maj31_cover.pngMájusban több eseményünkön is a fenntarthatósággal foglalkozunk – azzal, hogyan érvényesíthető a divatban (erről Für Anikó, Döbrösi Laura és Burány Vera divattervező beszélget) és mi a szerepe a művészetben (erről pedig Puskás-Dallos Peti, többek közt a Művészetek Völgye fesztivál és a Magyar Madártani Egyesület vezetőivel). Készíthettek ökotudatos pénztárcát, bemutatkozik Veszprém, az idei kulturális főváros, filmklubunkban pedig egy izlandi fekete komédiát láthattok. Minden program ingyenes, klikk a részletekért!

Túl vagyunk az Európa-napon és a „19 év – 19 km” EU-s futásonitt megnézhetitek az eseményen készült fotóinkat –, de a májusnak még nincs vége az Európa Pontban. Lássuk, mire számíthatunk!


gardrob_naplokburany-12.png
Május 16-ai rendezvényünkön
a fenntartható divattal foglalkozunk. Burány Vera divattervező, Döbrösi Laura színésznő, környezetvédelmi nagykövet és Für Anikó, Jászai Mari-díjas színésznő beszélget arról, hogyan vásároljunk (környezet)tudatosabban, hogyan öltözködjünk fenntarthatóan, miért fontos a divat területén is az újrahasznosítás, hogyan vállaljunk felelősséget vásárlóként a mindennapokban és mit tehetünk a fast fashion környezetszennyező hatásai ellen. Megismerhetjük Burány Vera fenntartható ruhamárkája, az OURABURA kreatív koncepcióját és a kollekció legújabb darabjait. Burány Vera elmeséli, hogyan menti meg a felesleges ruhadarabokat és kelti őket új életre.

Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni ezen az oldalon lehet.


veszprem.jpg
Európa kulturális fővárosait
bemutató Egy csésze… maratonunkon Temesvár és Elefszína után most belföldön maradunk: május 17-én Veszprémet állítjuk reflektorfénybe. Milyen titkokat rejt a Királynők városa, az Észak-Balaton és a Bakony-régió? Miközben a nyári koncertekről, előadásokról, kiállításokról, fesztiválokról, filmvetítésekről, performanszokról, találkozásokról beszélgetünk – korábbi posztunkban ezekből válogattunk –, nem felejtjük el bemutatni a környék speciális gasztronómiáját sem. Kiderül, hogy a lángos, a jaffa, a strand és Ötvös Csöpi mellett milyen más élményekben lehet részünk az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak köszönhetően. Szederkényi Olga vendégei Dallos Krisztina, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 kulturális menedzsere és Mészáros Zoltán, a Veszprémfest és a Rozé Rizling Jazz Napok alapítója, ötletgazdája és ügyvezetője, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 főtanácsadója.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött esemény. Regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet, további információt itt találtok. Az eseményt élőben online közvetítjük az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján.

artelnativak_uj.png

Hogyan alkothatunk úgy, hogy közben a környezeti értékekre is odafigyelünk? Hogyan tanulhatunk környezettudatosságot a művészeten keresztül? Hogyan használhatjuk fel a művészetet fenntarthatósági célok és társadalmi változások elérésére? Hogyan alakíthatja a művészet a fenntarthatósági törekvéseket?

Mióta létezik művészet, azóta feladata, hogy az adott kor problémáira reagáljon. Nem meglepő, hogy napjainkban a fenntarthatóság számtalan vonatkozásban megjelenik a különböző művészeti koncepciókban és alkotásokban. Május 23-ai eseményünkön társasjátékkal építhetjük fel saját fenntarthatósági tervünket, beszélgetünk a művészet és a környezetvédelem közötti kapcsolat lehetőségeiről Puskás-Dallos Peti énekessel és vegán aktivistával, Sylvia Ammannal, az ausztriai Inforelais ügyvezető igazgatójával, Ernhaft Attilával, a Művészetek Völgye fesztivál ügyvezetőjével és Dr. Halmos Gergővel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatójával. Végül Béres Bíborka Partum című táncos performanszát láthatjuk.

Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni ezen a linken lehet. Az eseményt élőben online közvetítjük az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján.

05_izlandi_amazon.png

Május 30-ai Lumière Filmklubunkban a cannes-i Semaine de la Critique programjában bemutatkozott izlandi fekete komédiát, az Izlandi amazont vetítjük.

Az ötvenes éveiben járó kórusvezető, Halla hadat üzen a szigeten működő alumíniumgyárnak, és változatos eszközökkel szabotálja a működését. Célja a természet és az érintetlen izlandi táj megóvása. Egy nap azonban híreket kap az örökbefogadási hivataltól, és ez mindent megváltoztat: már nem csak saját magáról kell döntenie… A vetítés előtt Gyárfás Dorka Simon Gergellyel, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértőjével beszélget. A 12 éven aluliak számára nem ajánlott filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük. Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni itt tudtok.

maj31_cover.png

Havi utolsó eseményünkön, május 31-én – továbbra is a fenntarthatóság jegyében – egyedi és divatos pénztárcákat készíthettek. Nincs szükség kézügyességre vagy előképzettségre – csak regisztrálnotok kell –, mindenben ketten is a segítségetekre lesznek. Mitter Anna Róza designer, a Mittersisters és az újonnan útjára indult DIY BAR Budapest megálmodója és társalapítója 18 év tapasztalatát és tudását emelte át bőrtáskakészítő workshopokba. Wertán Sára először a háztartási vegyszerek, mosószerek, kozmetikumok használatában kezdett el tudatosságra törekedni, majd amikor a kislányát várta, életének minden területére kihatott az ökotudatos életmód. Instagram oldalán hasznos tippeket kaphatunk a fenntarthatóbb élethez.

Valamennyi programunk ingyenes, részletes leírást az Európa Pont Facebook-oldalán találtok. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3118121026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása