grosseto_square-399360_1280.jpgElragadó toszkán kisváros a megszokott turistacélpontoktól távolabb, amely egyszerre ősi és modern: ez Grosseto, amely idén az intelligens turizmus európai zöld úttörője címet viselheti a fenntartható turizmus fellendítése érdekében tett erőfeszítéseiért.

 

Grosseto nyolcvanezres kisváros, a Toszkána délnyugati csücskében fekvő Maremma tartomány fővárosa, 14 kilométerre a Tirrén-tenger partjától. Kevesebb figyelmet kap a turistáktól, mint Toszkána egyéb helyszínei, mivel nem itt vannak a régió jelentősebb látnivalói, pedig bájos hely – sőt, talán emiatt is érdemes úti célként gondolni rá, hiszen Toszkána olyan oldalát mutatja, amit sokan soha nem látnak.

 

Az ősi Grosseto a történelem, a kultúra és a természeti szépség elragadó keverékét kínálja. A város története az ókori etruszk időkig nyúlik vissza. A gazdag történelmi örökséget a város jól megőrzött építészete és történelmi helyszínei hordozzák – ezeket az etruszk leletekkel teli régészeti múzeumában is megnézhetjük. Grosseto arra invitál, hogy a lassú turizmus révén fedezzük fel történelmét és a közeli tengerpartot. Fenntarthatósági törekvései középpontjában a természeti környezet megőrzése áll. Védett területének mintegy harmadán mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, ami bőséges alkalmat ad az agriturismo élvezetére – azaz a helyi birtokon pihenhetünk, és fogyaszthatjuk az ott készített ételt-italt, például sajtot, olajbogyót vagy bort. A Maremma park több mint harminc magas színvonalú agriturisztikai szolgáltatást kínál a konyhaművészettől és kóstolóműhelyektől kezdve a helyi nyersanyagok gyűjtésének és feldolgozásának bemutatásán át a kerékpárutakig.

 

grosseto_saturnia-2198749_1280.jpg

Saturnia hőforrás a grossetói hegyek alatt. Fotó: Evondue, Pixabay

 

A város elkötelezett a fenntartható mobilitás iránt: integrált kerékpáros mobilitási rendszerét alkalmazáson keresztül foglalható shuttle szolgáltatás egészíti ki. A fürdőhelyeket összefogó Mare per tutti és a történelmi érdekességeket nyilvántartó GRITACCESS segít a környék felfedezésében – azt is megmutatják, mennyire járhatók azt útvonalak kerekesszékkel vagy robogóval érkező turisták számára. A Grosseto Urban Trekking regionális vállalkozás pedig a lassú turizmuson keresztül népszerűsíti a helyi művészetet és történelmet. Célja az egész tartományt összekötő gyalogos és kerékpárutak hálózatának létrehozása, ami a zöld mobilitásra és a felelős felfedezésre ösztönöz.

 

Az Európai Bizottság két pályázaton is támogatja az intelligens és fenntartható turizmus előmozdítását az EU-ban. Európa intelligens turisztikai fővárosa – ez idén Dublin lett – a fenntarthatóság, az elérhetőség, a digitalizáció, a kulturális örökség és a kreativitás területén kiemelkedő eredményeket elérő európai város lehet. Az intelligens turizmus európai zöld úttörője pedig olyan kisebb helyszíneket jutalmaz, amelyek sikeres stratégiákat valósítottak meg a fenntartható turizmus fellendítése érdekében – ezt a címet viseli idén Grosseto.

 

 

Többek közt Grossetóhoz és Toszkánához is kapcsolódik Egy csésze-sorozatunk februári eseménye, ahol Juhász Anna irodalmár, italofil és Gabriele La Posta, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója fog Szederkényi Olgával beszélgetni. A toszkán vidék mellett szóba kerül majd az idén 45 éves Velencei Karnevál, a hozzá kapcsolódó történetek, legendák és látványosságok, és azok a magyar és külföldi írók Márai Sándortól Thomas Mannig, Nemes Nagy Ágnestől Szerb Antalig, akiket inspirált Velence és Toszkána.

 

egycsesze-velencetoszkana-cover-ep.jpg

 

Ha részt vennél a karneváli hangulatú beszélgetésen, az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen tudsz regisztrálni. Várunk!

 

Borítókép: Alan, Pixabay

 

---


Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7518315787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása