euandme.pngAz Európai Unió fiatal filmesek számára kiírt pályázatán egy magyar győztest is kiválasztott a szakmai zsűri. Galambos Levente hamarosan a fenntarthatóságról forgat kisfilmet – őt kérdeztük a továbbiakról.

 

Az Európai Unió számára kiemelten fontos társadalmi kérdések sok esetben egybeesnek azokkal a témákkal, amelyek a tudatos, a jövőjük iránt érdeklődő fiatalok számára is lényegesek. Annak érdekében, hogy az olyan fontos ügyek, mint a jogi ismeretek, a digitális írástudás, a fenntarthatóság vagy épp a pénzügyi, üzleti oktatás kérdéseit a fiatalabb generációk is megismerjék, az EU egyedülálló kezdeményezéssel állt elő. Elsősorban a fiatalokat megcélzó tájékoztató kampánya, az EU&ME témáinak feldolgozását ugyanis fiatal filmesekre bízta. Ráadásul olyan formában, amelyből a feltörekvő, filmezés iránt érdeklődő kreatív szakemberek is profitálhatnak: nemzetközi környezetben, nemzetközi szakemberekkel működhetnek együtt, így tapasztalatokat és ismertséget szerezve az európai színtéren.

 

A fentiek jegyében indult el a tavaly kiírt Young Filmmakers Competition elnevezésű pályázat, 18 és 35 év közötti fiatal filmeseknek. A pályázók 5 kategóriában (mobilitás, fenntarthatóság, üzlet és készségek, digitális világ, jog) nyújthatták be rövidfilmjeik szinopszisát, amelyeket egy ötfős szakmai zsűri bírált el. A legjobbak 7500 eurós támogatással és egy képzett rendező mentorálásával vághatnak bele ötletük megvalósításába. Az idei pályázat egyik győztese a magyar Galambos Levente lett, akivel rövid interjút készítettünk a versennyel kapcsolatban.

 

 

Mióta foglalkozol filmezéssel? Formális képzés keretében tanultál vagy saját magadat képezted?

 

Ha őszinte akarok lenni, filmezéssel azóta foglalkozom, hogy neveztem az európai uniós filmpályázatra. Ezt megelőzően is készítettem rövidfilmeket különböző versenyekre, azonban ez a mostani az első, amire filmként gondolok, nem pedig videóként.

 

Ilyen irányú képzésen nem vettem részt, főként azért, mert a neten található „how-to” videókban és fórumokon található ismeretanyag rendkívül könnyen elérhető, és az itt megismert módszerek/technikák gyakorlásával ingyen el lehet jutni oda, ahová egy bevezető fizetős képzéssel. A jövőben viszont (ha ezt a pályát választom) mindenképpen szeretnék elvégezni egy filmes képzést vagy iskolát, olyan tapasztalatokat és kapcsolatokat szerezni, amit nem tölthet le az ember a netről.

 

A korábbi alkotásaid, amelyekre még „videóként” tekintesz, milyenek voltak?

 

Három éve a gimis osztályommal készítettem egy tízperces rövidfilmet az Abgedreht! német nemzetiségi rövidfilmpályázatra, ahol különdíjat nyertünk. Egy éve pedig a cinema5D egyperces rövidfilmpályázatára készítettem kisfilmet, aminek köszönhetően sok tapasztalatot gyűjtöttem.

 

Most megnyerted az EU&ME fiatal filmeseinek kiírt pályázatát, ezzel hozzájutottál a 7500 eurós támogatáshoz, amit a filmed elkészítésére fordíthatsz. Tudod-e már, hogy mire lesz szükséged ehhez?

 

Mindenekelőtt egy lelkes, tehetséges csapatra, akikkel az előkészületeken dolgozunk – hála Istennek ez már megvan, és nagyon élvezem velük a közös munkát. Az anyagi támogatás adott, a nyereményből tudjuk fedezni majd a helyszínt, a színészeket, a technikát és a stábot.

 

Nyertesként egy ismert európai rendező mentorálására is számíthatsz. Tudod-e már, ki fogja segíteni a munkádat, kik jöhetnek szóba mentorként?

 

Zaida Bergroth, egy finn rendező lesz a mentorom, aki a filmjeivel már több mint egy tucat díjat nyert különböző filmfesztiválokon. Emellett előző évben ő rendezte az Oona című rövidfilmet is az EU&ME fenntarthatósági kampánya számára, így közös a motivációnk is, ami remélhetőleg megkönnyíti a közös munkát.

 

 

A filmedben egy öreg szerelőt mutatsz majd be, aki megjavítja a szomszéd kislány egyik játékát. Miért éppen ezt a témát választottad?

 

A fenntarthatóságnál – azon belül is az elromlott tárgyak megjavításánál – talán a pályázat egyik kategóriája sem áll közelebb hozzám, ezért született éppen egy ilyen történet. A sztori maga fiktív, nem saját élményeken alapul, de olyan elemek vannak benne, amelyek alkalmasak a kívánt üzenet átadására.

 

Mit jelent számodra a fenntarthatóság? Rád is jellemző, hogy ha valami elromlik, inkább megjavítod, mint hogy újat vegyél?

 

Egyfajta gondolkodásmódot, ami azt tartja szem előtt, hogy amit most csinálunk, ne legyen rossz kihatással a jövőre, és ne alakuljanak ki rossz tendenciák. És igen, amikor elromlik valamim, amire még szükségem van, azt igyekszem első körben megjavíttatni.

 

A pályázati felhívásban azt írtad, hogy számodra az Európai Unió elsősorban lehetőségeket jelent. Hogyan látod a jövődet az EU-ban élő fiatal filmesként és általában, európai fiatalként?

 

Általánosságban bízom benne, hogy az EU ilyen téren is beváltja a hozzá fűzött reményeket, és a mostani pályázathoz hasonló lehetőségeket nyújt minden filmezés iránt érdeklődő fiatalnak. A saját jövőmet illetően pedig remélem, hogy a jövőben az EU adta lehetőségek által része lehetek több filmes produkciónak is, és fejlődhetek abban, amit szeretek csinálni.

 

Az EU&ME Young Filmmakers Competition öt győztes alkotásának premierjére 2019 júniusában kerül majd sor.

 

---

 

Az Európa Pont az Európai Bizottság és az Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr114717651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása