polos1.pngKicsi, nagyon kellemetlen a csípése és roppant nehéz megszabadulni tőle. A párizsi divathét most ősszel ráirányította a figyelmet, de a probléma nem új – az ágyi poloska régóta élősködik szerte Európában. Mit érdemes tudni róla és hogyan lehet tőle megszabadulni? Klikk a részletekért.

Ágyi poloskák zavarták meg a párizsi divathét vendégeit. A szeptember végi esemény alatt a látogatók és a médiafigyelem is megsokszorozódott a szerelem városában, és ezzel egyidejűleg a közösségi hálókon felkapott lett néhány videó, amelyekben ágyi poloskák mászkálnak a metró ülésein. A Párizsban tartózkodó divatrajongók között futótűzként terjedt a hír, és a több millió követővel rendelkező influenszer-megosztások révén hamar eljutott a hír a világ legkülönbözőbb pontjaiba.

De nemcsak a hír, a poloskák is terjedtek: Spanyolországban több helyen észlelték fokozott jelenlétüket, Görögországban egy hotelt kellett bezárni a turisták által importált poloskainvázió miatt, és a belga kártevőirtó cégek kapcsolódó forgalma is megugrott az elmúlt hónapokban. A téma egészen az Európai Parlamentig jutott: a néppárti Stefania Zambelli tett fel írásos kérdést arról, mit lehetne tenni az ágyi poloskák okozta krízissel.

A probléma nem mai keletű: az elmúlt két évtized során az ágyi poloskák jelentősen elszaporodtak minden nagyvárosban, és félő, hogy ez még egy darabig így is fog maradni.

polos2.png
Fotó:
Pixabay
, Pexels

Mik azok az ágyi poloskák és mennyire kell tőlük tartanunk?

Azon szerencsés tudatlanok számára, akik eddig soha nem hallottak az ágyi poloskákról: a kis szárnytalan rovarok az emberbe harapva, vérrel táplálkoznak. Bár veszélyes betegséget nem terjesztenek, de sok viszkető, piros, szúnyogcsípésszerű nyomot hagynak maguk után. Általában matracokon, szőnyegeken, ruhaszövetekben és különböző közösségi terekben (mozik, tömegközlekedési eszközök) tanyáznak.

Mivel Európában egyre többen élnek városokban, globálisan pedig egyre többen utaznak, nem meglepő, hogy az ágyi poloskák kifejezetten jól érzik magukat a 21. századi urbanizációban. Ráadásul rendkívül strapabíró állatkák: a múlt század második felében majdnem kipusztultak, részben a DDT-permetezésnek köszönhetően, amelyet a lakások tisztítására is használtak. A DDT viszont roppant káros az élővilág és az emberi környezet számára, ezért a fejlett országokban betiltották – a világon elsőként egyébként Magyarországon, 1968-ban. Az ágyi poloskák viszont az evolúcióban odáig jutottak, hogy a ma élő fajták többségén már a rovarirtók sem foghatnak ki. Tehát ágyi poloskák által uralt világban élünk, ha tetszik, ha nem.

Hogyan szabaduljunk meg az ágyi poloskáktól vagy előzzük meg az inváziót?

Annak ellenére, hogy az ágyi poloskák nem életveszélyesek, semmiképp nem kívánatos albérlők. Az élősködők az emberi szem számára még épp láthatók, de egy sötét moziteremben vagy a süvítő metróban nem sok esély van rá, hogy kiszúrjuk őket. Íme néhány tipp, mit lehet tenni. 

1. Ügyelj, hova ülsz le!
Mivel az ágyi poloskák szövetről szövetre átmászva terjednek, érdemes odafigyelni, hova ülünk le. A divathét alatt Párizsban (sokan talán még most is) igyekeztek állva maradni, és elkerülni a zsúfolt járatokat. A mozikban leteríthetünk egy sálat vagy pulcsit, amit aztán zacskóba rakva hazavihetünk kimosni.

2. Meleget is, hideget is!
Ha úgy gondolod, hogy valahonnan sikerült hazahozni a kis állatkákat, a legmegbízhatóbb módszerek egyike, ha magas fokon kimosod a ruháidat. Ha biztosra akarsz menni, akkor ezt követően tartsd a fagyasztóban még két-három napig. Ez így együtt el kell tüntesse az ágyi poloskák minden jelét.

3. Kérd szakemberek segítségét!
Amint megbizonyosodtál arról a saját szemeddel, hogy ágyi poloskák vannak az otthonodban, érdemes szakembereket hívni. Minél gyorsabban. A meleg-hideg metódus általában elég egy utazás után, de az inváziótól való megszabadulás rendkívül drága mulatság tud lenni. Ha néhány rovart találtál az ágyadban, valószínűleg már tojást raktak, és onnantól kezdve megállíthatatlanul gyorsan szaporodnak. Az ágyi poloskák kiirtása sok tényezőn múlik (lakók száma, elterjedtség foka, helyiségek száma…stb.), de alkalmanként átlagosan 25 ezer forinttal kell számolni. Minél kiterjedtebb az invázió, annál nagyobb valószínűséggel kell a szakembereket többször is kihívni. Érdemes tehát minél hamarabb lépni.

Mi lesz a jelenlegi invázióval?

Röviden: nem sok. A francia kormány ígéretet tett, hogy növeli a higiéniai biztonságot állampolgárai számára, és amennyire lehet, korlátozza az invázió hatásait. Ezt az is indokolja, hogy a 2024-es olimpiai játékok színtere Párizs lesz, és a nemzetközi nézőközönség már most nyugtalan. Bár sokan féltek, hogy a jelenlegi helyzet miatt csökken majd a turizmus, és további gazdasági hatásokkal járhat, a valóság ennél megnyugtatóbb: az olimpiai játékok idejére a legtöbb szálloda már most teltházas. Igen, valóban, jó tisztában lenni az ágyi poloskák létezésével, és leellenőrizni a szállodai szobákat, de az élet nem áll meg. Nem számít, hogy Párizs, New York vagy Budapest, ágyi poloskák bárhol és bármikor előfordulhatnak. Ha az alapvető higiéniai szabályokat betartjuk és elővigyázatosak vagyunk, jó eséllyel nem lehet okunk aggodalomra.

Borítókép: Cunaplus_M.Faba, iStock

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9918283021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása