tatiana-gonzales-567117-unsplash.jpgA tavasz és a nyár – bármilyen legyen is az időjárás – az esküvők és a nászutak időszaka. Most adunk néhány tippet, hova érdemes kettesben utazni. Az unalomig ismert úticélok mellett és helyett olyan európai helyszíneket gyűjtöttünk össze, amelyek önmagukban is különlegesek – ha pedig mindez egybeesik a mézeshetekkel, szinte álomszerű a végeredmény.

 

A nászút különleges, jó esetben egyszeri és megismételhetetlen élmény, éppen ezért a legtöbben ilyenkor igazán kitesznek magukért és olyan slágernek számító úticélokban gondolkodnak, mint valamilyen trópusi sziget, délkelet-ázsiai turistaparadicsom, vagy például Hawaii, amely sok ifjú párnak szerepel a bakancslistáján.

 

Ehelyett mi olyan helyszíneket választottunk, amelyekhez nem kell elhagyni a kontinenst, mégis, olyan élményben lehet része az oda látogatóknak, ami garantáltan egy életen át elkíséri őket, remélhetőleg boldog párként. Lássuk, hova érdemes nászutat tervezni Európában!

 

 

Rómeó és Júlia otthona

 

A világ kétségtelenül legismertebb szerelmespárjának története Veronában játszódik, Shakespeare pedig nem is találhatott volna jobb hátteret, mint a ma már kicsit több mint 250 ezer embernek otthont adó települést. Verona szinte önmagában képes hozni mindent, ami miatt évente turisták tízmilliói keresik fel Olaszországot. A macskaköves utcák barokk paloták között kanyarognak, a várost átszelő Adige folyón pazar hidak ívelnek át, a középkori tornyok tövében pedig aprócska, otthonos fogadók és bárok várják a betérőket. Természetesen kihagyhatatlan a város közepén található amfiteátrum és az onnan pár perc sétára lévő erkély, ahonnan a legenda szerint Júlia lenézett az ő Rómeójára.

 

Veronától ráadásul kevesebb mint fél órányi autóútra található a káprázatosan gyönyörű Garda-tó, de kelet felé indulva Velence is körülbelül bő egy órányi autózásra van, így érdemes akár csillagtúrának megtervezni a nászutat, Olaszország színe-virága köszönti majd az ifjú párt, úton, útfélen.

verona-henrique-ferreira-1527828-unsplash.jpgFotó: Henrique Ferreira, Unsplash 

 

Titkos tengerpartok, a Földközi-tenger közepén

 

Ha vérbeli mediterrán hangulatban szeretnénk tölteni a nászutunkat, érdemes lehet Máltát választani. Ez az aprócska szigetország Szicíliától délre található, és bő 420 ezren lakják. A klíma hamisítatlan mediterrán éghajlattal várja az ide látogatókat, a főváros, Valletta pedig ehhez passzoló látvánnyal készül: érdemes lehet csak egy napot arra szánni, hogy felfedezzük a legszebb, színes, festett ajtókat, amelyekből jó néhány található a máltai fővárosban. De a két szigetből álló ország teljes területét érdemes bejárni (ez két-három-négy nap alatt kényelmesen teljesíthető), és elveszni a megannyi festői öböl vagy eldugott tengerpart egyikén. A hangulatot felejthetetlenül egyedivé varázsolja a tény, hogy Máltán rengeteg, 20-30 évnél is idősebb busz teljesít szolgálatot, amelyeket jótékonyan konzervált a sziget éghajlata.

 

A strandolás mellett a kultúrának is lehet adózni, a szigeten számtalan fontos történelmi helyszín és kulturális szempontból érdekes építmény található – Valetta volt 2018-ban az EU egyik kulturális fővárosa –, de érdemes lehet felkeresni azt a kis díszletfalut is, ahol a Popeye című, 1980-as film forgatásához építettek.

 

malta-ferenc-horvath-473077-unsplash.jpgFotó: Horváth Ferenc, Unsplash 

 

Lettország legendái

 

Bár szokatlan választás egy nászútra, aki jobban szereti a sűrű erdőket a forró tengerpartoknál, jól teszi, ha a balti államok egyikét, például Lettországot célozza meg. A természetkedvelők országa ez, amelynek területét 54 százalékban erdők borítják, ezen belül pedig nem kevesebb mint 633 természetvédelmi területben gyönyörködhetnek a kirándulók.

 

A legromantikusabb pedig kétségtelenül a fővárostól, Rigától rövid autóútra található Gauja-völgy, ahol az ország egyetlen libegője található. A 43 méter magasain húzódó kötélpályának ráadásul elképesztően romantikus a története: a hatvanas években, egy helyi férfi, bizonyos Aivars Janelsītis beleszeretett egy lányba, aki a völgy túloldalán lévő szanatóriumban dolgozott. Aivars szeretett volna minél több időt vele tölteni, de rájött, ez csak akkor lesz lehetséges, ha kitalál egy módszert, amivel gyorsan le tudja küzdeni az egyébként viszonylag nagy távolságot kettejük között. Így épült meg a libegő, amelyet 1969-ben adtak át. Ami pedig a legszebb az egészben, hogy Aivars és szerelme ennek köszönhetően végül összeházasodtak.

 

latvia-sandis-helvigs-1079952-unsplash.jpg

Fotó: Sandis Helvigs, Unsplash 

 

Afrodité szigete

 

Persze Málta sem utolsó, azonban Európában egyedül Ciprus mondhatja el magáról, hogy Afrodité szigeteként is emlegetik. A szerelem istennője pedig hozzá méltó látványosságokkal várja az ide látogató párokat: Ciprus partvidékén is bőséggel találhatóak eldugott, intim tengerpartok, ahol összebújhatnak a szerelmesek, a naplementék pedig minden nap szemkápráztató színekkel festik be az esti eget.

 

Az egyik 2017-es európai kulturális főváros, az ország délnyugati részén található Paphos tengerpartján pedig magának a szerelem istennőjének feltételezett szülőhelye található: Afrodité sziklájához ráadásul egy másik legenda is kötődik, amely szerint, aki háromszor körbeússza, arra hosszú boldogság és termékenység vár – már csak ezért is ideális célpont lehet nászutasoknak.

 

cyprus-aprhoridtes-rock-andrey-andreyev-669128-unsplash.jpg

Fotó: Andrey Andreyev, Unsplash 

 

Szabadság, Szlovénia, szerelem

 

Délnyugati szomszédunk egyébként is népszerű turistacélpont hazánkban, azonban egy nászútra is ideális választás, elvégre itt minden megtalálható, ami csak szem-szájnak ingere. A szlovén tengerparton egymást követik a szebbnél szebb városkák, ha pedig egy picit eltávolodunk a partoktól, lenyűgöző természeti kincsek várnak ránk. A Bledi-tavat talán nem kell bemutatni, mindenesetre, aki csak fotón látta, nem tudja elképzelni, mennyire gyönyörű valójában, milyen a partról átevezni csónakkal az aprócska szigetre vagy csobbanni egyet a kristálytiszta vízben. Innen pár kilométerre kezdődik a hatalmas Triglav Nemzeti Park is, amelyben a bledinél jóval nagyobb Bohinj-tó, festői vízesések és sűrű fenyvesek várják a kirándulás vagy épp az erdei sportok szerelmeseit. De a szlovén hegyvidéken nem nehéz rábukkanni néhány romantikus fekvésű tanyára vagy alpesi házikóra, ahol a világ zajától távol örülhetnek egymás társaságának az ifjú házasok.

 

slovenia-logarska-dolina-jonatan-pie-232190-unsplash.jpg

Fotó: Jonatan Pie, Unsplash

 

Sok boldogságot kíván az Európa Pont!

 

 

Borítókép: Tatiana Gonzales, Unsplash

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

 

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2414870466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása