venice-2089283_1280.jpg

A farsangi időszak kezdetével az Európa Pontban is fesztiváli hangulatba kerültünk: Egy csésze Európa sorozatunk legutóbbi alkalmával Gabriele La Posta, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója és Juhász Anna italofil, irodalmár fedezte fel Olaszország gyöngyszemeit Szederkényi Olgával.

 

egycsesze-velencetoszkana-cover-ep_1.jpg

 

„Egyszer egy évben mindenki lehet bolond”: Gabriele La Posta Velencéről és Toszkánáról


„A legenda szerint a XII. század végén volt először velencei karnevál, ami tánccal kezdődött” – kezdte Szederkényi Olga, az Egy csésze… sorozat szerkesztője és műsorvezetője. Gabriele La Posta elmondta: a karneváli hagyomány maga ennél sokkal régebbi, még a város születése előtti időszakból származik. Őse az ókori szaturnália, amely a tél végét és Szaturnusz istent hivatott ünnepelni. A karnevál eredetéről és szokásairól, betiltásáról és újraélesztéséről élvezetes visszatekintést tartott Gabriele – érdemes már csak emiatt is végigkövetni a teljes felvételt (a posztunkban lejjebb megtaláljátok).


Bár hányatott múlt áll a mögötte, a múlt század hetvenes éveiben újraélesztett karnevál ma már minden évben több mint hárommillió turistát vonz Velencébe ez a hagyomány. Az igazgató azt is elárulta, nem ebben az időszakban a legideálisabb a velencei látogatás, de ha mégis úgy döntünk, hogy ki szeretnénk venni a részünket az olasz mulatságból, akkor hónapokra előre szervezzük le az utazásunkat. A kulináris ínyencségek mellett – mint például a hagyományos farsangi fánk, a fritola (frìtoła) és a csörögefánk, a chiacchiere – rengeteg irodalmi és filmművészeti alkotás is köthető Velence városához.


Fény derült továbbá Toszkána különlegességeire is, „ahol a szép és a jó egybefonódik”. A napsütötte tartományt évente 14 millió turista látogatja, azonban kevésbé van az embernek zsúfoltságérzete, mert ez a rengeteg látogató nem egy-egy nagyobb városban koncentrálódik, hanem – nem függetlenül a zöld turizmus előtérbe kerülésével – jobban eloszlik a kisvárosok, a falusi célpontok, a hegyek-völgyek és tengerpartok között. A zöld fókusz idén még nagyobb figyelmet kap, hiszen a Toszkána délnyugati csücskében fekvő nyolcvanezres kisváros, Grosseto idén az intelligens turizmus európai zöld úttörője címet viselheti a fenntartható turizmus fellendítése érdekében tett erőfeszítéseiért.

janna.png




Olaszország lázba hoz: Juhász Anna élményei


Juhász Anna irodalmár és italofil (Olaszország-rajongó) műalkotási utalásokkal tűzdelte tele az este második felét. Olaszország-rajongása úgy kezdődött neki is, ahogy Szerb Antal írja az Utas és holdvilágban: „A vonaton még nem volt semmi baj. Velencében kezdődött, a sikátorokkal.” Olaszország gyógyír volt számára egy nehéz időszak után. Ebben segít az olasz társadalom dolce vita mentalitása, egymás megerősítése, az emberiesség, a nyitottság: felpezsdíti az ember kedvét abban a tudatban, hogy minden napnak értelme és célja van.


Az Utas és holdvilág, illetve A harmadik torony című, szintén Szerb Antal által írt útikönyv eligazítást ad az ország zegzugos utcáin. Előbbi alapján többször szervezett utakat, amelyek során meglátogatják a könyv helyszíneit, többek közt Perugiát vagy Assisit.


S
zemélyes élményekkel tűzdelt előadásában Juhász Anna megidézte többek közt Márai Sándort, Szabó Magdát, Pilinszky Jánost, akik mind valamilyen módon kötődtek Velencéhez – ahogy Márai Sándor mondja: a város mindenki számára „az örökké elmulasztott nászút; azok számára is, akik ott jártak nászúton.” Jékely Zoltán révén pedig a város egy egészen másik oldalát is megismerhette a közönség: „Kölykök ülnek csóré fenékkel ezeréves sírköveken.”


További hasonló irodalmi remekművek, Észak és Kelet Velencéje, és egy Kis Velencének nevezett ország – ezeket a részleteket a Facebook-oldalunkon megtalálható videóban fedezhetitek fel. Érdemes végignézni is, mert a beszélgetést rengeteg filmbejátszás színesíti a speciális velencei karneváli hangulatról és Grossetóról.


Borítókép: Filipe Cardoso, Pixabay

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7618336359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása