Folytatjuk „öt legjobb film” sorozatunkat – a könyvek után filmklasszikusokat ajánlunk a figyelmetekbe. Célunk továbbra is az, hogy öt jelentős film bemutatásával képet adjunk egy-egy ország filmművészetéről. Olyanokat válogatunk be, amelyek közelebb viszik a nézőt az adott ország kultúrája…

2 Vissza

Európa, pontosabban az európai régió a világ legnagyobb alkoholfogyasztója. Az elfogyasztott mennyiség valamelyest csökkent az elmúlt évtizedekben, de továbbra is csaknem kétszerese az itteni fogyasztás a világátlagnak. A (túlzott) alkoholfogyasztás számos betegséggel hozható összefüggésbe, ezért…

0 Vissza

A Google folyamatosan készít különböző statisztikákat a keresőbe írt szavakról, amelyeket rendszeresen publikál, és mi magunk is könnyen utánanézhetünk, hogy valamely területen mire kerestek rá leggyakrabban egy adott időszakban. Mi most az EU-s országok 2018-as összesített kereséseit böngésztük át:…

0 Vissza

2019-ben az olaszországi Matera mellett a bolgár Plovdiv viseli Európa kulturális fővárosa címet. A második legnagyobb bolgár város az egyik legrégebben lakott európai település, amelyen számos jelentős európai kultúra és korszak nyomott hagyott. A város trák, római, bizánci, gót, török, örmény és…

0 Vissza

Kisebb szünet után, februártól újult erővel, változatlan lelkesedéssel és szolgáltatásokkal várunk benneteket programjainkon. Az első hónap kínálata mindjárt nagyon színesre sikeredett: vendégünk lesz többek között Kiss Tibi, Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián; rendhagyó filmklubunkban vetítjük az…

0 Vissza

Az utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni, ezért – ahogy a korábbi években – idén is elkészítettük nagy európai segédletünket a munkaszüneti napokról.

1 Vissza

2019. január elsejétől Románia vette át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét Ausztriától. A tizenkét éve csatlakozott tagállam most először vezeti az EU egyik legfontosabb döntéshozó szervét. Az elnökség január 10-i hivatalos megnyitóján elhangzott: az elkövetkező hat hónapban Bukarest…

3 Vissza

A januárban induló román elnökséghez kapcsolódóan az év első jellegzetes nemzeti receptjét Romániából hoztuk: az Erdélyben is jól ismert csorbák (savanyú levesek) közül a húsgombóccal készített, ciberével (román nevén: borş) savanyított levest mutatjuk be. Gazdag és tápláló leves a téli időszakra,…

0 Vissza
süti beállítások módosítása
Mobil