nat1.jpgAz EU Natura 2000 a természetvédelmi területeket koordináló ökológiai hálózatok közül a világon a legnagyobb. Az európai szinten is jelentős állat- és növényvilág, a biológiai sokféleség védelmét szolgálja, speciális szabályaival menedéket nyújtva a kontinens ritka és sebezhető fajainak, élőhelyeinek. Most ötödszörre díjazzák a terület legelőremutatóbb, legkreatívabb projektjeit, a döntősök közt két magyar részvétellel megvalósulót is találunk.

Natura 2000

Az EU szárazföldi területének közel ötödét, tengeri területeinek közel 8 százalékát lefedő Natura 2000 hálózat a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biodiverzitás megóvását, és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. A hálózat az EU két természetvédelmi irányelve alapján kijelölendő területeket – a madárvédelmi és az élőhelyvédelmi irányelvben felsorolt fajok és élőhelytípusok legfontosabb előfordulási területeit – foglalja magába. Ezek a fajok és élőhelytípusok európai jelentőséggel bírnak, mert veszélyeztetettek, sebezhetők, ritkák, endemikusak – azaz a természetben csak egy adott elterjedési terület határain belül élnek –, vagy valamely európai biogeográfiai régió jellemző fajainak és élőhelytípusainak kiemelkedő példái. Összesen körülbelül 2000 faj és 230 élőhelytípus létezik, amelyek legfontosabb előfordulási területeit Natura 2000 területté kellett nyilvánítani.
nat2.pngAz EU biogeográfiai régiói


A Natura 2000 ökoszisztémái számos olyan szolgáltatást biztosítanak, amelyek számítások szerint évente kb. 200–300 milliárd EUR értékben szolgálják az emberi egészség, a társadalom és a gazdaság javát. Emellett az EU-ban körülbelül 4,4 millió munkahely függ közvetlenül az egészséges ökoszisztémáktól, amelyek jelentős része Natura 2000 területeken található. Az EU nemrégiben ismertetett új biodiverzitási stratégiájának célja, hogy Európa szárazföldi és tengeri területeinek legalább 30%-át hatékonyan kezelt védett területekké alakítsák.

A Natura 2000 Magyarországon

Hazánk csatlakozásával az EU biogeográfiai régiói kiegészültek a pannon régióval, amelynek legnagyobb része Magyarország területén található. Itt számos olyan faj és élőhelytípus található, amely máshol nem fordul elő, ezek az ún. pannonikumok. Ezen fajok és élőhelytípusok esetében különösen nagy a hazai Natura 2000 hálózat felelőssége, mert fennmaradásuk az unión belül elsősorban Magyarországon múlik.

Ilyen pannon régióra jellemző élőhelyek a pannon lejtősztyeppek és sziklafüves lejtők, löszgyepek és homoki gyepek, a fás élőhelyek közül a pannon gyertyános tölgyesek és homoki borókás-nyárasok. Az élővilágvédelmi irányelv mellékletében szereplő, kiemelt jelentőségű bennszülött fajaink például a magyar kökörcsin, a pilisi len, a magyarföldi husáng, a magyar vakcsiga és a rákosi vipera. A közösségi jelentőségű élőhelytípusok közül 46, a növényfajok közül 36, a madarak közül 91, egyéb állatfajok közül pedig 105 fordul elő Magyarországon számottevő állományban.

A Natura 2000 díj

A díj 2014-es bevezetése óta négyszer került sor a Natura 2000 díjak odaítélésére. A díj sikeres európai természetmegőrzési projekteket jutalmaz, és felhívja a figyelmet Európa egyik kiemelkedő vívmányára, a védett területek Natura 2000 hálózatára. Az öt kategória – természetvédelem, társadalmi-gazdasági előnyök, kommunikáció, érdekek/felfogások összehangolása, valamint a határokon átnyúló együttműködés és hálózatépítés – döntőseit független zsűri értékeli.

2018-ban a természetvédelem kategóriában magyar projekt, a Partnerség a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetéséért kapta az elismerést. Ennek a projektnek köszönhető, hogy a mérgezéses esetek száma jelentősen csökkent, a parlagi sasok hazai költőállománya pedig közel egyharmadával nőtt, ami az EU teljes állományának 25 százalékos növekedését jelentette.

nat3.jpgKép forrása


Az idei döntősök – ki lesz a közönség kedvence?

A Natura 2000 díj idei 27 döntősét huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság 79 pályázata közül választották ki. Közöttük találunk olyan projektet, amely egy korábban működő szlovén cukorgyárnál a cukorgyártáshoz szükséges (szenny)vízre évtizedek során felépülő flóra és fauna megóvását oldotta meg a gyár bezárása után. Egy belga-spanyol együttműködésben megvalósult projekt Aralar címmel, különleges hangulatú filmmel döntős, amely a helyi madár- és élővilágot mutatja be. Egy portugál projekt a Douro völgyében különleges, minőségi ökológiai borgazdasággal esélyes a díjra – a gazdaság minden tekintetben ügyelt a különleges helyi madárállományra, különös tekintettel a kormos hantmadárra, amely szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. A cseh színben induló, de nemzetközi összefogással működő projekt a Kárpátok vadon élő állatait védi a helyi infrastrukturális fejlesztések okozta változásoktól, az együttműködésben hazai egyesületek is közreműködtek.


A magyar részvétellel megvalósuló döntősök egyike a LENA (Helyi Gazdaság és Természetvédelem a Duna Régióban), amely az elsősorban a Duna alsó folyásánál jellemző elnéptelenedés, magas munkanélküliség és gazdasági kihívások kezelésére keresett együttműködésben olyan megélhetési és üzleti lehetőségeket, amelyek a természeti erőforrásokra, vagy a természetvédelemre épülnek. 


A másik magyar együttműködésű projekt, az ECO KARST hasonló céllal indult, ott hét ország karsztos területeinek kihívásait vizsgálták és kerestek rá közös megoldásokat, valamint megosztották egymással a karsztos területeinek a védelméhez és azok fenntartható fejlődéséhez hasznos jó gyakorlatokat.

Az öt kategória nyerteseinek bejelentésére várhatóan 2020. október 14-én kerül majd sor. Szeptember 15-ig pedig ezen az oldalon szavazhat mindenki kedvenc döntősére, hogy megnyerhesse az Európai Polgári Díjat. (Az oldalon a vote feliratra kattintva, e-mail cím megadásával és a felhasználói feltételek elfogadásával érvényesíthetjük szavazatunkat.) Szavazzatok!

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7315906950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása