pass.pngMilyen esélyekkel és hogyan válhat az EU valódi nagyhatalommá, miközben megőrzi egyediségét és legfontosabb értékeit? Milyen esély van jelenleg egy új, békés és stabil világrend kialakulására, és mi lehet benne az EU szerepe? Szükség van-e közös európai hadseregre? Mit fed az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által felvázolt új európai védelmi unió? Novemberi programjainkon ezúttal komolyabb, igazán húsbavágó kérdésekre keressük a választ. Ebben – Európai gondolkodók sorozatunkban – segítségünkre lesz a belga politológus-kutató, Sven Biscop, valamint hazánk kiemelkedő kül- és biztonságpolitikai szereplői. Emellett azért könnyedebb témával is készülünk: a Nobel-díjak átadásának apropóján gondolatban Svédországba utazunk. Tartsatok velünk!

dia3.PNGA hónap első programján, 10-én Katonadolog: fókuszban az európai védelmi unió címmel szakértő vendégeinkkel az EU egészét érintő kül-, biztonság- és védelempolitikai kérdésekről beszélgetünk, amelyeknek közvetlen hatása van az EU világban betöltött szerepére.

Abban egyetértenek az unió vezetői, hogy szükséges Európa védelmét megerősíteni. Ennek módjában azonban jelentős eltérések mutatkoznak. Milyen különböző megközelítések ismertek? Mi lehet az előnye és hátránya a közös haderőnek? A már létező Európai Hadtest milyen feladatokat lát el? Melyek a legnagyobb kihívások napjainkban – például a kibervédelem megerősítésében vagy a hírszerzésben? Ilyen kérdéseket vitatunk meg vendégeinkkel, akik mind szakértői a témának, ugyanakkor egyes kérdésekben különböző nézőpontot képviselnek. Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár, Demkó Attila és Szemerkényi Réka biztonságpolitikai szakértők, valamint Stauber Péter, az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynökségének (CEPOL) szakpolitikáért és külkapcsolatokért felelős munkatársa jön el hozzánk, velük beszélget majd az est háziasszonya, Inotai Edit.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (jelentkezés: katonadolog.eventbrite.com) és védettségi igazolvánnyal látogatható. Az eseményen maszk viselése kötelező.

sven_biscop_europai_gondolkodok_cover.jpg
Ezt követően, 12-én folytatjuk Európai gondolkodók sorozatunkat is: az évad első vendége Sven Biscop belga politológus, kutató és professzor lesz a Genti Egyetemről, akinek szakterülete Belgium és az EU stratégiája, külpolitikája, illetve biztonság- és védelempolitikája. Előadásában szó lesz arról, hogy a 21. században milyen stratégiát követve lehet és maradhat az EU valóban stabil nagyhatalom. Legfrissebb, idén megjelent könyvében felvázolja  az ehhez szükséges stratégiát, illetve vizsgálja a békés és stabil világrend kialakulásának esélyeit – amely Ursula von der Leyen idei évértékelő beszédének is hangsúlyos pontja volt.

Sven Biscop korábbi publikációiban az EU nagyhatalmi ambíciói és lehetőségei mellett a Covid19 EU-s stratégiákra gyakorolt hatásával, valamint az európai hadsereg kérdésével is  foglalkozott. Milyen veszélyforrások és lehetőségek állnak az EU előtt? Milyen hatást gyakorolhat hosszú távon a koronavírus az EU-ra? Milyen lépések szükségesek az európai egészségügyi felkészültség és ellenállóképesség javításához? Meghívott előadónkkal – McMenemy Márk moderálásával – egyebek mellett ezekre a kérdésekre is keressük a választ.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (jelentkezés: svenbiscop.eventbrite.com) és védettségi igazolvánnyal látogatható. Az eseményen maszk viselése kötelező.

dia5.PNG

Egy csésze Európa
programsorozatunk novemberi eseménye, 24-én ezúttal különleges témához visz minket közelebb: most egy „csészényi” Nobel-díj várja az érdeklődőket. A különkiadás apropója, hogy a világ egyik legismertebb és legrangosabb elismerése idén 120 éves. A december 10-i átadót megelőzően a díj történetéről beszélgetünk, és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen módon hatott ki a díjazottak kiemelkedő eredményeire és esetlegesen kiválasztásukra. Szó lesz még az orvostudományi és a környezetvédelmi kutatások aktuális szerepéről, az irodalom közösségformáló hatásáról és a béke eléréséhez, fenntartásához szükséges, közös, európai uniós teendőkről. Mindeközben megkóstolhatunk egy igazi svéd finomságot is. Az est díszvendége Dag Hartelius, Svédország magyarországi nagykövete lesz, műsorvezetője Szederkényi Olga szerkesztő.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (jelentkezés: egycseszeeuropa@gmail.com) és védettségi igazolvánnyal látogatható.

Az Európa Pont eseményein maszk viselése kötelező.

Az Európa Pont novemberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Mindhárom eseményt élőben, online is közvetítjük az Európa Pont Facebook oldalán, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján!

Fő a biztonság!

A járványügyi helyzetre tekintettel bevezetett korlátozó intézkedések szigorítása esetén az egyes események elmaradhatnak, illetve későbbi időpontban kerülhetnek megrendezésre. Kérjük, hogy a rendezvényekkel kapcsolatos naprakész információkért kövessétek Facebook oldalunkat!

Borítókép forrása: Európai Bizottság Audiovizuális Portál, Xavier Lejeune

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1716741910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása