kerekpar_istock-953471124.jpg

Az uniós intézmények idén áprilisban vállaltak kötelezettséget arra, hogy Európa-szerte fellendítik a kerékpározást. A biciklizés elterjedése, az infrastruktúra fejlesztése nemcsak a fenntarthatóság és az egészségmegőrzés szempontjából hasznos, hanem a gazdasági növekedésnek is jót tesz. Infografikánkról kiderül, hogy néz ki most az uniós kerékpárpiac és kik a legfontosabb partnerek.

 

Az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság kerékpározásról szóló együttes nyilatkozata ugyan nem jogi erejű dokumentum, de a három legfontosabb EU-intézmény állásfoglalása kijelöli az irányt a kerékpározással kapcsolatos meglévő és jövőbeli szakpolitikák és kezdeményezések számára.

 

A nyilatkozat újabb fontos lépést tesz a kibocsátások csökkentése felé  – a közlekedés ugyanis az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, valamint a levegő-, zaj- és vízszennyezés jelentős forrása. A forgalmi torlódások még mindig komoly kihívást okoznak a közlekedési rendszereknek, csökkentik az érintett területek élhetőségét, és ezzel jelentős költségeket rónak a társadalomra és a gazdaságra is.

kerekpar_istock-1270412750.jpg

Fotó: photoschmidt, iStockphoto

 

A közös nyilatkozat rögzíti, hogy a kerékpározás fenntartható, hozzáférhető és megfizethető közlekedési eszköz. Egyértelmű kötelezettségvállalásokat tartalmaz, amelyek feladatokat jelentenek uniós, a nemzeti, regionális és helyi szinten is. Szorgalmazza a biztonságos és koherens kerékpárhálózatokat a városokban, valamint a jobb összeköttetést a tömegközlekedéssel. A kiépültebb kerékpáros infrastruktúra előnyt jelent más eszközök, például a mikromobilitási megoldások számára is. Fontos a biztonságos parkolóhelyekkel, valamint az elektromos kerékpárok töltőállomásaihoz való hozzáférést. Ezeket a kötelezettségvállalásokat. Mindez szükséges ahhoz, hogy a kerékpáros infrastruktúra kiterjedtebb legyen, minősége javuljon a tagállamokban, és a kerékpározás vonzóbb legyen mindenki számára.

 

A kerékpározás egyben jelentős hozzáadott értéket képvisel az uniós gazdaság számára is. Az európai kerékpáripar nemcsak globális innovátor és élenjáró szereplő, de az uniós gazdaság egyik fontos, növekvő ágazata is. Jelenleg több mint ezer közép-és kisvállalkozás érintett benne, és egymillió munkahelyet biztosít, de ennél sokkal többre is képes lenne. Tavalyelőtt szűk 15 millió darab biciklit gyártottak Európában, a három legnagyobb kerékpártermelő Portugália, Románia és Olaszország. A kerékpárexport – beleértve az elektromos bicikliket is – jelentősen meghaladja az importot. Európa legfontosabb kereskedelmi partnere Svájc és az Egyesült Királyság (ahova az exportunk nagy hányada megy), illetve Tajvan (ahonnan az importunk jelentős része érkezik). Mindezt bővebben infografikánkon láthatjátok, további adatokat pedig az Eurostat statisztikái között találtok, itt a 2022-es gyártásra, itt pedig a 2023-as export-importra vonatkozóan.

 

kerekpareuropaban-infografika-europapont-v2.jpg

 

Az Európa Pont keddi szezonzáró eseménye most kedden is ehhez témához kapcsolódik. Az első részben a közlekedés fenntarthatóságáról és a kerékpár mint alternatív közlekedési mód előnyeiről beszélget Kovács Virág Zita közlekedéstervező mérnök urbanistával,  Dalos Eszterrel a Város és Mobilitás Intézettől, illetve a Magyar Kerékpárosklubot képviselő Kádár Melindával és Liptay Orsolyával. A második részben bringás workshoppal készülünk lányoknak, ahol megmutatjuk, hogyan javíthatják meg a kerékpárjaikat az érdeklődők. Adunk néhány tippet ahhoz is, hogy milyen bringát válassz magadnak vagy a gyerekeknek. Ha saját bringádat is elhozod, akkor feltuningolni is lesz lehetőséged. Regisztrálni itt tudsz, várunk szeretettel!

 

bicikli-workshop-cover-ep-v2.jpg

 

Borítókép: jacoblund, iStockphoto


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr518425121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása