auto.jpg

Itt a vakáció! Ha autóval vágnál neki az európai nyaralásnak, érdemes előre tájékozódni, ugyanis tagállamonként változnak a vezetés feltételei – például az, kell-e fizetni az úthasználatért és hogyan, esetleg lecsúszhat-e egy pohár bor a vacsorához, ha utána autóba ülsz. Frissített infografikánk segít mindenben eligazodni.

 

A grafikán látható, mely tagállamban ingyenes vagy fizetős az autópálya, és a fizetéshez meg kell-e állni a kapuknál, vagy matricával (esetleg elektronikusan) megoldható.

 

Kiderül az is, személyautóval mennyivel lehet menni autópályán – vagy ennek híján a legmagasabb rangú úttípuson. Ahol a táblán két sebességet is feltüntettünk, ott az évszaktól vagy időjárástól függően több maximális sebességhatárt is alkalmaznak, nyáron általában magasabb sebesség engedélyezett.

 

Megtudhatod, megengedett-e valamennyi alkoholt fogyasztani a sofőrnek – a térképen megadott véralkoholszintek tapasztaltabb és nem hivatásos vezetőkre vonatkoznak. A hivatásos sofőrök, illetve a friss jogosítvánnyal rendelkezők sok helyen szigorúbb szabályokat kell kövessenek.

 

autovalazeuban-infografika-europapont-v4.jpg

 

Az adatok az Európai Bizottság kapcsolódó honlapjáról származnak, amely a közúti közlekedésbiztonsági irányelv alapján a tagállamok által szolgáltatott információkon alapszik.

 

Egyetlen ábrára persze nem fér rá az összes fontos adat minden tagállamról, a megadott adatok tájékoztató jellegűek, és rendszeresen frissülnek is, ezért az utazás előtt mindenképpen nézzetek utána alaposabban az országok pontos szabályozásainak.

 

Az említett honlap mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium naprakészen tartott konzuli információs oldalán országonként találtok hasznos tanácsokat. Ugyanitt regisztrálhattok konzuli védelemre is. Erről a roppant hasznos lehetőségről mi is írtunk bővebben: uniós polgárként vészhelyzetekben – természeti katasztrófától az okmányok elvesztéséig – az is jár nekünk, hogy ha az adott országban nincs magyar képviselet, a helyben működő más uniós ország konzuli hatóságának segítségét kérhetjük, ők pedig ugyanúgy kezelnek majd minket, mint saját országuk állampolgárait. Infografikánkon akkor össze is foglaltuk, mit is tartalmaz pontosan a konzuli védelem.

 

konzuli_infograf.png 

Jó utat! :)

 

Borítókép: GorynVD, iStockphoto

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6418432909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása