torta_cross_1.pngA születésnapi tortakészítés – és -fogyasztás – hagyománya egész Európára jellemző, de az már országonként változó, hogy milyen torta kerül ilyenkor az asztalra. Összeállításunkban azokból a jellegzetes nemzeti tortákból válogattunk, amelyeket hagyományosan egyes európai országokban sütnek, és esetenként onnan elterjedve váltak nemzetközileg ismertté és kedveltté. A poszt olvasását éhesen nem ajánljuk.

torta_prins.jpg 
Prinsesstårta, azaz svéd hercegnőtorta (SE)

Svédországban járva sok helyen lehet találkozni a jellegzetes, zöld marcipánborítású tortával, a hercegnőtortával, amelyet először az 1920-as években készített el Jenny Åkerström, V. Gusztáv király testvére Károly herceg lányainak, Margarethának, Märthának és Astridnak. Mára azonban nemcsak a királyi család kiváltsága a finomság, hanem az egész ország kedvence, a legnépszerűbb szülinapi torta, amelyből évente 500 ezret adnak el. Szeptember harmadik hete hivatalosan is a „hercegnőtorta hét”, amikor szinte nincs svéd, aki ne enne egy-két szelettel. A marcipán alatt a torta piskótatésztáját lekváros és vaníliás rétegek ízesítik, amelyek tetejére édes tejszínhab kerül. A tipikus zöld torta különféle színvariációkban is hódít: húsvétkor a sárgás árnyalatok is kedveltek, Halloween környékén leginkább narancssárga, karácsonykor piros, az esküvőkön pedig általában fehér.


torta_sach.jpg
Sacher torta (AT)

Ugyan ki ne ismerné a bécsi Franz Sacher cukrászmester által 1832-ben a világhírnév útjára indított csokis süteményt, a Sacher-tortát? A történelmi összefonódások és földrajzi közelségünk miatt a torta a magyar cukrászdák alapkínálatává vált. Ha nem is a legdíszesebbek közé tartozik, de tükörsima csokoládémázával és az elmaradhatatlan tejszínhabbal a tetején igencsak jól mutat a tányéron. Az ízharmóniáról a csokoládés piskótalapok közé kent sárgabaracklekvár és csokibevonat gondoskodik.

torta_fek.jpg

Fekete-erdő torta (DE)

Magyarországon szintén ismert és nagyon kedvelt klasszikus sütemény a Németországban az 1930-as években kitalált és elterjedt Fekete-erdő torta (Schwarzwälder Kirschtorte). A savanykás cseresznye remekül kiegészíti a csokoládés piskóta és a csokidarabok édességét és a vastag tejszínhabos rétegek zsírosságát. Jellegzetes ízét emellett a készítéséhez felhasznált cseresznyepálinkának, a Kirschwassernek köszönheti, amely hagyományosan a Fekete-erdő térségéből származik. Az édesség népszerűségére jellemző, hogy a névadó régióban rendszeresen rendeznek Fekete-erdő tortafesztivált.

torta_sant.png

Tarta de Santiago (ES)


Spanyolországból a középkorból származó galíciai mandulatortát, a Tarta de Santiagót, más néven Szent Jakab tortáját ajánljuk figyelmetekbe. Bár ebben a régióban alig található mandulafa, Galíciában nagyon régóta fogyasztanak mandulából előállított termékeket; az így készült hagyományos édességek mára a galíciai konyha szerves részei lettek. A torta szorosan kötődik a Szent Jakab zarándokúthoz, azaz az El Caminóhoz: Szent Jakab keresztje a torta díszítésében is megjelenik. Érdekesség, hogy a sütemény 2010-ben megkapta az Európai Unió földrajzi eredetvédelmi oltalmát, azaz ezen a néven csak a hagyományoknak megfelelő elkészítés esetén lehet forgalmazni.

torta_cross_1.png

Crostata – olasz rácsos gyümölcstorta (IT)

Az egész országban különféle változatokban elterjedt gyümölcsös torta, a crostata receptjét már a XV. században feljegyezték. Nápoly felé coppi, az északi Lombardiában inkább sfogliate néven ismerik az édességet. A finomságot könnyű elkészíteni, és gyakorlatilag bármilyen idénygyümölcsnek (meggy, sárgabarack, barack, egyéb bogyós gyümölcsök) jól áll, ezért az olasz háziasszonyok gyakran készítik nyáron ezt a kissé rusztikus, nyitott tortát.

torta_vikt.jpg

Viktória-torta (UK)

A Viktória királynő nevét viselő tortát (Victoria sponge cake) névadója állítólag előszeretettel fogyasztotta délutáni teájához. A piskótaalap egyszerűen elkészíthető, klasszikus „pound cake”: vajból, cukorból, tojásból és lisztből egységesen ugyanannyit tesznek hozzá, annyi újítással, hogy az 1840-es évek nagy felfedezését, a sütőport felhasználva a torta magasabbra nőhet. A vajas piskótalapok közé málnadzsemet és tejszínhabot vagy vaníliakrémet tesznek, a tetejét porcukorral hintik és málnaszemekkel díszítik.

torta_kage_1.png

Kagemand, azaz a sütiember torta (DK)

A dán sütiember vagy sütiasszony a dán születésnapi gyerekzsúrok állandó vendége. Nem dán szemmel nézve a kinézete picit talán szokatlan (rémisztő?), kusza, hiszen szinte minden olyan édesség belekerül, ami a gyerekszájnak finom: a krémes, pudingos, bogyósgyümölcsös alapra marcipán, cukorkák és csoki is kerül. A dánok különleges viszonya nemzeti zászlajukkal, a Dannebroggal itt is megmutatkozik: a piros-fehér zászló – csakúgy, mint a dán karácsonyfákon – az állandó díszítés része.

Ti milyen tortát ajánlanátok Magyarországról a válogatásba? :-)

Képek forrása: svéd hercegnőtorta: Magnus Carlsson/imagebank.sweden.se; Tarta de Santiago: Flickr / Manel Zaera, CC BY-SA 2.0; Viktória torta: Flickr / Carwyn Lloyd Jones - Dylunio Creadigol, (CC BY 2.0)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4114355819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása