hotel_de_ville_battle_royal_berlin.jpgIdén Újvidék és Kaunas mellett egy luxembourgi kisváros Európa kulturális fővárosa. Esch-sur-Alzette alig 35 ezres, de ambiciózus, jövőbe mutató programjával egy ipari térség tudásalapúvá alakulásának bemutatására vállalkozik.

2022 két másik kulturális fővárosáról – a vajdasági Újvidékről és a litvániai Kaunasról – már írtunk, most sor kerül a harmadikra is: megismerhetitek Luxemburg második legnagyobb városát, a 35 ezres Esch-sur-Alzette-et, amely nem az első kulturális főváros az országban: a főváros Luxembourg már 1995-ben és 2007-ben is viselte ezt a címet.

Az ország délnyugati sarkában, a francia határnál fekvő települést röviden csak Eschnek nevezik. Először 1128-ban említik: ekkor II. Honoriusz pápa egyik bullájában jelent meg az „Asch” név. A várost keresztülszelő Alzette folyó sem felesleges a névben, hiszen ezzel különböztethető meg a mintegy 45 kilométerre északra fekvő Esch-sur-Sûre-től. A térség egykor Luxemburg ipari központja volt: a Franciaországba is átnyúló „Vörös föld" (Terres Rouges) nevű, határon átnyúló régióba a 19. században Európa minden tájáról érkeztek bevándorló munkások, és a város a környező településekkel együtt multikulturális olvasztótégellyé vált. Mindez ma is a regionális identitás szerves részét képezi. Esch-sur-Alzette nem választható el a térségtől. Jól jelzi ezt, hogy a kulturális főváros címet sem egyedül, hanem az úgynevezett Pro-Sud tíz településével és az Alzette-völgyi közösség (Communauté de Communes Pays Haut Val d'Alzette, CCPHVA) nyolc francia településével együtt viseli.

A huszadik század végén az ipar visszaszorulásával a város új irányt vett a tudásalapú társadalom felé, és ma az innovációról, a tudományról és a technológiáról ismert – mindez fontos része identitásának, és az EKF-év alatt és azon túl is kiemelt fókuszt kap ennek megmutatása. A program egy Európa közepén fekvő ipari régió történetét, fejlődését és társadalmát mutatja be, az identitás és az európai eszme szemszögéből. Esch 2022 mottója – „A vörös földtől a szürkeállományig” – tökéletesen illik a régió átalakulásának leírására.

hme_belval_credits_project_musique_et_acier.jpg

Az Esch2022 egy sor projektjét Esch-Belvalban szervezik: a korábbi acélipari negyedet Cité des Sciences (A tudományok városa) néven jövőorientált lakó-, munka- és közösségi hellyé alakították át. Esch-Belval egy letűnt kor emlékműveként magasodó kohóival és ezekkel kontrasztban egyetemi kampusznak, kutatóközpontoknak, startupoknak, bevásárlóközpontnak és koncerthelyszínnek otthont adó intelligens, kortárs épületeivel jól tükrözi az átmenetet ipari múltból a tudásalapú társadalomba.

Az Esch2022 fő szellemisége és szlogenje a több részből álló REMIX Culture, amely a szervezők szerint jövő közös alakításáról szól: „a cselekvés, az autonómia és a kreatív szabadság iránti vágyat tükrözi, mindezt részvételi és befogadó keretek között”. Magában foglalja a művészi kifejezés minden formáját, de a bennünket emberként meghatározó számos más elemet is. A történelmet, hagyományokat, a földrajzi gyökereket és az régió életének aspektusait jeleníti meg, a nagyközönség aktív részvételével.

A REMIX megnyitója

A REMIX Future az Európa szívében található, határokon átnyúló régió sokszínűségének és történelmének megünneplése. Projektjei az ipari korszakból a tudásalapú társadalomba vezető utat, a digitális forradalom jövőbeli lehetőségeit vizsgálják, a múlt és jelen perspektívába helyezésével erős alapot kívánnak teremteni a fenntarthatóbb, kollektívabb, társadalmilag felelősségteljesebb jövőhöz.

A REMIX Yourself mai indentitásunkról szól:kiállításokkal, koncertekkel,  előadásokkal járja körül, milyen módon befolyásolja azt ma a digitális korszak és a kulturális sokszínűség.

A REMIX Nature a művészek elképzelései alapján, a polgárok részvételével a rugalmasabb, támogatóbb, ökologikusabb, fenntarthatóbb társadalom gondolatát vizsgálja.

A REMIX Europe az Európával, annak határaival, korlátaival és lehetőségeivel kapcsolatos perspektívákat tárja fel, a sztereotípiákat lebontó kiállítások, kollaboratív projektek és a különbözőségekkel való együttélést ünneplő műsorok köré szerveződve. Az Esch2022 számos művészt hoz össze Európa-szerte, hogy platformot biztosítson az európai kultúrák sokszínűségének és számos művészeti ágának megelevenítésére. Ennek keretében egy sor közös projektet kezdeményeztek a két másik idei partnervárossal, Kaunasszal és Újvidékkel.

A REMIX Art a technológia, a tudomány és a társadalom metszéspontjában álló kortárs művészetre mint társadalmunk tükörképére összpontosít. Alternatív megoldásokat képzel el egy boldogabb és rugalmasabb világ közös építése érdekében.

Az innováció és a jövő középpontba állítása miatt nem véletlen, hogy Esch2022 fontos témája a digitalizáció és a digitális művészetek. A digitális átalakulás heves vitát generál annak társadalmi hatásairól. Esch2022 lehetőséget ad a párbeszédre erről az átalakulásról a nemzetközi partnerekkel – a karlsruhei ZKM médiaművészeti központ, a linzi Ars Electronica vagy a baseli Elektronikus Művészetek Háza  – közös kiállításokon.

Az Esch2022 keretében idén több mint kétezer eseményre kerül sor: koncertek, gasztronómiai események, előadások, workshopok közül válogathatunk. Bár Dél-Luxemburg nem tipikus turisztikai célállomás, ha a környékre terveztek utazni, érdemes feliratkozni a következő hetek programjait bemutató hírlevélre vagy letölteni az aktuális heti programot. Remix!


Képek: Esch2022 médiatár

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5817841451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása