52957768523_ff2452cbe7_k.jpgEgyik legutóbbi beszélgetésünkön Al Ghaoui Hesna volt vendégünk, akit a bátorságról, illetve azzal összefüggésben a félelemről kérdezett Forró Bence. Hesna behatóan tanulmányozta a kérdéskört, a szakirodalom feldolgozásán túl rengeteg interjút készített a félelem és különböző traumák rövid és hosszú távú hatásairól, amiről könyvet is írt. A beszélgetésben részletesen elmondta, hogyan lehet segítségünkre ez a rendszerint már gyerekkor óta stigmatizált érzés, ha nem nyomjuk el – a program cikkünkben visszanézhető, hanganyaga pedig az összes nagy podcastcsatornán visszahallgatható.

Al Gahoui Hesnát valószínűleg legtöbben tévés riporterént ismerik, számos válságövezetben készített riportot és portrét nem mindennapi helyzetekről és emberekről. Emellett újságíróként, könyvek szerzőjeként is aktív, újabban talán a „mentálhigiéniás kommunikátor” írja le leginkább tevékenységét. Ez szorosan összefügg a félelem és bátorság vizsgálatával, amellyel kapcsolatos kutatásainak eredményeit előadások, workshopok keretében osztja meg a szélesebb közönséggel.

A félelmet ne szégyelljük, fogadjuk el és használjuk!

Hesna szerint az egyik legfontosabb, amit le kell szögezni, hogy szabad és teljesen normális dolog félni, ennek az érzésnek evolúciós okai vannak. Az ún. Cannon-féle vészreakció evolúciós örökségünk, fiziológiai mechanizmus: vészhelyzetben az ember szervezetének energiaellátása úgy alakul át, hogy a meneküléshez vagy küzdelemhez szükséges szervek erőteljesebben, egyéb létfenntartó mechanizmusai pedig kevésbé működjenek. Ennek segítségével tudunk megoldani nagyon nehéz helyzeteket, segít a helyzetelemzésben, kockázatfelmérésben, és sok olyan apró szociális funkcióban, amelyeket talán észre sem veszünk. A félelmet így tudatosan érdemes használnunk: nem szabad szégyellenünk, fel kell ismernünk, hogy ez értünk van, el kell fogadnunk és használnunk kell – ha „cinkosunkká válik”, akkor tud igazi hajtóerőként működni.

 

„Egy ilyen nagyfiú ilyenektől már nem fél”

Hesna szerint fontos ezt a fajta szemléletet a gyereknevelésben is érvényesíteni, ami nem egyszerű, hiszen sokszor „vattázzuk a gyerekeket”, azaz túlóvjuk őket mindentől. Hesna szerint ezzel a hozzáállással kiiktatjuk annak a lehetőségét, hogy rezilienssé váljanak – ha a kudarc lehetőségét kizárjuk a világukból, akkor nem tudják megélni az igazi magasságokat sem. Szerinte nagyon fontos lenne a félelem stigmatizálását már gyerekkortól levetkőzni, és nyíltan beszélni a gyerekekkel a félelemről: nem szégyellnivaló, hanem teljesen természetes dolog, és a szülők is félnek. 

Ahogy a félelem, úgy a bátorság is ragályos. És bár a csoportnyomás mindig hatalmas befolyással bír az egyén viselkedésére – hiszen a csoporthoz tartozás valamikor a túlélést jelentette –, de a mai, sokszor közömbös világban érdemes néha kilépni a sorból és elsőként törni meg az íratlan normát – idézve egy korábbi vendégünk, Philip Zimbardo fontos gondolatát. „Lehetsz te az első, aki nem megy el az aluljáróban egy földön fekvő ember mellett – ez csak az elsőnek nehéz, de az ő cselekedetei másokat is inspirálnak.

És még félelmetesen sok aspektus…

A beszélgetésen még rengeteg dologról szó esett – miben áll a poszttraumás növekedés, mi a rutinzónán kívüli megmérettetés igazi értéke, mit kapunk, ha a félelmet megszorozzuk a fantáziával, hogyan használják a félelmet manipulációra és eladásokra, mennyiben volt inspiráló számára a holokauszt-túlélő Edith Eva Egerrel való találkozás, mit talált visszatetszőnek a metoo-mozgalom fogadtatásában és milyen félelmei voltak, mikor Fulbright-ösztöndíjasként a Berkeley Egyetemen kutatott és a családjával kiköltözött az Egyesült Államokba.

Mindez visszanézhető a beszélgetésről készített videónkban:

 

 

És vissza is hallgatható itt, illetve az összes ismertebb podcast-platformon (Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts):


Képek: Képszerkesztőség, Európa Pont Flickr

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2218162060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása