A lengyel és az askenázi zsidó konyha búzatésztás péksüteménye, tetején kockára vágott hagymával és mákkal, az egyik legnépszerűbb étel Lublin környékén. A posztban megtaláljátok, hogyan tudjátok elkészíteni.
Lublin az ország egyik legrégibb települése, Kelet-Lengyelország legnagyobb, egyben legszerethetőbb nagyvárosa. Rangos egyetemeinek is köszönhetően a belváros és a középkori jellegét máig megőrző Óváros utcáit, tereit élénk, pezsgő élet jellemzi, amelynek része a szinte minden sarkon megtalálható cebularz lubelski (a cebula jelentése hagyma, a lubelski pedig lublini) és a környéken főzött Perła sör.
Fotó: aquatarkus, iStockphoto
A legenda szerint a cebularz első receptje a 14. századból származik, és Esterka, a Lublin külvárosában élő, nem túl gazdag, de kivételesen szép zsidó nő nevéhez fűződik. Egy nap ismeretlen vendégek kopogtattak nála: a vadászatról hazatérő Nagy Kázmér király és kísérete. Az asszonynak nem volt mit adnia az uralkodónak, ezért gyorsan élesztős tésztát készített, apróra vágott hagymát kevert össze mákkal, megszórta vele a laposra nyújtott tésztát, a kemencében megsütötte, és úgy tálalta a királynak. Az illatos és ropogós eleség elnyerte a király szívét, aki a legenda szerint sokáig nem tudta elfelejteni sem a hagymás pitét, sem a háziasszonyt.
A cebularz elkészítési módja nem nagyon változott. A recept generációkon át öröklődött, írásos feljegyzések a 19. század óta vannak róla. Elsőként zsidók sütötték és árulták Lublin óvárosában, és a második világháború előtt már széles körben népszerűvé vált az egész lublini vajdaságban.
A cebularz 2014-ben uniós eredetvédelmet is kapott. Az Európai Unió földrajzi árujelzőkre és hagyományos különleges termékekre vonatokozó rendszeréről korábban itt írtunk részletesen (amikor a magyar tepertős pogácsát nyilvánították hagyományos különleges terméknek), emellett több ilyen oltalom alá eső receptet is bemutattunk.
Szintén Lublinhoz kapcsolódik az Európa Expressz második február 12-ei alkalma is. Perger István vendége ezúttal Jacek Śladewski, a lengyel nagykövetség ügyvivője, Marzena Jagielska, a Gdansk Bookstore Café alapítója és Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet igazgatója lesz. A beszélgetésen arra is fény derül, mivel készült Lengyelország a soros elnökségre, és azt is megtudhatjuk, mit várhat Európa ettől az időszaktól. A helyszíni regisztrációs jegyek elfogytak, de az eseményt online is közvetítjük az Európa Pont, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán.
És most lássuk a receptet!
Hozzávalók
Az élesztőkeverékhez
- 2,5 teáskanál száraz élesztő
- 1,5 teáskanál cukor
- fél teáskanál liszt 1 csésze meleg víz
A tésztához
- 2,5 csésze liszt
- 1 evőkanál só
- az élesztőkeverék
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 1 tojás
A töltelékhez
- 1 hagyma, apróra vágva (lehet lilahagyma is, akkor lesz olyan, mint blogposztunk borítóképén)
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál mák
Fotó: RobsonPL, iStockphoto
Elkészítés
1. Az élesztőkeverékhez a langyos vízben hagyd feloldódni a cukrot. Add hozzá az élesztőt, fél evőkanál lisztet, és keverd össze az egészet. Takard le egy tiszta ruhával, hagyd pihenni és növekedni 15 percig. Közben olvaszd meg a vajat, és hagyd kihűlni.
2. A töltelékhez vágj durvára egy hagymát, egy tálban keverd bele az olajat és a mákot. Fedd le alufóliával, és tedd a hűtőbe.
3. Készítsd el a tésztát: egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, az élesztőkeveréket és az olvasztott vajat. Gyúrd össze, és ha túl ragacsos, adj még hozzá kis lisztet. Fedd le, és hagyd pihenni másfél-két órát – ezalatt a duplájára kell nőnie.
4. Lisztezett asztallapon formázz a tésztából tekercset, és oszd hat egyenlő darabra. Lapítsd őket ki, és helyezd sütőpapírra és sütőlemezre. Mindegyik tetejére tegyél a hagymás-mákos töltelékből. Fedd le tiszta ruhával, hagyd pihenni még húsz percig, majd melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
5. Verd fel a tojást, kend meg vele a tésztákat, és húsz perc alatt süsd készre. Frissen érdemes fogyasztani!
Smacznego, azaz jó étvágyat!
Borítókép: ALLEKO, iStockphoto
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.