ev5.pngAz idei nyár kicsit más, mint a korábbiak, a koronavírus-járvány sokak terveit felülírta. Az EU belső határai jelenleg nyitva állnak, de az utazás továbbra is egyéni döntés és felelősség kérdése. Ha úgy döntötök, és a járványhelyzet is lehetővé teszi, Európa felfedezéséhez a kerékpáros utakat is érdemes számításba venni. Új sorozatunkban az EuroVelo utak különböző, izgalmas szakaszait mutatjuk be.


Ha külföldre utaznátok, nagyon fontos az aktuális utazási feltételek és az akár helyenként változó biztonsági előírások megismerése és betartása. A biciklis utazás biztonságosabbnak mondható például a szállodai tartózkodáshoz vagy csoportos utazáshoz képest. És persze nem kell azonnal nekiindulni: akár később is teljesíthetitek a távot – a rengeteg látnivaló miatt amúgy is érdemes alaposan megtervezni egy-egy ilyen utat, akár hosszabb vagy rövidebb, teljesítménytúra-szerű vagy családi túra lenne a célotok.

 

Bicikli: elvisz, kiszakít, gyógyít – és környezetbarát

Utazni sokféleképpen lehet: leggyakrabban mostanáig talán autóval, vagy a fapadosok korában repülővel tettük. A repülés ugyanakkor hatalmas károsanyag-kibocsátásával jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, egyre többen keresnek ezért valami környezetkímélőbb megoldást. Lehet például zöldebb közösségi közlekedést, mondjuk vonatot használni, és adott esetben ezt kombinálni a kerékpározással. Amúgy is jólesik kicsit néha belassulni, időt adni a dolgok felfedezésére. Hiszen két kerékről nézve szebb a világ – ezt valószínűleg tudja, aki például Budapesten autó helyett néha biciklire vált. Feltűnnek az apró részletek, van idő megfigyelni mindent alaposabban, az ember mégis halad, jót tesz az egészségünknek, és a környezetet sem szennyezzük vele. Éljen a ráérős utazás, azaz a slow travel! :-)

 

Fejlett kerékpárutak mindenhol: hosszabb, mint az Egyenlítő

Európát keresztül-kasul fejlett biciklis utak szelik át, jelenleg mintegy 45 ezer kilométer hosszan, az Atlanti-óceántól Moszkváig, Észak-Norvégiától Gibraltárig. A tervek szerint a fejlesztések befejezése után a teljes kerékpárút-hálózat meghaladja majd a hetvenezer kilométert is. A tizenöt jelenlegi, különböző kivitelezési szinten álló, hosszú távú kerékpárutat az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) kezeli. Van út, amelyik a Földközi-tenger partvonalát kíséri végig (EV8), két másik a klasszikus zarándokútvonalakat követi (EV3 és EV5), az egyik legutóbb átadott – számottevő uniós támogatással kiépült – pedig a Vasfüggöny vonalán vezet végig (EV13). Mára szinte nincsen olyan jelentős látnivaló Európán belül, ahova ne juthatnánk el valamilyen biciklis úton.

 

A hatos úton a Duna mentén

Most egy ráhangoló, nagyon könnyen teljesíthető útvonalat mutatunk be, amelyet akár kisgyerekkel is letekerhettek: az EuroVelo 6 egyik szakaszát. A nagy európai folyók (Loire, Rajna és Duna) mentén vezető, hazánkat is átszelő EV6 az egyik legnépszerűbb és a legjobban kiépített útvonal. Több mint 4600 km hosszan vezet tíz országon át, az óceántól a Fekete-tengerig. Elvisz a Loire menti kastélyokba, Közép-Európa fővárosaiba, remek borvidékekre, 11 UNESCO világörökségi helyszínre – mindezt meglehetősen sík terepen.

 

Mintaútvonalunk Ulmban, Bajorország határában indul, kicsit több mint kétszáz kilométer hosszan követi a Duna vonalát, minimális kaptatókkal, tipikus bajor kisvárosokon és csodaszép völgyeken át egészen Regensburgig. Edzettebbek akár egy négynapos hétvége alatt is letekerhetik, de ha valaki többet időzne az útba ejthető látványosságoknál – amiből van elég –, akkor egy hétre is bőven kitart a látnivaló.

 

Ulmtól Regensburgig

Albert Einstein szülővárosa, Ulm későgótikus székesegyháza 161 méter magas tornyával a világ legmagasabb keresztény építménye, tornyából egészen az Alpokig elláthatunk. Érdemes sétát tenni a halásznegyedben is, ahol egymást érik a remek éttermek és a tipikus helyi fagerendás házak (Fachwerkhaus). A reneszánsz stílusú városháza, a Kenyér Múzeuma vagy a Dunamenti Svábok Múzeuma is sokakat érdekelhet.

 

Ha gyerekekkel vagyunk, továbbhaladva picit térjünk le az útról, és látogassuk meg Günzburg Legovárosát. Regensburg felé érdemes megállni legalább egy rövid sétára a tornyok városának is nevezett helyes kisvárosban, Lauingenben, innen pedig egy köpésre van csak Dillingen, amelynek csodaszép kastélya már messziről látszik. A következő nagyobb állomás Donauwörth, amely három nagy régió, Svábföld, Frankföld és Bajorország találkozásánál (Dreistammesecke) fekszik. Egyesek szerint itt találjuk egész Dél-Németország legromantikusabb utcáit.

 

Következik Ingolstadt, az Audi gyár otthona, amely autós múzeuma mellett számos látnivalót és programot kínál: szépen helyreállított polgári házak, büszke tornyok és impozáns erődítmények várnak felfedezésre, a vásárolgatni vágyók pedig számtalan üzletből válogathatnak. Innen nem messze, Weltenburg és Kelheim között a Duna-szoros (Donaudurchbruch) különleges természeti képződményét csodálhatjuk meg – a Duna itt hat kilométeren keresztül százméteres, erdővel borított sziklaszirtek között folyik. Bajorországot nem érdemes elhagyni a helyi sörök megkóstolása nélkül. Erre remek alkalom nyílik például a Duna-szorosnál, Weltenburgban, az itteni bencés apátság ugyanis a világ egyik legrégebbi kolostori sörfőzdéjével büszkélkedhet. 1050 óta készítenek itt sört, barna sörük az utóbbi években többször is a világ legjobbja lett kategóriájában.

 

Innen már csak 30 kilométer tekerésre van a biciklitúra végpontja, Regensburg, a legszebb állapotban fennmaradt középkori német város. Regensburg megúszta a II. világháborús bombázásokat, óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének is része. Római kori emlékei, több száz éven át épített Szent Péter katedrálisa és a Duna legrégebbi hídja, a 16 lyukú, 310 méteres reneszánsz kőhíd csak három a rengeteg helyi látnivaló közül.

 

Az út során kötelező a bajor fehérkolbász édesmustárral, pereccel, különféle helyi sörökkel – a német nyelvtudásunkat relativizáló bajor akcentustól pedig ne ijedjünk meg, idővel rááll az ember füle. ;-)

 

Az utazáshoz mindenképpen érdemes előre tájékozódni, amihez szuper kiindulópont az EuroVelo oldala. Az EV6-hoz ingyenes applikáció is készült, amelyen többek között az útmenti szálláshelyekről, éttermekről találunk praktikus információt.


Képek forrása: borítókép, ulmi látkép, fagerendás házak, kilátás az ulmi székesegyházból, a dillingeni kastély, Donauwörth, a Duna és a Wörnitz összefolyása Donauwörthnél, kasély Ingolstadtnál, a bencés apátság Weltenburnál, Donaudurchbruch, Regensburg kőhídja, regensburgi dunapart  


-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2516036638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása