jg1.pngApró, mindennapi választásaink befolyásolják, hogy milyen világot hagyunk örökül gyerekeinknek és unokáinknak – nemcsak a nemzetközi szervezeteken vagy államokon múlik Földünk jövője, mi is tehetünk azért, hogy a Föld még sokáig élhető maradjon. Európai gondolkodók sorozatunk legutóbbi vendége a világhírű brit etológus, primatológus és környezetvédelmi aktivista, az ENSZ békenagykövete, Jane Goodall volt, akivel előadása után Bombera Krisztina beszélgetett.

Gombe: intelligens csimpánzok, név szerint

Jane Goodall 1960-ban kezdte kutatásait a tanzániai Gombe folyó mellett (a mai Gombe Nemzeti Park területén). Itt természetes élőhelyükön tanulmányozta a csimpánzok viselkedését, és rájött, hogy a csimpánzok is használnak eszközöket – amely megdöntötte azt a korábbi elképzelést, hogy erre csak az ember képes. Kutatási módszerét sokan kritizálták, mert például neveket adott a vizsgált állatoknak, nem számokat, mint korábban a hasonló megfigyeléseknél tették. Ez a fajta közvetlenség ugyanakkor – például kapcsolata a szürkeszakállú „David Greybeard” nevű csimpánzzal – sokat segített neki, hogy megértse a csimpánzok viselkedését. Ekkor figyelte meg kutatótársaival azt is, hogy a csimpánzok milyen komplex társadalmi szervezetben élnek együtt, amelyben minden állatnak megvan a maga szerepe, vagy azt például, hogyan adják át a tudást generációról generációra.

jg2.png


Intelligens állatok – önpusztító emberek

jg3.pngAzóta rengeteg kutatás bizonyítja, hogy nemcsak az emberszabásúak, de más fajok, más emlősök (például olyan malacok, mint a festő Pigcasso), de madarak, polipok, vagy akár rovarok (méhek) is képesek tanulni, intelligensen viselkedni, céljaik érdekében eszközöket használni. A legintelligensebb élőlény ugyanakkor továbbra is az ember. Az ember, aki ironikus módon közben képes saját otthonát, a Földet elpusztítani – Jane Goodall és a róla elnevezett Intézet évtizedek óta küzd az ember környezetkárosító tevékenysége ellen. Afrikában például komplex programokat dolgoztak ki, amelyekkel a vízhez való hozzáférést, az egészségügyi ellátást és az oktatást is támogatják (uniós források felhasználásával). Mindezek mellett az Intézet számos szemléletformáló tevékenységet végez, amely megpróbálja ráébreszteni az embereket, hogy a jövőnk érdekében muszáj változtatni szokásainkon.

Kis döntések a mindennapokban

Jane Goodall szerint mindenki tehet azért, hogy változást érjünk el, és fenntarthatóbb világot hagyjunk örökül magunk után. Az életünkben minden nap számos apró döntést kell meghoznunk – például arról, milyen ételt, ruhát vagy kozmetikumokat vásárolunk. Ha egy termék nagyon olcsó, érdemes végiggondolni, hogy ez nem azért van-e, mert például gyerekmunkával állították elő, az ételek esetében pedig azt, hogy az előállításukhoz hogyan bántak az állatokkal, vagy mennyire terhelték vele a környezetet. Nagyon nehéz például olyan ételeket és kozmetikumokat találni, amelyek ne tartalmaznának pálmaolajat. Ez az olaj nagyon olcsón előállítható – ezzel magyarázható, hogy olajpálmaültetvények létesítése miatt jelenleg napi mintegy 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a Föld színéről, amely számos állat élőhelyét és fennmaradását is veszélyezteti. Ezért is küzd Jane Goodall és intézete nagy erőkkel a pálmaolaj használatának visszaszorításáért. Ez egybevág az EU törekvéseivel is, amely 2021-től betiltaná az olaj felhasználását bioüzemanyagok előállításához.

jg4.png

Szemléletformálás már fiatal kortól

A Jane Goodall Intézet Magyarországon is működik. Aktivitásuk az egyik helyi fiatalokat célzó „Roots and Shoots” (magyarul Rügyek és Gyökerek) kezdeményezésből nőtte ki magát. A Roots and Shoots arra ösztönzi a fiatalokat, hogy maguk találjanak valamilyen konkrét helyi célt az Intézet eszmeiségével összhangban, és azért próbáljanak tenni valamit – mindebben támogatást kapnak az Intézettől. Mára több mint 130 országban működik ilyen kezdeményezés, itthon 2006 óta 12 csoport alakult, különböző környezet- vagy állatvédelmi céllal.

Köszönet Trumpnak

Az egyén mellett természetesen az államok és nemzetközi szervezetek is felelősek a Föld romló környezeti állapotáért – Jane Goodall és Intézete a döntéshozók szintjén is igyekszik hatást gyakorolni. A mindent átható korrupció azonban nagyon nehézzé teszi ezt a küzdelmet. Jane Goodall szerint pozitív hatással is jár, hogy az Egyesült Államoknak jelenleg klímaszkeptikus elnöke van, aki a megújulók helyett inkább a hagyományos, fosszilis energiahordozókat részesítené előnyben. Mint mondta: soha ennyien nem emelték fel szavukat a környezetvédelem mellett, soha ennyien még nem mentek ki az utcára tüntetni fenntartható célokért, a tudósok pedig végre egy kicsit „kijöttek az elefántcsonttornyukból”.

A jelenleg zajló folyamatok tehát vegyes képet mutatnak, de abban biztosak lehetünk, hogy az idén 84 éves Jane Goodall ameddig csak tud, küzdeni fog egy állat- és környezetbarát jövőért. Útravalóul tőlünk is ezt kérte: jusson eszünkbe, hogy a mindennapi apró döntésekkel mi is támogathatjuk küzdelmében.

jg5.png


Jane Goodall Európa Pontban elhangzott előadása és a vele folytatott beszélgetés megtekinthető ezen az oldalon.

Képek forrása, további fotók az estről: Európa Pont Flickr (Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4314005706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása