cebularz_istock-1957166191.jpgA lengyel és az askenázi zsidó konyha búzatésztás péksüteménye, tetején kockára vágott hagymával és mákkal, az egyik legnépszerűbb étel Lublin környékén. A posztban megtaláljátok, hogyan tudjátok elkészíteni.

 

Lublin az ország egyik legrégibb települése, Kelet-Lengyelország legnagyobb, egyben legszerethetőbb nagyvárosa. Rangos egyetemeinek is köszönhetően a belváros és a középkori jellegét máig megőrző Óváros utcáit, tereit élénk, pezsgő élet jellemzi, amelynek része a szinte minden sarkon megtalálható cebularz lubelski (a cebula jelentése hagyma, a lubelski pedig lublini) és a környéken főzött Perła sör.

 

cebularz_istock-961851890.jpgFotó: aquatarkus, iStockphoto

 

 

A legenda szerint a cebularz első receptje a 14. századból származik, és Esterka, a Lublin külvárosában élő, nem túl gazdag, de kivételesen szép zsidó nő nevéhez fűződik. Egy nap ismeretlen vendégek kopogtattak nála: a vadászatról hazatérő Nagy Kázmér király és kísérete. Az asszonynak nem volt mit adnia az uralkodónak, ezért gyorsan élesztős tésztát készített, apróra vágott hagymát kevert össze mákkal, megszórta vele a laposra nyújtott tésztát, a kemencében megsütötte, és úgy tálalta a királynak. Az illatos és ropogós eleség elnyerte a király szívét, aki a legenda szerint sokáig nem tudta elfelejteni sem a hagymás pitét, sem a háziasszonyt.

 

A cebularz elkészítési módja nem nagyon változott. A recept generációkon át öröklődött, írásos feljegyzések a 19. század óta vannak róla. Elsőként zsidók sütötték és árulták Lublin óvárosában, és a második világháború előtt már széles körben népszerűvé vált az egész lublini vajdaságban.

 

A cebularz 2014-ben uniós eredetvédelmet is kapott. Az Európai Unió földrajzi árujelzőkre és hagyományos különleges termékekre vonatokozó rendszeréről korábban itt írtunk részletesen (amikor a magyar tepertős pogácsát nyilvánították hagyományos különleges terméknek), emellett több ilyen oltalom alá eső receptet is bemutattunk.

 

Szintén Lublinhoz kapcsolódik az Európa Expressz második február 12-ei alkalma is. Perger István vendége ezúttal Jacek Śladewski, a lengyel nagykövetség ügyvivője, Marzena Jagielska, a Gdansk Bookstore Café alapítója és Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet igazgatója lesz.  A beszélgetésen arra is fény derül, mivel készült Lengyelország a soros elnökségre, és azt is megtudhatjuk, mit várhat Európa ettől az időszaktól. A helyszíni regisztrációs jegyek elfogytak, de az eseményt online is közvetítjük az Európa Pont, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán.

 

És most lássuk a receptet!

 

Hozzávalók

Az élesztőkeverékhez

- 2,5 teáskanál száraz élesztő

- 1,5 teáskanál cukor

- fél teáskanál liszt 1 csésze meleg víz


A tésztához 

- 2,5 csésze liszt

- 1 evőkanál só

- az élesztőkeverék

- 1 evőkanál olvasztott vaj

- 1 tojás

 

A töltelékhez

- 1 hagyma, apróra vágva (lehet lilahagyma is, akkor lesz olyan, mint blogposztunk borítóképén)

- 1 evőkanál olaj

- 2 evőkanál mák

 

ceb_istock-1398776940.jpgFotó: RobsonPL, iStockphoto

 

 

Elkészítés

1. Az élesztőkeverékhez a langyos vízben hagyd feloldódni a cukrot. Add hozzá az élesztőt, fél evőkanál lisztet, és keverd össze az egészet. Takard le egy tiszta ruhával, hagyd pihenni és növekedni 15 percig. Közben olvaszd meg a vajat, és hagyd kihűlni.

2. A töltelékhez vágj durvára egy hagymát, egy tálban keverd bele az olajat és a mákot. Fedd le alufóliával, és tedd a hűtőbe.

3. Készítsd el a tésztát: egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, az élesztőkeveréket és az olvasztott vajat. Gyúrd össze, és ha túl ragacsos, adj még hozzá kis lisztet. Fedd le, és hagyd pihenni másfél-két órát – ezalatt a duplájára kell nőnie.

4. Lisztezett asztallapon formázz a tésztából tekercset, és oszd hat egyenlő darabra. Lapítsd őket ki, és helyezd sütőpapírra és sütőlemezre. Mindegyik tetejére tegyél a hagymás-mákos töltelékből. Fedd le tiszta ruhával, hagyd pihenni még húsz percig, majd melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

5. Verd fel a tojást, kend meg vele a tésztákat, és húsz perc alatt süsd készre. Frissen érdemes fogyasztani!

 

Smacznego, azaz jó étvágyat!

 

 

Borítókép: ALLEKO, iStockphoto

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr118794638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása