Az elmúlt években nem igazán volt jelentős az Európai Unió tagállamaiban az infláció – benne az élelmiszerár-drágulás –, de egy év alatt Európa-szerte hihetetlen mértékben megemelkedett az élelmiszerek és a nem alkoholos italok ára. A drágulás mögött számos tényező húzódik meg, amelyek közül csak az egyik a jelentős energiaár-emelkedés. Van, ahol csak mintegy 10 százalékkal kell többet fizetni ugyanazért, mint egy éve, de van olyan ország – sajnos ez hazánk –, ahol 12 hónap elteltével átlagosan másfélszer annyit hagyunk ott egy bevásárlás alkalmával. Friss körkép az EU-ból.

2022-ben mindenhol elszálltak az árak

infla1.pngAz előző évek adatait visszanézve évről évre nem volt jelentős az infláció. Az utóbbi időszakban viszont rekordmagasra nőtt, az EU egészét tekintve jelenleg 10 százalék körüli. E tekintetben is kiemelkedő a magyar adat: az Eurostat a legfrissebb adatok alapján évente 25 százalékos általános drágulást mért. Az élelmiszerinfláció az EU-ban már jó ideje 5 százalék alatt maradt, és 2019 kivételével hazánkban sem igazán haladta meg ezt az értéket.

2022 azonban az EU minden országába drágulást hozott, még a kiemelkedő árstabilitással rendelkező eurozóna-tagokat sem kímélte. Az okok sokrétűek: egyértelműen felfelé nyomja az élelmiszerárakat az európai mezőgazdaságot sújtó, előző évi hihetetlen mértékű aszály, és az energiaárak már 2021-től induló jelentős emelkedése is, amelyet az orosz-ukrán háború csak még jobban megnyomott. Az európai agrárimportban jelentős szereplő Ukrajna, az onnan a háború következtében kieső import szintén árnövelő hatású.

elelmiszerinflacio2.png

Magyarország: rekorder

Hazánkban több élelmiszerre vezettek be a piaci ártól eltérő, alacsonyabb hatósági árakat, mégis hazánkban nőttek a legnagyobb mértékben az árak az EU-n belül. Ennek okairól sokan írtak, megemlítve az ársapka következtében beindult felhalmozást, a kereskedők gyakorlatát, hogy a hatósági áras termékek miatt kieső hasznot más termékek drágításával igyekeznek pótolni, a magyar valuta relatív értékvesztését, a hazai adórendszert (magas áfa, extraprofitadókat), valamint a hazai élelmiszeripar és feldolgozóipar relatív alacsony termelékenységét, esetlegesen a helyzet kihasználását: emelkedő árkörnyezetben olyan áremelésekre is sort kerítenek egyes kereskedők, amelyet piaci okok nem indokolnak (amelyet egyébként a GVH is vizsgál).

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7618034110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.01.26. 18:36:37

...... Jójó.... a szomszédban háború van.. Brüsszel... deagyurcsány....!
Kihagytam valamit...?

birkamenet 2023.01.26. 21:04:57

A fidernyák trollokat úgy a földhöz csapta az orbán által 17-szeres áron megvédett rezsócsökkentés, hogy 99%-ban kipusztultak a blogokból. A bulgárbirka se tud többet termelni, mint heti1-2napot, ráadásul a 78 fikanickjéből jó ha tudja még 2-3-nak a licencdíját fizetni.

Boldeone2 2023.01.26. 21:37:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

- A "szankciós inflációt" kihagytátok!:)

Komolyra fordítva, a 8 szektorra, több mint 800 milliárd èrtèkben kivetett adót, meg a nèpegèszsègügyi termèkadót is szinte egy az egyben a zenbereknek kell megfizetni ...
Orbánèk mindig ilyen furmányos módon csinálták a megszorításokat ...

Nzoltan 2023.01.27. 05:01:10

Ez van, ha a kereskedelem túlnyomóan külföldi kézben van. De a hazaiak is megérik a pénzüket. Én 40 forintért vettem azt a gyártótól áfával, ami a boltban 200 és 350 forint között volt kapható. A gyártó minden nagy láncnak szállít, mindenki saját címkét kér rá. A cimkén németország van gyártóként feltüntetve, nem Magyarország.

birkamenet 2023.01.27. 09:02:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ja kérlek, ma mán ha a fidernyák trollnak választani kell, hogy egy szelet parizerre vagy 5 perc internetes orbán felsz.opásra adja ki a NER fizetését, há akkor nem kérdés, hogy parizer.
Ahogy kinéz Tündérmesében, úgy 2030-ig nem isf fognak visszajönni.

birkamenet 2023.01.27. 09:08:07

@Boldeone2

Háigen, ki ne hagyjuk mán a fidernyák öntökönszúró propagandát, miszerint "Nálunk van a ZEU egyik legalacsonyabb energia ára" - közben meg nálunk van az EU legrekordabb inflációja.

Szegény gomba kisfidernyák sehogy de érti a fidernyák sikerproopagandát.

ulpius66 2023.01.27. 10:56:45

Kedves ballibsi elvtársak!

Szinte felfoghatatlan, hogy tik mekkora barmok vagytok!!!!!!

ÖRVENDEZTEK MOST ITT EZERREL, HOGY ILYEN, MEG OLYAN KIBÍRHATATLAN AZ INFLÁCIÓ.....

ÖRVENDEZZETEK!!!!!

Csak egy iciri-picirit kéne gondolkodnotok, és azonnal rájönnétek, hogy mindez a beetetésetek!

Mivel a gondolkodás nektek nagyon-nagyon nem megy.... SEGÍTEK!

mikor lesznek a választások????

2024 tavaszán!!!!!

MIKOR KELL AZ INFLÁCIÓNAK A MINIMUMON LENNI??????

NA MIKOR?

HÁT PERSZE, HOGY A VÁLASZTÁSOKAT MEGELŐZŐ 2-3 HÓNAPBAN!!!!!

MIKOR LESZ A MINIMUMON AZ INFLÁCIÓ?????

PONT EKKOR!!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2023.01.27. 11:03:09

Egyebekben az infláció szinte csak a kormánynak jó!!!!

Örülök, hogy tik is a kormánnyal vagytok, és együtt örömködtök a magas infláció miatt!!!!

Már most bármibe le merem fogadni, hogy 2024 tavaszán, amikor 3-4 százalék lesz az infláció, annak nem fogtok örülni....

birkamenet 2023.01.27. 12:05:53

@ulpius66:

Te mint értelmi fogyatékos orbán segglakó nyilván hogy nem érted, hogy minden egyes nap gyönyör látni és élvezni, ahogy orbán gazdátok orrba-szájba sz.opat titeket. Beadja a nagy dumát, hogy mi mindentől véd meg titeket, oszt kőz e a kétharmadnyi birkáját áldozza be mindenhol. Há nem egy gyönyör ezt nap mint nap élvezni?

Boldeone2 2023.01.27. 12:17:13

@birkamenet: Mire 2024-ben lemegy az infláció, addigra már "túl leszünk" a 2022, 2023- as èv extrèm inflációs sokkjain ...
A hivatalosan beismert infláció sem kicsi, a boltokban meg azt látjuk , hogy szinte minden a duplájára ment ...
Valóban "nagy könnyebbsèg lesz" ha a 100%- os drágulásra már csak 4% jön jövőre...A bèrek vajon hogy fognak menni? Persze a KSH elhazudja , nincs gond...
A saját bèrük emelèsèben igen gálánsak Orbánèk...

Boldeone2 2023.01.27. 12:19:40

@birkamenet: Erre van " píz" :

24.hu/belfold/2022/12/27/orban-viktor-fizetes-novekedes-kepviselok-kover-laszlo/

Pedagógus , meg szakdolgozóbèrre nincs ...

A "szankciós infláció" miatt Orbanèk bère miért nő?
süti beállítások módosítása