kari1.jpgAhogy itthon a halászlé, a töltött káposzta vagy a bejgli szinte kötelező a karácsonyi asztalnál, ugyanígy megvannak a jellegzetes hagyományos ünnepi ételek minden európai országban. Ha egy picit csavarnál a már megszokott otthoni karácsonyi menüsoron, és szívesen kipróbálnál máshol hagyományos falatokat, akkor most adunk egy pár – más európai országban már bevált – tippet.

Ami közös

A karácsonyi szokások Európában nagyon sokfélék, de egy közös mindenképp van bennük: a családok ilyenkor összegyűlnek, és szeretteik körében ünnepelnek. Ennek egyik legfontosabb eseménye a közösen elfogyasztott karácsonyi ebéd vagy vacsora. Van, ahol a szenteste vacsorája, sok helyen pedig a 25-i ebéd a karácsonyi ünnepek fő étkezése. Az ünnepi asztalon nagyon sok helyen találunk halételeket, népszerű ilyenkor a (töltött) pulyka és a különböző malacsültek is. Sokszor egy országon belül is nagyon változatos, hogy mit fogyasztanak ilyenkor, de egy-egy közös finomság (általában valamilyen édesség) azért itt is beazonosítható.

Leves: a lengyel barszcz

kari2.png

Kezdésnek a lengyelek karácsonyi céklalevesét (barszcz wigilijny) ajánljuk nektek. A lengyelek rengeteg levest fogyasztanak, céklából is többféle hagyományos receptjük van. Mivel a karácsonyi menü Lengyelországban mellőzi a húst, így ebben a céklás zöldséglevesben jellemzően inkább gombás levesbetétet, találunk (uszka: tortellini-szerű, gombával töltött kis batyuk). A hagyományos recepthez szükség van egy kis céklás esszenciára, amit pár nappal karácsony előtt már el kell kezdeni fermentálni a leveshez. (Alternatív, magyar nyelvű receptvariációkat itt, itt vagy itt találtok.) A leves színe gyönyörű rubinvörös, jól megágyaz a további fogásoknak.

A főfogás: karácsonyi sertéscomb (kinkku) Finnországból

kari3.png

A finn ünnepi asztalról nem hiányozhat az egyben sült karácsonyi sertéscomb. A sonka lassú sütése igazi karácsonyi rituálé Finnországban, a legjobban házi készítésű mustárral csúszik. A sonkát hagyományosan kevés fűszerrel, sóval, borssal, mustárral, barnacukorral ízesítik. Az elkészítés különlegessége, hogy a húst a sütés utolsó 10 percére zsemlemorzsás mustárral kenik be. Finnországban nagyon népszerűek a laattikkók –valamilyen ízesített, főtt gyökérzöldség vagy krumpli püréje jénai tálban sütve.  A comb köretének főtt krumpli mellett megsüthetjük a finnek kedvenc karácsonyi laattikkóját, a Lanttulaatikkót, amely az itthon kevésbé ismert, de kapható karórépából készül (de készíthetjük krumpliból vagy sárgarépából is).

A desszert: karácsonyi fatörzs (bûche de Noël) Franciaországból

kari4.png

A francia nyelvterületeken nincsen karácsony Bûche de Noël nélkül, amelyet Franciaországban már a 19. század óta készítenek. Nevét fatörzsre emlékeztető formájáról kapta. A hagyomány szerint az édesség arra a régi szokásra emlékeztet, amikor szenteste a családok a tűzhely körül gyűltek össze – itt énekeltek és beszélgettek, miközben a tűzben hatalmas farönk égett. A Bûche de Noël klasszikus formájában piskóta alapú desszert, amelyet kakaós / csokis vajkrémmel töltenek meg, kívülről gyümölcsökkel vagy csokilevelekkel, marcipángombákkal díszítenek, hogy minél jobban hasonlítson egy valódi fatörzsre. Elkészítésére itt, itt, vagy itt találtok egy-egy magyar nyelvű leírást.

Jó készülődést, és jó étvágyat a karácsonyi menühöz!

Képek forrása: Barszcz: Flickr / Keith and Kasia Moore (CC BY-SA 2.0)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr414501496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása