egynap.png

Az EU egyik legfontosabb alapelve az alapvető jogok tiszteletben tartása – márciusban több programunk is foglalkozik e témával. Vendégünk lesz a felvidéki Csavar Színház, akik vándorelőadásokkal járják a környező országokat, hozzánk A nagyidai cigányok című darabbal érkeznek. Lumiѐre Filmklubunkban nőnap alkalmából a női jogokat emeljük ki: Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét vetítjük, majd a rendezővel beszélgetünk. Egy csésze Európa sorozatunkban ezúttal a soros elnök Romániába teszünk virtuális kiruccanást vendégeink és román finomságok segítségével.

 

Az EU a diszkrimináció minden fajtája ellen küzd, bármi legyen is a hátrányos megkülönböztetés alapja: állampolgárság, valamelyik nemhez, vallási közösséghez vagy bármilyen meggyőződéshez, kisebbséghez való tartozás. Bár az egyenlőtlenségek még nem szűntek meg teljesen, az EU jelentős előrelépést ért el az utóbbi évtizedekben ezen a területen, és folyamatosan dolgozik azon, hogy minél inkább előítélet- és diszkriminációmentessé váljon az unió.

 

temesvar.png

 

A hónap első programja 12-én 18 órától Romániába kalauzol: szó lesz a román uniós elnökség prioritásairól, kiemelten beszélünk Temesvárról. Megsúgjuk, hogy 2019-ben mit érdemes megnézni Romániában, végigvesszük az UNESCO Világörökség-helyszíneket, és szó lesz napjaink román filmművészetéről is. Az est díszvendége Marius Gabriel Lazurca, Románia magyarországi nagykövete, az est műsorvezetője Szederkényi Olga újságíró. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az egycseszeeuropa@gmail.com címen lehet.

 

nagyidai.png

 

14-én 19 órától különleges színházra, egy interaktív meseelőadásra várunk benneteket, amelyet tíz év felett mindenkinek jó szívvel ajánlunk. A nagyidai cigányok a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb alkotása, mely Arany lenyűgöző, felülmúlhatatlan humoráról árulkodik. „A magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát, a helyi cigányságra bízzák, hogy őrizzék, védjék, míg ők élelmet szerezvén vissza nem térnek. Csóri vajda azonban túljár mind a magyarok, mind a labancok eszén, s megteremti ’Cigányországot’. Vagy mégsem?” Gál Tamás feldolgozásában és előadásában a humoros, interaktív, játékos előadásban elhangzó autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről. A dalok eredeti cigány nyelven, illetve magyarul hangzanak el. Gál Tamás ezzel az előadással számos díjat nyert, a játékidő 70 perc.

 

Március 21-én a tavaly Cannes-ban bemutatott, azóta számos elismerést begyűjtő Egy nap című filmet vetítjük. A film tavaly elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját is, az Európai Filmakadémia a legjobb európai felfedezett kategóriában Európai Filmdíjra jelölte, a főszereplő, Szamosi Zsófia pedig a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat.

 

egynap2.png

 

„Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, és anyagi nehézségekkel küzd. A pénzük fillérre, a napjaik percre be vannak osztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.”

 

A filmvetítést követően a rendezővel, Szilágyi Zsófiával beszélget az est házigazdája, Gyárfás Dorka. A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori, újságíró.

 

Az Európa Pont márciusi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

 

-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7314671417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása