juice1.pngA Webb űrteleszkóp szén-dioxidot észlelt Naprendszerünk legnagyobb bolygója, a Jupiter egyik holdján, az Európán – ez pedig az élet nyomaira utalhat. Az Európai Űrügynökség (ESA) Juice nevű missziója a közeljövőben alaposan feltérképezi az óriásbolygó holdjait. Lehet, hogy nemcsak Európán kívül, de az Európán is van élet?

A Jupiter Európa nevű holdja a Naprendszerünkben található egyik olyan világ, amely alkalmas lehet az élet számára. A jeges kéreg alatt sós, folyékony vízből álló óceán húzódik, amelynek fenekét sziklás kőzet borítja. A NASA, az ESA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) James Webb űrteleszkópjának adatait felhasználó csillagászok szeptemberben publikálták a Science magazinban, hogy az Európa felszínén szén-dioxidot azonosítottak.

juice2.jpg

A Jupiter és az Európa. Forrás: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team; CC BY 4.0

A tanulmány vezető szerzője, Samantha Trumbo szerint bizonyíték van arra is, hogy a szén a felszín alatti óceánból származik – ez egyáltalán nem magától értetődő, hiszen szállíthatták volna oda például meteoritok. Az elemzés szerint ráadásul a lerakódás (legalábbis a geológia időtávjaihoz viszonyítva) nemrég történt: a Webb űrteleszkópja megállapította, hogy a szén-dioxid az Európa Tara Regio nevű területén fordul elő legnagyobb mennyiségben. A geológiailag fiatal területen a felszíni jég megtört, és valószínűleg keveredtek a felszín alatti óceán és a jeges felszín közötti anyagok. A Hubble űrteleszkóp korábban óceánból származó sót talált ugyanitt, a Webb által most feltárt erős koncentrációjú szén-dioxid pedig arra utal, hogy a szén végső soron valószínűleg a belső óceánból származik.

Ezért kap különös jelentőséget az ESA JUpiter ICy Moons Explorer – a Jupiter jeges holdjainak felfedezője, Juice – idén áprilisban indított missziója. A Juice nyolc évet utazik a Jupiterhez, hogy távérzékelő, geofizikai és helyszíni műszerek segítségével megfigyelje az óriás gázbolygót és három nagyobb, óceánokat hordozó holdját – a Ganümédeszt, a Kallistót és az Európát. (A Jupiternek egyébként körülbelül hetven kisebb-nagyobb holdja van.) Pályájuk legközelebbi pontján a Föld és a Jupiter csaknem 600 millió kilométer távolságra van egymástól.

A Juice indulása:


A küldetés során a Juice a holdakat nemcsak mint bolygószerű objektumokat, de mint az élet lehetséges helyszíneit is vizsgálja majd. Feltárja a Jupiter összetett környezetét, és tanulmányozni fogják a tágabb Jupiter-rendszert mint a világegyetem gázóriásainak archetípusát is.

A Juice utazása:

 

A Juice-t egyedülálló napelemekkel, antennákkal és szondákkal szerelték fel, amelyeket csak akkor helyeznek üzembe, amikor a Juice elválik az Ariane 5 hordozórakétától az űrben. Ezen a videón megnézhetitek, hogyan nyílnak ki fokozatosan ezek a panelek:


A világűr felderítésével és felhasználásával foglalkozó Európai Űrügynökség kormányközi szervezet. Nem európai uniós intézmény, de évtizedek óta az EU szoros partnerei az európai űrkutatásban, és szinte az összes uniós tagállam – Magyarország 2015 óta – az ESA tagja is. Tudományos missziói segítenek megérteni a Föld és a Nap kölcsönhatását, emellett lakható világok után is kutatnak. Az alábbi grafikán a Naprendszerben folyó misszióinak idén júliusi helyzetét láthatjuk:

juice3.png
Kép forrása: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Borítókép: iStock, A Jupiter és néhány holdja

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6918240135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása