szemet1.jpgMagyarországon jelenleg évente fejenként mintegy 385 kg, azaz napi több mint egy kiló (!) települési (kommunális) hulladék megtermeléséért vagyunk felelősek. Az uniós érték ennél még rosszabb: évi 486 kg az átlag. Éppen ezért van még mit tennünk, ha szeretnénk hozzájárulni a zöldebb jövőhöz. Ehhez kaphatunk tippeket az európai hulladékcsökkentési héten (november 16-24.). Ilyen tipp például, ha ismerjük és betartjuk a fenntarthatóság „8R” javaslatát.

A körforgásos gazdaság felé

A fenti mennyiségek csak a kommunális szemetet jelölik. Beleszámolják például a mindennapokban kidobott csomagolóanyagokat, élelmiszereket, a kerti hulladékot és a települési közintézmények szemetét is – ugyanakkor az ipari és mezőgazdasági hulladékot nem tartalmazza.

A magas számok ellenére jó látni, hogy a lakossági hulladék csökkent az utóbbi évtizedekben. Ugyanakkor fontos az is, hogyan végzi ez a sok szemét: a környezetnek a legrosszabb, ha csak simán hulladéklerakóba kerül. Ennél egy fokkal jobb, ha elégetik (és akár energiát is nyernek belőle – ennek a svédek nagy mesterei), de még jobb a környezetünknek, ha valamilyen formában újrahasznosítjuk vagy komposztáljuk őket.

szemet2.png

Az EU a körforgásos gazdaságra való átálláshoz szigorú célkitűzéseket határozott meg: 2025-re a települési hulladék legalább 55%-át, 2035-re 65%-át kellene átlagosan újrahasznosítani az EU-ban, 2035-re pedig a kommunális hulladék legfeljebb 10%-a kerülhet csak hulladéklerakókba.

Bár a trend jó, ettől azért még messze vagyunk: uniós szinten mintegy negyede, Magyarországon körülbelül még mindig a szemét fele végzi feldolgozatlanul valamilyen lerakóban. Egyre nő a komposztált és újrahasznosított szemét aránya is. Míg 1995-ben az összes kommunális hulladék 17 százalékát komposztálták vagy hasznosították csak újra az EU-ban, addig ez az arány már majdnem eléri az összes ilyen hulladék felét (46 százalék).

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Mindannyian tehetünk azért, hogy ez a mennyiség csökkenjen, vagy azért, hogy amit mindenképp megtermelünk, azt minél okosabban kezeljük. Ez persze nem egyszerű, mert sokszor alapvető szokásainkon kell változtatnunk. Legtöbbször kicsit kényelmetlenebb megoldást kell választanunk vagy előre kell gondolkodnunk: mindez valamennyi plusz energiabefektetést igényel. Hosszú távon ez az erőfeszítés viszont kifizetődő: többek között ez az Európai Hulladékcsökkentési Hét egyik legfontosabb üzenete.

A kezdeményezés 2009 óta minden november végén arra buzdítja az európaiakat, hogy fogják vissza szeméttermelésüket. Ilyenkor vállalkozó kedvű önkéntesek saját akcióötleteikkel, vállalásaikkal hívják fel a figyelmet a hulladék lehetséges csökkentésére. Idén Magyarországról több mint 400 akciót regisztráltak, ezekhez bárki csatlakozhat (itt érdemes szétnézni, hogy lakóhelyünk közelében milyen kezdeményezések indulnak.)

 

Kövesd a 8R iránymutatását!

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez egy hasznos honlap is kapcsolódik: az oldalon számos tippet, példamutató vállalást, jó gyakorlatot ismerhettek meg. Ismeritek például a hulladékcsökkentési 8R-t? :-)
(A „8R” a tippek angol verzióinak kezdőbetűire utal.)

A 8R – a környezettudatos ember jelszavai:

  1. Reduce: Csökkents! Használj kevesebb anyagot, tárgyat, erőforrást! A kicsi szép!
  2. Replace: Helyettesítsd az adott terméket környezettudatosabb megoldással, szolgáltatással! Például vásárlás helyett bérelj! Környezetkárosító vegyi anyagok használata helyett használj természetes alapanyagokból álló tisztítószereket!
  3. Refuse: Utasítsd vissza! Nem kell elfogadni azt, amivel nem értünk egyet. Ilyen lehet a szórólap, a nejlonzacskó vagy az ingyenes reklámajándék!
  4. Recycle: Gyűjts szelektíven és hasznosíts! Használj újrahasznosított alapanyagot, illetve gondold végig, ha készítesz valamit: mi lesz vele, amikor hulladékká válik?
  5. Reuse: Használd újra! Lehetne a feleslegessé vált terméket másra is használni? Például a részeit felhasználni, esetleg más funkciót adni neki?
  6. Repair: Javítsd meg! Ha érdemes valamit megjavítani vagy megjavíttatni, hosszabbítsd meg ezzel az életciklusát!
  7. Rot: Komposztálj, gyűjtsd külön, hasznosítsd helyben! Mindenhol lehet komposztálni, és nagyon jó érzés később a készkomposztba ültetni!
  8. Rethink: Gondold újra! Nincs jobb megoldás az adott problémára, ami kevésbé terheli a környezetet?

+1: Repeat...: kezd elölről! :-)


Korábban mi is több anyagunkban foglalkoztunk a szemét csökkentésének lehetséges módjaival (legyen szó a karácsonyi ajándékvadászatról vagy az élelmiszerpazarlásról) – ugye csatlakoztok? :-)



---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9415313460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.11.20. 07:39:41

Refuse: Utasítsd vissza a kontraproduktív idióta zöld javaslatokat.
süti beállítások módosítása