airport-6911566_1280.jpgJöhet az európai uniós digitális úti okmány, útlevelünk vagy személyink digitális változata. Nem lesz kötelező, de az utazást megkönnyíti és meggyorsítja, a határokat pedig biztonságosabbá teszi. A posztban infografikán is bemutatjuk, pontosan mit jelent ez és mikorra várható a bevezetése.

 

Az EU külső határainak átlépésekor szisztematikusan ellenőrzik az uniós és a nem uniós polgárokat is. Ezeket a határokat csak 2023-ban közel 600 milliószor lépték át. Az EU-ban amúgy évente mintegy 13 milliárdan utaznak – autóval, repülőn, vonaton (akár éjszaka is), autóbuszon vagy kompon –, és ez a szám 2030-ra várhatóan eléri a 15 milliárdot, 2050-re pedig akár a 20 milliárdot. Ezekre az utasokra mind vonatkoznak az utasok jogairól szóló uniós rendeletek. A határellenőrzés felgyorsítása és a zökkenőmentesebb, biztonságosabb utazás érdekében a Bizottság most javaslatot tett az útlevelek és személyazonosító igazolványok digitalizálására – mindenki számára, aki a schengeni térségbe belép vagy onnan kilép.

 

A javaslat két konkrét elemet tartalmaz: egy közös keretet a digitális utazási igazolványok használatára, illetve egy új, EU Digital Travel elnevezésű alkalmazást, amelynek segítségével az utazók létrehozhatják és tárolhatják digitális úti okmányukat.

 

digitalisutlevel_infografika_europapont_v2.jpg

 

A digitális úti okmányok az útlevelek és a személyik digitális változataiként ezek chipjén tárolt információkat tartalmaznak, például a birtokos képmását (de ujjlenyomatait például nem). A digitális úti okmány mobiltelefonon és – amint elérhetővé válik – az EU Digital Travel alkalmazásban tárolható majd. Okmányaik digitális változatát az utazók teljesen önkéntesen és díjmentesen igényelhetik és használhatják.

 

A rendszer javítani fogja a biztonságot: a csalók számára ugyanis nehezebb lesz hamis okmányokat használni vagy észrevétlenül átlépni a schengeni határokat. Gyorsabb és könnyebb is lesz a határátlépés: az utasok már az utazás előtt benyújthatják digitális úti okmányukat, amelyet a hatóságok előzetesen ellenőrizhetnek, és nem kell azt a határon megtenni. Emiatt a határellenőrzés hatékonysága is javul: a határőrök nagyobb figyelmet fordíthatnak az embercsempészet és a tagországokon átívelő egyéb bűncselekmények felderítésére. Csökkennek az uniós polgárok adminisztratív terhei is, hiszen az EU-országok lehetővé tehetik állampolgáraiknak, hogy a digitális személyit más nyilvántartási és azonosítási célokra is használják.

 

Az EU Digital Travel alkalmazás minden uniós és nem uniós polgár számára elérhető lesz, akik a schengeni térségbe beutaznak vagy onnan kiutaznak, és rendelkeznek biometrikus útlevéllel vagy uniós személyivel. Az alkalmazás révén hozhatják létre az utazók digitális utazási igazolványukat, miután hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez. A határellenőrzést végző hatóságok képzést kapnak az adatbiztonsági és adatvédelmi szabályokról, mielőtt hozzáférhetnének az adatokhoz.

 

 

Mik a következő lépések?

 

Most az EU Tanácsán és az Európai Parlamenten a sor, hogy megállapodjanak a javaslatokról. Miután elfogadták, az EU Digital Travel alkalmazás és a szükséges technikai standardok kidolgozása következik.  A tagállamok már ez előtt megkezdhetik a digitális úti okmányok kiállítását, az utazási alkalmazás pedig 2030-tól lesz elérhető.

 

 

 

Borítókép: ArminEP, Pixabay

 
---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes <a href="https://www.facebook.com/pg/europapont/events/" target="_blank" rel="noopener

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9018713938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása