english_breakfast.jpg

Elsőre talán túlzónak tűnik az angolok reggelije – vagy inkább lakomája. A sokféle összetevőből álló, kiadós fogás azonban kitűnő energiabomba a hidegebb napokon. Mutatjuk az angolok szalonnás, kolbászos, tojásos, paradicsomos, főtt babos reggelijét.

 

Komplett reggeli évszázados hagyománnyal

 

Az angol reggelinek nagyon komoly hagyománya van Angliában, és az egész Egyesült Királyságban. Az angolok az 1300-as évekre teszik első megjelenését, mint a gazdag földbirtokosok, köznemesek (gentry – ami nem azonos a magyar nyelvben használt dzsentri kifejezéssel) jellegzetes reggelije. A gentryk az angolszász értékek és vidéki élet védelmezőiként léptek fel, a változatos összetevőkből álló reggeli pedig utalt a család gazdagságára. Később, a gentryk hanyatlásával, a brit birodalom csúcsán a gazdag kereskedők, iparosok és üzletemberek osztálya vitte tovább a hagyományt, a viktoriánus időszak pedig standardizálta és „művészi szintre emelte” az angol reggelit, amely a legfontosabb étkezés lett. Az iparosodással megerősödött a munkások osztálya, az 1950-es évekre szinte minden második brit asztalán ez a gazdag és tápláló reggeli gőzölgött reggelente.

 

Az ételnek vannak alap összetevői, de régiónként van egy-két speciális hozzávaló, amellyel az alap gyakran kiegészül. Skóciában esznek hozzá krumplilángost (potato scone), haggist (disznósajtszerű, húsos étel) vagy zabkekszet, Wales-ben pedig laverbreadet (szárított tengeri moszatból gyúrt fasírtot). Az ír területeken gyakran kíséri májas hurka (white pudding), ír szódás kenyér (amely élesztő helyett szódabikarbónával készül) vagy ír burgonyás lepény (Irish potato cake).

 

Hozzávalók

2 kolbász (angol kolbász, vagy világos színű grillkolbász)

1 érett paradicsom

2 evőkanál vaj

2 szelet angolszalonna / bacon (zsírosabb)

pár fej gomba

1 nagy tojás

bab (paradicsomos vagy sima főtt konzervbab)

2 szelet fehér vagy barna kenyér

só, friss bors ízlés szerint

 

Elkészítés

 

Az angol reggelinél nagyon fontos, hogy minden összetevő melegen kerüljön az asztalra, erre külön kell figyelni (az elsőként elkészült hozzávalókat melegen kell tartani).

 

Kapcsold be a sütőt és állítsd 220 fokra.

Egy serpenyőben, közepes lángon süsd körbe a kolbászokat, úgy öt percen át. Ezután helyezd őket egy sütőálló edénybe, tedd mellé a paradicsomokat, amelyeket az aljukon vágj fel egy kereszt mentén, és süsd őket tovább tíz percig a sütőben. Tíz perc után kapcsold le a sütőt, de hagyd benne az ételeket, hogy melegen maradjanak.

Ugyanebben a serpenyőben olvassz fel egy evőkanálnyi vajat, majd magas lángon kb. 7 percig süsd a gombákat, dobd mellé a két szalonnát is. Amint a gomba megpuhult, a szalonna pedig ropogós, tedd a sütőben várakozó ételek mellé őket.

A babot közepes lángon, folyamatos keverés mellett melegítsd meg.

Végül készítsd el a tükörtojást, óvatosan, hogy a sárgája egyben maradjon, majd pirítsd meg a kenyeret, és kend meg a maradék vajjal.

Rendezd el gusztusosan az ételeket a reggeliző tányéron, majd ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal.

 

Jó étvágyat! :)

 

A recept forrása: Taste Atlas (a weboldal engedélyével). Kép: Unsplash

 

---


Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7314287031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totopad 2018.10.08. 11:40:36

Írországban ugyanezt gomba helyett rösztlivel ettük, több helyen is, az még jobb!

László Fenyvesy 2018.10.08. 12:43:13

Hashbrowns és Black pudding nélkül? Ugyan....

Scott Tenorman Must Die 2018.10.08. 15:42:25

a kedvencem, hamarosan újra ezt fogom reggelizni (nem Angliában)

Attilajukkaja 2018.10.08. 17:58:01

Szerintem egy borzadály!!! :o))
Ők sem esznek ma már ilyesmiket.

Wod Meselo 2018.10.08. 18:09:04

@Attilajukkaja: Borzadály ? Erre van egzakt magyarázat, vagy szerinted az és kész ?

Amúgy lehet, hogy nem egészséges, de akkor nem kell belőle annyit enni. Unalomig ismételt tétel , hogy a zsíros kenyér -ahogy több száz egészségtelennek kikiáltott étel sem- önmagában nem egészségtelen, csak hát fél karéj kenyér nem elég belőle, havonta egyszer.

De ez már önkontroll kérdése, nem pedig táplálkozás tudományi probléma.

vergyula 2018.10.09. 07:52:18

@Wod Meselo: Számomra mondjuk a gomba tényleg borzadály, a többi viszont jöhet. Finom és laktató. Egy mondás szerint "ha Angliában egész nap jót akarsz enni, reggelizz háromszor".

Attilajukkaja 2018.10.09. 09:10:14

@Wod Meselo:
"Erre van egzakt magyarázat, vagy szerinted az és kész ?"
Nincs semmilyen egzakt magyarázatom rá, de nem is kerestem ilyet. Egyszerűen ránéztem a tányérra, és az jutott az eszembe, hogy belehalnék, ha valaki reggel ilyesmit akarna lenyomni a torkomon. :o)
Azt hittem a széles szájú szmájli egyértelművé teszi, hogy a borzadályt nem szó szerint értettem!

"Amúgy lehet, hogy nem egészséges, de akkor nem kell belőle annyit enni."
Még azt sem mondanám, hogy nem egészséges, hiszen az összetevőkkel nincs semmi baj.

"De ez már önkontroll kérdése, nem pedig táplálkozás tudományi probléma."
Egyetértek. Meg aztán az sem mindegy, hogy egész nap a bányában, a földeken, egy halászhajón dolgozol-e - mert ilyen reggeliket régen nem véletlenül adtak - vagy egész nap ülsz a számítógép előtt.

paráznabillegető 2018.10.09. 11:53:16

túl bonyolult.
különben sem jobb, mint egy... vagyis kettő bacon butty.

ételizésítő 2018.10.09. 14:57:47

@Attilajukkaja:
Szerintem is.
Ilyenkor (is) örülök, hogy nem vagyok angol.

Attilajukkaja 2018.10.09. 17:39:38

@ételizésítő:
Köszi!
Én nem különösebben örülök, hogy nem vagyok angol, amerikai vagy német. Annak viszont igen, hogy a világ szerencsésebb részére születtem. Azon belül meg tök mindegy.
Dolgoztam Londonba pár hónapig. Ott senki nem evett ilyen reggelit! :o)

Ngelina 2018.10.17. 15:50:04

A haggis nem az angol reggeli része, ha jól tudom :) Amire gondolsz, az a Black Pudding (véres hurka). Plusz a rösztit se felejtsd ki, ma már szinte egyszer sem anélkül hozták ki...A bacon viszont annál ritkábban kerül mellé.
Más: ha a gomba mellé mást is teszel, előbb a gombát gyakorlatilag készre kell pirítani. Amíg a gombából jön a víz, semmi sem fog megsülni mellette, max megfőni a levén...

Ngelina 2018.10.17. 15:55:08

A bab pedig nem paradicsomos vagy sima főtt konzerv bab, mert az szinte "szentségsértés" :) A Tökéletes Hozzávaló az a Heinz Baked Beans (sült bab paradicsommártásban), nem más...elég cukros-ecetes és nem nagyon paradicsomos, főleg híg. Fehérbabból készül, és eddig még nem sikerült olyan helyen ennem angol reggelit, ahol nem ilyet kaptam hozzá. Talán csak Budapesten, de az a paradicsomos sült bab nagyon konzercízű volt, és túl paradicsomos, semmi angolreggeliszerű íze nem volt, inkáb a chilis babra hasonlított a fűszerezése - nem is passzolt a fogáshoz sajnos.

Attilajukkaja 2018.10.18. 17:32:52

@Ngelina:
Az angolok hol esznek ilyen reggelit? Mert Londonban biztosan nem. :o)
Vagy az nem is Anglia?
süti beállítások módosítása