elef1.jpgIdén – Veszprém és Temesvár mellett – Európa harmadik kulturális fővárosa a görögországi Elefszína. Egy csésze Európa sorozatunkban bővebben is megismerhettük a várost és az idei programokat.

Az 1985-ben elindult európai uniós program történetében Elefszína a legkisebb és legrégibb város, amely viselheti a címet. Az Athéntól mintegy 20 kilométerre fekvő település – egyébként Aiszkhülosz szülővárosa – Eleuszisz néven az antik világ kultikus központja, Démétér és Perszephoné tiszteletére rendezett ókori görög misztériumok színhelye volt. Minden évben zarándokok ezrei érkeztek ide, hogy a misztériumok révén betekintést nyerhessenek a halál titkaiba. Ennek részleteiről szinte semmit sem tudunk, mivel a beavatottakat halálbüntetés terhe mellett titoktartásra kötelezték.

elef2.jpgEleuszisz (kép: Flickr)

Elefszína a 19. századtól Görögország egyik legnagyobb ipari központjává vált, aminek jelei ma is szembetűnőek. Ez akkor áldás volt, most már inkább átok – a Vlycha-öbölben például közel hetven szennyező hajóroncsot hagytak sorsára. Az ipar által súlyosan károsított város képe továbbra is meghatározó a közmegítélésben. Elefszína két évvel ezelőtt felújítási programot indított, a kultúrával a középpontban, nem megtagadva közelmúltbeli ipari és kikötői múltját.

elef.jpg
(Kép: Flickr)

Az EKF-program elnevezése 2023 ΕΛΕVΣΙΣ – az „eleuszisz” a város ókori neve mellett egy nevezetes személy, dolog vagy esemény megérkezését is jelenti. A város gazdag történelméből inspirálódó program három tengelyre összpontosít: ember-társadalom, munka és környezet. Az integrált művészeti, kutatási és oktatási program arra törekszik, hogy feltárja Elefszína nem látható oldalát, és egy dinamikus kulturális értékekre összpontosító, új fejlesztési modellt bemutatva új korszakot nyisson a város számára.

A program tematikája a Michail Marmarinos művészeti vezető által megálmodott Mysteries of Transition (Az átmenet misztériumai) köré épül. A megnyitó délutánján körmenetek érkeztek szárazföldön – a belga Time Circus kollektíva például háromezer kilométeres gyaloglás után – vagy a hét történelmi települést érintő, Pireuszt és Elefszínát összekötő szent tengeri útvonalon. A megnyitót az Átmenet misztériumai című látványos esemény zárta, amelynek színpada a tenger volt.

A megnyitó fénypontjai:



A programsorozaton harminc országból több mint háromszáz művész a város harminc különböző helyszínén, 465 eseményen eleveníti fel Elefszína történelmét. Koncertek, táncbemutatók, utcai előadások, filmek és kiállítások illusztrálják, hogyan vált a város évszázadok alatt Démétér istennő kultuszának helyszínéből Athén ipari külvárosává. A szervezők célja, hogy Elefszína egyedülálló kulturális célpontként kerüljön fel a térképre. Kérdés, lesz-e önbeteljesítő jóslat Az átmenet misztériumai?

Az Európa Pontban márciustól kezdve mutattuk be az idei kulturális fővárosokat. Temesvárral kezdtük, májusban Veszprém volt a vendégünk – de az EKF-program kidolgozói már januárban jártak nálunk, és foglalkoztunk az eseményekkel is.

Április végén került sor Elefszínára, Szederkényi Olga vendégei Emmanouil Apostolakis nagykövet, Eleni Korani műkereskedő és Nakos Konstantinos, az ELTE BTK oktatója, egyetemi adjunktus volt. A város és Görögország múltjáról és jelenéről, illetve az EKF-programokról szóló beszélgetésüket itt tudjátok végignézni:

 

Borítókép: Eleuszisz (kép: Flickr)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9918136056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása