feb5.jpgOltóanyagok, a klímaváltozás visszafordítása, fenntartható városi lét, fenntartható élelmezés: az Európa Pont februári online rendezvényein napjaink és korunk legégetőbb kérdéseiről lesz szó. Merkely Béla professzorral és Marofka Ferenc bizottsági szakértővel latolgatjuk, hogy az oltások hatására mikor térhetünk vissza megszokott életünkhöz, mit tudhatunk az oltások biztonságáról, készítési módjáról, várható szállításáról, és megnézzük, milyen szerepe van ebben az EU-nak. A finn Lahti példáján át bemutatjuk, hogyan lehet a környezetszennyező gyakorlatokat átfordítva teljesen fenntartható várost létrehozni, és végül azt is kivesézzük, mit tesz az EU és mit tehetünk mi az egészséges és környezetbarát élelmezésért. Eljön hozzánk a Vegán Hegylakó, a Szimpla Háztáji Piac és egy innovatív ökológiai gazdaság képviselője is.

feb2.jpg

A hónap első eseményén, 11-én az oltásokról és az uniós oltóanyag-stratégia gyakorlati működéséről beszélgetünk szakértő vendégeinkkel. A Covid19-világjárvány roppant emberi és gazdasági költségeket ró az Európai Unióra és a világra. A válság tartós megoldása csak a vírus elleni hatékony, biztonságos és mindenki számára mihamarabb elérhető oltóanyagok bevetése lehet – ez életeket és munkahelyeket ment meg, és több milliárd eurót takarít meg.

Milyen szintű átoltottság kell ahhoz, hogy életünk visszatérhessen a megszokott kerékvágásba? Milyen stratégiákat követnek a tagállamok az oltások tekintetében? Mi a különbség az egyes uniós engedéllyel rendelkező vakcinák között, járhat-e bármilyen mellékhatással az oltás? Hogyan biztosítható, hogy a lehető leghamarabb mindenki oltáshoz juthasson? Mit tesz ezért az EU, hogyan működik az uniós oltóanyag-stratégia és mit tehetnek a tagállamok? Többek között ilyen kérdésekről beszélgetünk az ország legnagyobb egészségügyi intézményének vezetőjével, a Semmelweis Egyetem rektorával, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójával, dr. Merkely Béla professzorral és Marofka Ferenccel, az Európai Bizottság gyógyszerpolitikai szakértőjével, aki kezdetektől tagja a koronavírus elleni oltóanyagok koordinált uniós beszerzését intéző különleges munkacsoportnak. Az előadást élőben az Európa Pont Facebook oldalán online közvetítjük.

feb3.jpgKép forrása: Lauri Rotko // City of Lahti

Idén Lahti Európa zöld fővárosa, így február 24-én, Egy csésze Európa sorozatunkban Finnország felé vesszük az irányt. Korábban az ország egyik legszennyezettebb tava volt a Vesijärvi Lahtiban – a tó kitisztításával indult a hetvenes évek közepén az a folyamat, amelynek során az egykori szennyező ipari városból zöld oázist hoztak létre az ottlakók. Egy várost, amelynek 74 százaléka erdő és 11 százaléka víz.Miként tudják a háztartási szemét 99 százalékát újrahasznosítani? Hogyan oldják meg, hogy 2025-re a város karbonsemleges legyen? Mit szólnak a helyiek, hogy sétálásra, tömegközlekedésre, biciklizésre és síelésre buzdítják őket autózás helyett? Tényleg Lahtiban kóstolhatjuk meg a világ legjobb ivóvizét? Minden kérdést megválaszolunk a program során, miközben bemutatjuk az ország legvonzóbb természeti szépségeit is. Az est díszvendége Markku Virri, a Finn Köztársaság nagykövete lesz, az est műsorvezetője Szederkényi Olga szerkesztő. Az előadást élőben az Európa Pont Facebook oldalán online közvetítjük.

feb4.jpg

Rögtön másnap, február 25-én a méltányos, egészséges, fenntartható és környezetbarát élelmezésről beszélgetünk vendégeinkkel. Mára köztudott, hogy a klímaváltozásban nagy szerepe van a mezőgazdasági termelésnek. Éppen ezért számos kezdeményezés igyekszik a jelenlegi, nagyüzemi élelmiszerelőállítás károsító gyakorlatai helyett fenntarthatóbb megoldásokat elterjeszteni. Ezeket támogatja és célozza az EU biodiverzitási stratégiája mellett a Farm to Fork (A termelőtől a fogyasztóig) elnevezésű uniós stratégia is. Ez utóbbi – az európai zöld megállapodás egyik központi elemként – az élelmiszerrendszerek tisztességes, egészséges és környezetbarát átalakítását célozza. Emellett természetesen számos nemzeti program és rengeteg alulról építkező kezdeményezés is igyekszik ezeket a gyakorlatokat elterjeszteni, és mi magunk, egyéni döntéseinkkel is sokat tehetünk a változásért. A biogazdálkodás és a bioélelmiszerek használata, a közösségi mezőgazdálkodás, a háztáji piacozás, a veganizmus mind lehetséges választ adnak ezekre a kihívásokra.

Ezekről a kérdésekről beszélgetünk vendégeinkkel, Dezsény Zoltánnal, a Magosvölgy Ökológiai Gazdaság alapítójával, Karalyos Gábor színész bloggerrel, a Vegán Hegylakóval, Szombati Juliannával, a Szimpla Háztáji Piac képviselőjével és Major Bencével, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának osztályvezető-helyettesével. Az előadást élőben az Európa Pont Facebook oldalán online közvetítjük.

Az Európa Pont februári programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható.

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2116417256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása