barszcz.jpgSavanyú is, édes is, és kicsit fanyar – egy színes leves hideg téli napokra.

 

A cékla, ez a roppant egészséges és rendkívül népszerű gyökérzöldség tele van antioxidánsokkal, a téli hónapokban nagyon fontos vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Eredetileg a Földközi-tenger környékén őshonos, Magyarországon a 17. század óta ismerjük, leginkább savanyítva (cukrozva-ecetesen), salátaként. Tőlünk északabbra és keletebbre ennél korábban terjedt el, és népszerűbb alapanyag is. Igazi superfood, úgyhogy érdemes több változatban is kipróbálni.

 

cekla.jpg

Fotó: Roman Odintsov, Pexels

 

Az orosz, ukrán, litván és a lengyel vidék nagy kedvence a céklaleves valamilyen formában, így a barszcz czerwony magyar neve – a vörös borscs – is ismert lehet számunkra. Az urzędówi Marcin lengyel gyógyszerész és pap Zielnik Polski (Lengyel Herbárium, 1595) című művében így írt a barszczról: „A csendes és békés embereket mások becsmérlik, és azt mondják róluk, olyanok, mint a barszcz, se nem hasznosak, se nem ártalmasak. Az utóbbi igaz a barszczra, mivel egyáltalán nem ártalmas; az első azonban lekicsinylő, mivel nagyon is illik az emberi helyzethez.”

 

A barszcz a lengyel konyha alapfogása – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hozzá kapcsolódó szólások és közmondások: „Gdzie jest barszcz, kapusta, tam chata niepusta" (Ahol barszcz és káposzta van, ott a ház nem üres) vagy „Barszcz gęsty, gość częsty” (Sűrű barszcz, gyakori vendégek).

 

A fiatal céklából főzött, uszkával tálalt céklaleves Lengyelországban a hagyományos karácsonyi ételsor része – korábban alternatív karácsonyi menüsorunkban mi is ajánlottunk. A felszolgált 12 hagyományos fogás a halon kívül más húsfélét nem, viszont több levest tartalmaz. Az egyik, rögtön az első fogás a barszcz. A karácsonyi változat eltér a megszokottól: savanyú alaplé (zakwas) szükséges hozzá, amelyet néhány nappal korábban kell elkészíteni. Nyers, hámozott és szeletekre vágott céklából áll, amelyet négy-öt napon át erjesztünk előfőzött és hűtött sós vízben, fokhagymával, babérlevéllel és szegfűborssal. Ezután keverik össze például szárított vadgombából készült könnyű húslevessel és zöldséglevessel. A levesbetét uszka – tortellini- vagy pelmenyi-szerű kis batyu –, a húsmentesség miatt gombával töltve.

 

barszcz_kari.jpg

Fotó: Dar1930, iStockphoto

 

A mi receptünk simán zöldséglevest használ (ha nem ragaszkodunk a húsmentességhez, ez lehet hús- vagy csontleves), de ha van kedvünk, készítsük el a fermentált céklaesszenciát a fentiek szerint, és fele-fele arányban használjuk zöldséglevessel. Lássuk!

 

Hozzávalók:

 

2 liter zöldségleves

1 kg cékla

2-3 gerezd fokhagyma

2-3 marék szárított erdei gomba (például vargánya)

1 teáskanál majoránna

1 teáskanál cukor

1 evőkanál ecet

só és bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

 

Hámozzuk meg és vágjuk félbe a céklákat, majd tegyük az alaplébe. Adjuk hozzá a megtisztított fokhagymát és a szárított gombát.

 

Forraljuk fel, fedjük le a fazekat, vegyük lejjebb a lángot, hogy gyöngyözzön a leves, és főzzük egy órán át. A főzés befejezése előtt tíz perccel adjuk hozzá a majoránnát.

 

Vegyük le a tűzről, és szedjük ki az összes hozzávalót a léből. Adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a sót és a borsot. Készen is van.

 

Uszkával tálaljuk – ehhez és a bonyolultabb karácsonyi barszczhoz itt találtok receptet.

 

A kivett céklát reszeljük le és süssük meg, és kész is egy hagyományos lengyel köret.

 

Smacznego, azaz jó étvágyat!

 

 

Borítókép: Shaiith, iStockphoto

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5518311167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása