fire-1959842.jpg

 

Világszerte jelentősen megemelkedtek az energiaárak az utóbbi időszakban. Ez komoly problémát jelenthet a téli fűtési szezonban a szerényebb anyagi körülmények között élő családoknak szerte Európában, de a vállalatok, sőt egész iparágak tevékenységét is hátrányosan érinti. Az Európai Bizottság nemrégiben ismertette, milyen lehetőségeket lát a helyzet kezelésére, mit tehetnek a tagállamok, és hosszú távon milyen intézkedéseket tervez a hasonló helyzetek elkerülése vagy megfelelő kezelése érdekében.

Miért nőttek így meg az energiaárak?

A közelmúltban a gáz és az áram ára rekordot döntött az EU-ban. Mivel a földgázárak az EU legnagyobb részében alapvetően meghatározzák a villamosenergia-árakat, az EU pedig nagymértékben függ az energiaimporttól – különösen ami a földgázt és az olajat illeti –, így kiszolgáltatott az árnövekedést okozó eseményeknek. A villamos energia nagykereskedelmi ára mostanra az EU-ban éves alapon 200%-kal nőtt, ami a kiskereskedelmi árakat is megnövelte, jóllehet sokkal kisebb mértékben: uniós átlagban 2021 augusztusáig 9%-kal. Az évek óta nem látott mértékű emelkedés hátterében több tényező húzódik meg keresleti és kínálati oldalon.

energia1.jpgEnergiaárak változása az EU-ban 2008 és 2021 közt, forrás

A legjelentősebb felhajtóerő ezek közül egyértelműen az energia, és különösen a földgáz iránti globális kereslet megugrása, leginkább Ázsiában. Ennek oka, hogy a legtöbb ország kilábalt a Covid19-járványból és az azt követő válságból, ami gyorsította a gazdasági fellendülést. Ez például az Európába irányuló cseppfolyósított földgázimport mennyiségének csökkenéséhez vezetett.

Ezzel pedig alacsony kínálat párosult: az EU szokatlanul alacsony gáztárolási szintje is jelentősen hozzájárult a nagykereskedelmi gázárak emelkedéséhez. 2021 júniusának végén a tárolók feltöltöttségi szintje az EU-ban átlagosan 47,5% volt, amely az elmúlt évtizedben az év ezen időszakában a legalacsonyabb, harmadával kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez a szint október 1-jére ugyan felment 75%-ra (jelentős szórással a tagállamok között), de még mindig az egyik legalacsonyabb a téli időszak előtt. A tárolók lassú feltöltésének fő oka az volt, hogy 2021 áprilisában és májusában az EU nagy részén sorozatos hidegbetörések voltak, amelyek miatt többször is vissza kellett térni a tárolók betáplálásáról a kitárolásra, illetve Norvégiából is kevesebb gáz érkezett a megszokottnál. Ezeken túl a megújuló energia termeléséhez kedvezőtlen időjárás (kevesebb napsütés és szél) is csökkentette a kínálatot. Mindezek mellett, bár jóval kisebb mértékben, de a kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) keretében megemelkedett szén-dioxid-ár is hozzájárult a kedvezőtlen piaci helyzethez (A gázár kilencszer akkora hatást gyakorol a villamosenergia-árakra, mint a széndioxid árának emelkedése.)

energia2_jpg.png
Az aktuális gáztárolási készletszint október 1-jén,
forrás

Lehetséges eszközök a helyzet kezelésére

A helyzet komoly, de fontos látni, az energiaellátás jelenleg nincs veszélyben, és a piaci várakozások szerint az árak 2022 áprilisára stabilizálódni fognak. Abban azonban mindenki – az uniós intézmények és a tagállamok szakpolitikai vezetése is – egyetért, hogy a jelenlegi árrobbanás gyors és összehangolt választ igényel, és a rendkívüli intézkedésekre csak ideiglenesen van szükség.

A hatályos szabályok értelmében az EU és tagállamai rendelkeznek az energiapiac hirtelen áringadozásait mérsékelni tudó eszközökkel. A Bizottság nemrégiben ismertette az unió belső energiapiacán rendelkezésre álló eszköztárat. Ezzel segíti a tagállamokat abban, hogy megfelelő intézkedéseket hozzanak a fogyasztók és az ipar támogatására. Az összeállításnál kiemelten fontos szempont volt, hogy a háztartások és a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentését célzó rövid távú lépések ne veszélyeztessék az EU belső energiapiacát vagy középtávon a zöld átállást.

Az alábbi grafikán összefoglaltuk a tagállamok számára biztosított legfontosabb intézkedési lehetőségeket:

energia_infograf.png

És mit tervez az Európai Bizottság?

Természetesen a jelenlegi helyzet kezelésért, illetve hosszabb távon a hasonló ársokkok elkerülése érdekében az uniós intézményeknek is lépéseket kell tenniük. A Bizottság valamennyi kapcsolódó kommunikációjában hangsúlyozta, hogy az EU klímapolitikája, a zöld átállás programja nem a helyzet oka, hanem a megoldás része. Az európai gazdaság széndioxid-mentesítése, a klímasemlegesség és az átállás a fenntartható és megújuló energiákra – hosszú távon leginkább ez járulhat hozzá az ingadozó energiaáraknak való kitettség és az energiaszegénység elleni küzdelemhez. Mivel a fenntartható energia helyben termelhető, így  az átállás az energiafüggetlenséghez is hozzájárul.

A Bizottság ehhez kapcsolódóan ismertette vállalásait is, amelyek közül a legjelentősebbek:

- támogatni fogja a megújuló energiával és az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházásokat,

- megvizsgálja az energiatárolás és a gázkészletek beszerzés lehetőségeit,

- értékelni fogja a villamosenergia-piac jelenlegi szerkezetét,

- ki fogja vizsgálni az energiapiacon megjelenő versenyellenes magatartásokat,

- segíteni fog a tagállamoknak abban, hogy a lehető legjobban fel tudják használni az uniós költségvetés és a Next Generation EU forrásait.


A Bizottság javaslatait az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács is megvitatta, és egyetértett ezek használatával. Az energiaügyi miniszterek megállapodtak abban, hogy decemberben áttekintik az energiaárakkal kapcsolatos helyzetet, valamint a Bizottság eszköztárában foglalt intézkedések végrehajtása terén elért eredményeket. Az Európai Tanács decemberi ülésén az uniós vezetők szintén visszatérnek majd az energiaárak kérdésére.

További információ és részetek a témával kapcsolatban:

 

Borítókép: Vasudevan Kumar, Pixabay


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6816773140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2021.12.07. 01:51:17

engedni kellene hogy a ruszkik a NordStream 2 -n szallitsanak kikerulve a lenyulos orszagokat

amugy meg az ukranok total ugy viselkednek mint az afganok, nyujtjak a markukat hogy kell nekik a zseton, es ha nincsen akkor jon a hisztike...

különvélemény 2021.12.07. 04:48:07

"Nőnek az energiaárak: mit lehet tenni?"

- abbahagyni a pénznyomtatást (mondjuk ebben az USA a fő bűnös), akárhányszor beindult a pénznyomda a történelemben, mindig megugrottak az energiaárak
- abbahagyni a geopolitikai harcot, akkor váltunk beszállítót, ha van alternatíva, nem előbb harcolunk, utána gondolkodunk
- abbahagyni a sötétzöldséget és atomerőműveket építeni

Medgar 2021.12.07. 08:07:15

Az euban megint bekapcsolva maradt a bullshit generátor. Az első lépés az lehetne hogy kitakarítjuk az a bürokratikus vízfejet ami az egészet okozta.

Kivlov 2021.12.07. 08:25:20

Mit lehet tenni?
Csökkenteni kell a Föld lakosságát kb. 3 mrd emberrel...

igazi hős 2021.12.07. 09:10:51

@Arcade Macho: Hát persze, ha bal kézzel veszem át, akkor olcsóbb a kenyér is...

Kivlov 2021.12.07. 10:30:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Jósz*r terv akkor.
Nem a fehéret kéne irtani, aki eltartja a többit is, hanem a sárgát, a feketét meg az indust.

Arról nem beszélve, hogy ennél gyorsabb megoldás kell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.07. 11:53:16

@Kivlov:

Senkit se kell irtani. Erőforrás bőven van elég.

A bolygó elegendő 25 milliárd embernek. Csak a nagytőkéseket, filantrógerek, bankárokat, celebeket, s más hasonszőrű gazembereket pofán kell vágni, majd 101 % vagyonadóval sújtani őket. S lesz elég erőforrás mindenkinek.

Kivlov 2021.12.07. 12:20:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Marhaság.
Nem szabadott volna 5 Mrd fölé engedni a népesség számát.

Kivlov 2021.12.07. 14:13:16

@reCAPTCHA_védelem:
Te meg gondolom a keményzöld vagy a projektben, aki azt hiszi hogy a teszkós szatyor betiltása meg pár elektromos autó fogja megoldani a világ gondjait. :D

Arcade Macho 2021.12.07. 15:44:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 25 Mrd embernek ugy lenne eleg, ha az afrikai eletszinvonalon az afrikai kliman elnenk

ezert furcsallom hogy a helyett hogy orulnenek hogy Europaban fogy a nepesseg es esetleg a libtard zoldeket es a migransszopogatokat elpaterolnak Afrikaba a helyett idehoznak egy csomot onnan, hogy gyorsabban egessek el az eroforrasokat

Arcade Macho 2021.12.07. 15:46:01

@Kivlov: most olvastam hogy a h.p. vett 160e -ert egy konyhai komposztalot ami 2 kg -onkent 0.8 kWh -t nyal be

tenyleg ez mar a veg... ha elkoltozne Afrikaba allitom hogy 2-3 nagysagrenddel kevesebbe fajna a Foldnek

Kivlov 2021.12.07. 15:46:29

@Arcade Macho:
ojrópának vége van, agyhalottak gyülekezete vezeti.

Kivlov 2021.12.07. 16:06:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Aha. És a német vagy a yenki biztos szeretne albán szinten élni. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.07. 16:09:28

@Kivlov:

Nem lesz més megoldásuk. Amint egyre gyengébbek, képtelenek leszenk lopni. A jelenlegi nyugati életszínvonal teljesen abszurd módon amgas, minden valós alap nélkül.

Kivlov 2021.12.07. 16:32:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Negatív.
Népességcsökkenés az egyetlen megoldás.

Arcade Macho 2021.12.07. 18:17:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Amint egyre gyengébbek, képtelenek leszenk lopni. A jelenlegi nyugati életszínvonal teljesen abszurd módon amgas, minden valós alap nélkül."

igen ez igy van
egyre jobban kiegyenlitodik minden, az hogy leraboltak a fel vilagot az mar nem fog menni, ideje feladni a jo vilagukat

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.07. 18:26:10

@Arcade Macho:

Így igaz. Pusztuljon a nyugat! De szép is lesz. A nyugat, ideje, hogy meglakoljon fél évezrednyi szemétkedése miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.07. 18:27:16

@Kivlov:

Egyedül a filantrógerek számának csökkentése fontos, ptt viszont 100 %-os csökkentés szükséges.

Emmett Brown 2021.12.07. 19:58:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mennyi a sok? mi az a harácsol? hogy lehet profitot lopni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.07. 20:26:07

@Emmett Brown:

Kizsákmányol.

Sok = annyit szerzett, amennyit tisztességesen képtelenség.

Emmett Brown 2021.12.08. 11:15:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: aha, tehát csökkenteni akarod valakiknek a számát, ráadásul 100%-kal, anélkül, hogy bárki is tudná, hogy mi alapján?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.08. 13:53:27

@Emmett Brown:

Az elv szükséges, de te gyakorlati részletekre kérdeztél rá.

Emmett Brown 2021.12.08. 14:07:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az, hogy ez az elv vállalható-e vagy sem, a gyakorlat dönti el. anélkül tehát értelmetlen

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.08. 14:45:21

@Emmett Brown:

Az elv a lényeg. Most nincs itt az ideje a részletek kidolgozásának.

Emmett Brown 2021.12.08. 15:02:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az elv az lenne, hogy "fizessenek a gazdagok" ha jól értem. ez a gazdagság definíciója nélkül értelmezhetlen. ennek van olyan szintje, amit talán én is támogatnék, de olyan is, aminek hatására reakciósnak tűnnék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.08. 15:08:48

@Emmett Brown:

Nem, nem akarunk vagyoni egyenlőséget.

Semmi gond azzal, hogy a sebész sokkal többet keres, mint ugyanazon kórházban a portás. Én egy 1:10 arányt is el tudok fogadni.

Itt a munkamentes, kizsákmányolásból származó jövedelmekről van szó. Ezek teljesen szükségtelenek.
süti beállítások módosítása