franciaországban, amikor az egyetemista Annie komoly döntés meghozatalára kényszerül: nem tervezetten teherbe esik, de gyermekét nem szeretné megtartani. Akkoriban Franciaországban tilos volt a terhességmegszakítás, így a fiatal lány egy „angyalcsinálóhoz” fordul. A kockázatos, de gyakran házilag bevetett eljárások akkoriban börtönbüntetéssel is jártak az anyáknak és segítőjüknek. A film (és az annak alapjául szolgáló könyv) olyan testi-lelki traumát ír le, amely egy korszak határát is jelzi – Franciaország alig pár évvel később gyökeresen átalakult, és ennek az átalakulásnak fontos eleme volt a szexualitáshoz és a női önrendelkezéshez való új hozzáállás. A film vetítése után Gyárfás Dorka Révész Renáta Liliána gyásztanácsadó pszichológussal beszélget. Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni ezen az oldalon keresztül lehet.

szaharov_irani_ujcim.png

Az Európai Parlament 1988 óta minden évben Szaharov-díjjal ismeri el az emberi jogok védelmét és a gondolatszabadságot. A Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikusról elnevezett díjat tavaly Ukrajna bátor népe kapta, idén Mahszá Zsiná Amíni és az iráni Nők, élet és szabadság mozgalom részesült az elismerésben. A 22 éves iráni kurd nőt 2022. szeptember 13-án tartóztatta le a teheráni rendőrség, mert állítólag figyelmen kívül hagyta a fejkendő viselését előíró szigorú törvényeket. Három nappal később egy teheráni kórházban meghalt, miután az őrizetben fizikai bántalmazás érte. Halála hatalmas, nők által vezetett tüntetéseket váltott ki Iránban, ahol „Nő, élet, szabadság” jelszóval tiltakoztak a fejkendőviselési törvény és más diszkriminatív jogszabályok ellen.

Ehhez kapcsolódó idei Szaharov-estünket Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője nyitja meg, vendégünk lesz Sárközy Miklós, a Magyar-Iráni Társaságtól és dr. Hegedűs Ildikó pszichiáter, pszichológus. Az est háziasszonya Inotai Edit újságíró, az Euroatlanti Integrációs és Demokrácia Központ (CEID) főmunkatársa. A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles – jelentkezni ezen a linken keresztül lehet.

Az Európa Pont minden decemberi programjának részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Az eseményeken továbbra is javasoljuk maszk viselését. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9218271587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása