sklandrausis.png

Ezúttal is az EUR-Lexből sütünk valami finomat: az EU hivatalos jogszabályi gyűjteménye ugyanis hagyományos nemzeti fogások elkészítéséhez is tökéletes olvasmány. Most a lettek egyik eredetvédelmi oltalom alatt álló nemzeti ételét, a téli spájz tartalmának felhasználásával elkészíthető édeskés süteményt, a krumplis-répás sklandrausist mutatjuk be nektek.

 

A „kerítéses napsüti”

 

A lett konyha egyik alapfogása gyakran megjelenik az ünnepi asztalokon, főleg húsvétkor, de téli és nyári napforduló idején is gyakran fogyasztják. Részben kerek alakja, részben pedig a felső sárgarépás töltelékrétegnek köszönhető sárgás-narancssárgás színe miatt a sütemény a naphoz kapcsolódó szimbólumrendszernek is része, a napforduló idején rendezett ünnepi étkezéseken a sklandrausis a nap kreatív energiáját jelképezte.

 

 

sklandrausis_2.pngA sütemény kerítésre emlékeztető felhajtogatott szélei adják sajátos formáját, innen ered a sklandrausis elnevezés is (sklanda = kerítés, amely megakadályozza, hogy a sütemény tölteléke kifolyjon). Készen a sütemény jellegzetesen sárgás-narancssárgás színű, míg ha felvágjuk, láthatóvá válik a töltelék alsó rétegét adó burgonya is.

 

A sklandrausis hosszú múltra tekint vissza. Elődje rizslisztből készült, tömör, nyílt tűz parazsán megsütött töltelékes tészta volt. A fennmaradt iratok tanúsága szerint apróra vágott sárgarépát már a Kurföldi Hercegség idejében (a XVI–XVIII. században) is használtak a sklandrausis töltelékeként. A krumpli csak a XVII. században terjedt el az országban, ekkor kezdett el megjelenni ez az összetevő is a süteményben. A burgonya kezdetben a földesurak eledele volt, a szegényebb rétegek csak a XIX. században kezdték termeszteni, akkor azonban gyorsan népszerűvé vált, és hamar fontos helyet foglalt el a lakosság étrendjében.

 

A sklandrausis készítésének hagyományai mind a mai napig fennmaradtak, elsősorban Kurföldön (Kurzeme: Lettország nyugati partvidéki területe). Az étel egyre népszerűbb, több helyen lehet falvakban vagy a sklandrausis gyártásával foglalkozó üzemekben meglesni hagyományos elkészítését.

 

Hozzávalók

 

A tésztához:

- 600 g rozsliszt

- 60 g margarin vagy vaj

- 1,5-2 dl víz

- só

 

A töltelékhez:

- 0,8–1 kg krumpli

- só

- (ízlés szerint a krumplipüré 150–200 g olvasztott vajjal, 50–100 g tejföllel, esetleg egy-két tojással, köménymaggal gazdagítható)

- 1,5–2 kg sárgarépa

- 100–300 g cukor

 

A tetejére:

- 200–300 g tejföl

- 200–300 g cukor

 

sklandrausis_3.png

 

Elkészítése

 

A lisztet elkeverjük forró vízzel, amelyhez előzetesen hozzáadtuk a margarint vagy vajat és a sót. A tészta legyen szilárd és könnyen sodorható. A kész tésztát kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd ebből 10–15 cm átmérőjű korongokat képezünk. A korongok széleit felhajtogatjuk, majd a darabokat kizsírozott tepsibe helyezzük.

 

A krumplit vízben megfőzzük, majd pürésítjük, sózzuk. A burgonyához ízlés szerint 150–200 g olvasztott vajat vagy 50–100 g tejfölt, esetleg egy-két tojást, ízesítésül pedig köménymagot is adhatunk.

 

A sárgarépát vízben megfőzzük, péppé zúzzuk, majd gyúrás közben cukrot adunk hozzá. A sárgarépapépbe ízlés szerint 200–300 g tejfölt, esetleg egy-két tojást is belekeverhetünk. A sárgarépás tölteléket nyersen lereszelt sárgarépából is elkészíthetjük, melyből a fölösleges levet előzetesen ki kell nyomkodni. (A töltelék sűrítéséhez a sárgarépához és a burgonyához búzadarát adhatunk.)

 

A rozslisztből elkészített tésztára rákenjük a burgonyás, arra pedig a sárgarépás tölteléket. A korongokat 220–250°C-os sütőben 15–30 percig sütjük, amíg a tészta ki nem szárad.

 

A készre sült sklandrausis tetejére tejfölből bevonatot készítünk, és cukorral meghintjük. További ízesítéshez a sütemény tetejére fahéj vagy köménymag szórható. A bevonatot tejfölből, cukorból és tojásból is elkészíthetjük. Ekkor a tejfölhöz és cukorhoz két tojást keverünk. Ez esetben a süteményt forró sütőben legalább öt percig tovább kell sütni.

 

laba apetīte, azaz jó étvágyat! :)

 

sklandrausis_4.jpg

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

 

A képek forrása: Liga Eglite from Cesis, Latvia - Traditions and Heritage_2, CC BY 2.0; Denis tarasov; Flickr / Liga Eglite; Aivar Ruukel

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9814677232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása