vakcina1.pngAhogy az Európa Pont legutóbbi online beszélgetésén is elhangzott: a megbízható és mindenki számára elérhető oltás kulcsfontosságú ahhoz, hogy túljussunk a COVID-járványon és életünk visszatérhessen megszokott medrébe. Ezt az EU többek között oltóanyag-stratégiájával segíti, amelyben piaci erejét kihasználva az egész közösség számára szerez be és foglal le oltóanyagokat különböző cégektől, eddig összesen 2,6 milliárd dózis mennyiségben. Röviden összefoglaltuk, mit érdemes tudni az eddigi megállapodásokban szereplő oltóanyagokról.


Az oltás a kulcs

Az oltások megvédik az embereket és a közösségeket számos, halálos vagy súlyos kimenetelű betegséggel szemben – segítségükkel sikerült felszámolni többek közt a himlőt és a gyermekbénulást is. Az esetek túlnyomó többségében megakadályozzák, hogy az emberek elkapják az adott betegséget, bizonyos esetekben viszont az oltás után is meg lehet betegedni, ilyenkor azonban a tünetek enyhébbek, és a felépülés gyorsabb.

Hogyan működnek a Covid19-oltóanyagok?

Mindegyik Covid19-vakcina más módszerrel, de ugyanazon az alapelven működik: valamilyen eszközzel immunválaszt vált ki a szervezetből a vírusra, amely így képes legyőzni azt (részletesen lásd infografikánkat). Ha egy ilyen vakcinával beoltott személy később megfertőződik, természetes védekezőrendszere felismeri a vírust, és felkészült immunrendszere legyőzi azt. Az oltás beadatása önkéntes, a hatásosság érdekében a legtöbb Covid19-oltóanyagból két dózisra van szükség az immunitás kialakításához.

A Covid19-oltóanyagok jóváhagyása

A vakcinákat ugyanazoknak a minőségre, biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó jogi előírásoknak megfelelően fejlesztik ki, mint az összes többi oltóanyagot. Ezek hatásait is először laboratóriumban, többek között állatokon, majd önkénteseken tesztelik. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Covid19-oltóanyagokat forgalomba hozataluk előtt ugyanolyan szigorú normák alapján értékeli, mint az összes többi oltóanyagot. A mostani vakcinák esetében annyi a különbség, hogy a vírus okozta közegészségügyi szükséghelyzet miatt gyorsabb ütemben zajlik a fejlesztés és az engedélyezés.

Az EMA a lehető legrövidebb időn belül értékeli a vakcinagyártóktól érkező kérelmeket és dokumentációt, amelyek alapján feltételes forgalombahozatali engedélyre tehet javaslatot, ha úgy látja, hogy az adott vakcina biztonságos és hatásos is. Ez olyan engedély, amelynél a „rendes” körülmények között előírthoz képest kevesebb adat áll rendelkezésre, ugyanakkor az ügynökség úgy ítéli meg, hogy az azonnali rendelkezésre bocsátás előnyei meghaladják az ezt kísérő kockázatot. Ilyenkor a gyártó kötelezettséget vállal arra, hogy a hiányzó információkat meghatározott ütemterv szerint rendelkezésre bocsátja.

Az Európai Bizottság – az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedvező tudományos szakvéleménye alapján – eddig a BioNTech-Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca COVID19-vakcináira adott forgalombahozatali engedélyt. A Johnson & Johnson (Janssen), a CureVac és a Novavax cégek oltóanyagait jelenleg vizsgálja az EMA, a Johnson & Johnson oltóanyaga várhatóan nagyon rövid időn belül megkaphatja az engedélyt.

A portfolió

Az Európai Bizottság oltóanyag-stratégiája keretében a világ egyik legszélesebb portfólióját építi ki különböző – biztonságos, hatásos és megfizethető – vakcinákból. Az erre vonatkozó javaslatot még júniusban fogadták el a tagállamok, így a Bizottság vezetésével már a nyáron megkezdődhetett a közös vakcinabeszerzés. A Bizottság máig a legígéretesebb vakcinák közül hatból kötött le jelentős mennyiséget (2,6 milliárd dózist), és továbbiak is érkezhetnek.

covid_vakcinak.png



Mi a különbség az egyes vakcinatípusok között?

A gyártók által fejlesztett Covid19-vakcinák különböző módszerekkel – pl. úgy, hogy a koronavírusra jellemző fehérjét, vagy annak egy részét a szervezetbe juttatják – váltják ki a szervezetből az immunreakciót. A legismertebb és legrégebben használt módszernél elölt (szaporodásra képtelen) vírusokat használnak erre a célra, míg a legújabb technológia egy ún. mRNS-re épülő technológián alapszik. Ahogy korábbi beszélgetésünkön is elhangzott: a védettség szempontjából szinte mindegy, hogy azt melyik típusú módszerrel sikerül elérni, a lényeg, hogy az oltásnak köszönhetően kialakuljon.

- mRNS / nukleinsav-vakcinák
Ez a fajta oltóanyag a Covid19-et okozó vírustól származó „utasítások” egy részét tartalmazza. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet saját sejtjei maguk állítsák elő a vírusra egyedien jellemző fehérjét.

- fehérje alapú vakcinák
Ez a fajta oltóanyag a vírusra egyedien jellemző fehérjerészeket tartalmaz, amely elegendő ahhoz, hogy a beoltott személy immunrendszere felismerje, hogy ennek az egyedi fehérjének nem lenne szabad előfordulnia a szervezetben.

- vírusvektoron alapuló vakcinák
Az ilyen típusú oltóanyag egy másik, ártalmatlan vírust használ arra, hogy az adja át a szervezetnek a Covid19-et okozó vírustól származó „utasításokat”. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet saját sejtjei maguk állítsák elő a Covid19-vírusra egyedien jellemző fehérjét.

- elölt víruson alapuló vakcinák
Ebben az esetben az immunreakciót egy elölt (már teljesen ártalmatlan) vírus váltja ki a szervezet védekezési reakcióját.


A beoltott személy immunrendszere mind a négy esetben felismeri, hogy az egyedi fehérjének nem szabadna előfordulnia a szervezetben, és természetes védekezési válaszreakcióba kezd.

Forrás és további információ:

 
-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8216436452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK 2021.02.24. 12:11:03

Mennyi vakcina jön az Unióból? ezzel a címmel elég lett volna annyit írni,hogy 2,6 milliárd.

Bár ugye az unióból egy sem, ha azt nézzük, hogy a gyártótól érkeznek, a helyes kérdés talán úgy hangozna, hogy mennyi érkezik uniós szerződés alapján.
És a válasznak része az is, hogy kevés és lassan. Mert az senkit nem hoz lázba, hogy 2022. végéig lesz 2,6 milliárd, amikor alig pár tízmillió ember lett eddig beoltva.

antiindex 2021.02.24. 12:18:25

@FCUK: nem EU-s szerződés alapján is kevés jön, és lassan. Így van ez, nincsenek készenlétben oltóanyag-gyártó gyárak milliárdos nagyságrendben.

Az EU-s vakcinák pedig ráadásul biztonságos engedéllyel rendelkeznek, és teszten is átmentek. EZ is korlátozó tényező, de legalább nem hullanak az emberek a mellékhatásoktól.

chrisred 2021.02.24. 12:19:41

@FCUK: "Bár ugye az unióból egy sem, ha azt nézzük, hogy a gyártótól érkeznek,..."

Ja, ezzel a megközelítéssel a tej sem a boltból érkezik, hanem a tehénből.

FCUK 2021.02.24. 14:23:20

@antiindex: az alap az eus szerződés, minden azon kívüli plusz, ha lassabban jön, akkor is. ettől még az eu elbaszta, nem kicsit, nagyon.

@chrisred: valóban. épp ezért mindegy, hol veszed meg, a parmalat tej a parmalttól jön, a hajdútej meg hajdútejtől. nem az alditól.

Ekrü 2021.02.24. 14:58:57

A kérdés nem az ,hogy mennyi ,hanem az ,hogy mikor...
@antiindex:
" nem EU-s szerződés alapján is kevés jön, és lassan."-Még így is több jött be ez alatt a pár hét alatt, mint az eu-s-ból december óta...

Bunkóné Barom Ildikó 2021.02.24. 17:30:47

Jön a török vakcina is, a Szurjálmán.:)

]{udarauszkasz 2021.02.24. 18:56:43

Sokat erunk az oltoanyaggal, ha nem hozzaferheto, mert mutacios kiserleti terepnek szanjak Europat, es nem engednek rendesen oltani, visszatartjak az oltoanyagot. Ennek ugyanaz lesz a vege, mint a hebe hoba helytelenul alkalmazott antibiotikumoknak:
Dolgozik az evolucio, es olyan torzseket sikerul osszehozni, amelyekre mar nem hat az oltoanyag, es a szelekcios kivalasztas reven ez lesz az uralkodo Europaban.
De hat ez is egy terv resze...

Vén motoros 2021.02.24. 19:57:51

Az eszem megáll! Én technikus is vagyok, meg mérnök is vagyok. Mindig azt tanultam, hogy minden okoskodásnál többet ér a gyakorlat próbája, vagyis a KÍSÉRLET! Én leszarom, hogy milyen hatóság hogyan engedélyezi a vakcinákat, pláne az EU-s hatóságot. Itt van egy KIVÁLÓAN működő kísérleti terep, nem is messze, a határainkon túl: Szerbia. Szerbia nem EU-s tagállam, ennek ellenére, érdekes módon, az európai kontinensen Anglia után a legjobban átoltott ország! Hogy Arany Jánost idézem: Óh, Irgalom Atyja, ne hagyj el, EU-s közreműködés nélkül és eszetlen okoskodás nélkül is sokkal több valcinát szereutek, be, mint bárki az EU-ban (minket is meglőztek!), és túlynomó többségven Sinopharm-mal meg Szputnyikkal otanak, ÓRIÁSI SZÁMBAN A DÉLVIDÉKI MAGYAROKAT IS, akik nem olyan faszfejek, mint a magyar nép többsége, ők élni akarnak, és jó nekik az orosz meg a kínai is, csak LEGYEN! Nos, itt a kísérelti bizonyítás: semmi hír nem érkezett eddig, hogy a milliónyi beoltott szerbnek (délvidéki magyarnak) bármi komoly bajuk lett volna a keleti vakcináktól, pedig ha lett volna ilyen, terjedne, mint a futótűz, hiszem az újvidéki magyaroknak mindnek van ideheza is rokona, ismerőse, boldog őse. hallott valaki olyat, hogy a Sinppharm-mal beoltott újvidéki magyarok belehaltak, kétfejük nőtt, vagy vagy leszáradt a pöcsük a kínai meg azt orosz vakcináktól? Hát nem! Emiatt szarom le az összes negedélyező hatóság pecsétjét. A gyakorlat próbáját kiállták, más pedig csak bölcsész köldöknézés és doktrinerség.

Nancsibacsi 2021.02.24. 20:07:59

Az EUt kb minden normálisabb ország megelőzi átoltottságban. Az EU vakcina stratégia megbukott, mert lassan a fekete Afrika is előzni fogja. Ez a stratégia egy újabb szög a koporsóba a Brexit után. Gyakorlatilag az utóbbi 10 évben semmi se sikerült az EUnak.

nemecsekerno_007 2021.02.24. 20:11:05

@Vén motoros: Kőkemény geopolitika és hatalmi harc demokratikus mázzal leöntve. A libbantak persze a jó és a rossz harcának látják.

nemecsekerno_007 2021.02.24. 20:11:55

@Nancsibacsi: Ez is Orbán miatt van :)))))))

]{udarauszkasz 2021.02.24. 21:08:50

No. Latom, bezart megint egy sargahaz valahol. Es en naiv, azt hittem, paran ertelmes eszmecseret folytatnak.

Vén motoros 2021.02.24. 22:03:12

Ezt a szociopata söpredéket miért nem tudja megszüntetni a rendszergazda? Aki ilyen tehetségtelen és ügyefogyott, az ne tartson fenn blogot. Inkább gombolyítson otthon pamutfonalat a kötögető nagymama számára.

]{udarauszkasz 2021.02.24. 22:39:49

@jozsef_8: szoval akkor ezt bejelentjuk, es ignore listara tesszuk.
süti beállítások módosítása