velence_cover.jpgAz olaszországi Velence mindig is fontos referenciapontként szolgált: a város elképesztő történelme, gazdag művészete, hihetetlen építészete, a megszelídített tengerre épült város helyezte a legkülönlegesebb városok sorába. A mindent áthálózó, forgalmas utcaként működő tengeri csatornákról, a cölöpökre épült házakról mindenki azonnal ráismer. Nem is csoda, hogy szinte minden országnak van olyan helye, amelyre szeret „kis Velenceként” hivatkozni.

Mindig vezető hír

Az utóbbi években és hónapokban rengetegszer került a hírekbe Velence: hol a túlzott turistaáradat, és annak korlátozása, hol a tengerszint jelentős megemelkedése és ennek pusztító hatása, vagy épp a jelentős aszály miatt. Legújabban a delfinek visszatéréséről lehetett olvasni _valótlan_ híreket (ismerjétek fel az álhíreket!), most éppen a tisztuló tengervízről és a medúzák visszatéréséről cikkeznek sok helyen. Hiába, Velence egy olyan különlegesség, amelyet mindenki ismer, és mindenkit érdekel sorsa. Pörgeti az olvasottságot, a turizmusban pedig a látogatottságot. Nézzük Európa és a világ kis Velencéit!

Kis Velencék

Van, ahol egy-egy városrész valóban ezt a nevet viseli, de legtöbbször inkább csak hivatkozásként merül fel. Különösen kedvelt az „észak Velencéje” elnevezés, amelyet csak a Wikipédia alapján jelenleg legalább harminc városra szeretnek használni Stockholmtól Brugge-ön, Amszterdamon és Gdańskon át egészen Hamburgig.

Venezuela

velence1.jpg

Listánk első helyén nem is egy város áll, hanem egy egész ország, a közép-amerikai Venezuela, amelynek elnevezésében ott rejlik Velence: a Venezuela a Velence spanyolos kicsinyített formája. Az elnevezés állítólag onnan ered, hogy a spanyol hajósok közelítve a mai Venezuela partjai felé megállapították, hogy a helyiek építkezése – a cölöpökre épített házak legalábbis – hasonlít az Velencében látottakhoz. (A képen egy ilyen, cölöpökre épített ház, egy palafito.)

Kis Velencék Olaszországban: Chioggia, Grado és Caorle

Olaszországon belül is több kistestvér van, amelyekre mind használják is a kis Velence elnevezést.

Chioggia

velence2.jpg

Nem messze délre az igazi Velencétől, Veneto tartományban van egy pici mása: a csatornákkal szabdalt, sok kis híddal összekötött halászfalu, Chioggia. Ott is lehet gondolákkal közlekedni a lagúnákban, hagyományos helyi épületek, felújítottak és archaikusabbak várják a látogatókat. Ha majd újraindul a turizmus, és esetleg a sok turistától nem férnénk be a nagytestvérbe, érdemes lehet elugrani ide.



Caorle

velence3.jpg

A második kis Velence szintén Veneto tartományban van. Belvárosa Velence sikátorait idézi: az egykoron halászfaluként működő város eredetileg három szigetre épült, amelyet négy híd kötött össze. Itt is csónakázni lehetett a belvárosban, mára azonban a csatornákat feltöltötték, de a hangulatuk megmaradt. A belváros egyik főutcája a Rio Terrà neve (kb. földes / feltöltött folyó) emlékeztet erre az örökségre. A belváros középkori házai vidám színekben pompáznak, épp mint Velencében. Azért használtak feltűnő színeket, hogy a hajósok a ködös időben is jól lássák útjukat. Hosszú, homokos tengerpartja népszerű a magyar turisták körében is.

Grado

velence4.jpg

Velencéből Trieszt felé indulva, a Trieszti-öbölben találjuk az olaszok által a napfény szigetének (Isola del Sole) és hajózható kis kanálisai miatt kis Velencének is becézett várost, Gradót. A települést már több mint kétezer éve lakják, az óváros színes kis épületeit az 5. században építették. Finom, homokos strandja régóta népszerű. Jelentős termálvizekkel is rendelkezik, amelyeket a római kor óta hasznosítanak a városban.

Olaszországon kívül

London, Little Venice (UK)

velence5.jpg

A brit fővárosban is találunk kis Velencét. Talán kevesen tudják, de Londonnak közel száz kilométer hosszú csatornahálózata van a Temze északi oldalán. Az egyik legnépszerűbb csatorna a Paddington, a Little Venice-nek nevezett városrész ott található, ahol a 14 km hosszú Regent’s csatornával találkozik. Anno az áruforgalom könnyebb és gyorsabb biztosítása érdekében építették ki a Regent’s csatornát, amelyen sokáig mindenféle árukat, élelmiszert, szenet, sőt, szemetet szállítottak. Egy nem túl népszerű csatornás részből mára a  város egyik legfelkapottabb környéke lett, ahol a londoni árakkal összevetve is drága ingatlant venni. A kellemes vízi utak, a hely hangulatos kávézói és kocsmái és az egész környék megér egy vargabetűt, ha valami különlegesebbre vágyunk.

Bamberg (DE)

velence6.jpg

A németországi kis Velencét Bambergben kell keresünk (ehhez valószínűleg lenne egy-két szava a duisburgi, emdeni, papenburgi vagy a stralsundi lakosoknak). A legmegkapóbb hangulatot talán ebben a frankföldi, egyébként UNESCO világörökségi listás kisvárosban találjuk. A belvárosban rengeteg ház épült a Regnitz folyó kisebb ágai köré, amelyeken kishajókkal is közlekednek. Az árkádok, a hidak és a macskaköves utcák igazi középkori hangulatot árasztanak. Persze ez a középkori hangulat azért nem teljesen velencés, a városban található rengeteg gerendavázas ház erős németes irányba tolja a képet. Amúgy is érdemes ide ellátogatni: azon kevés német városok közé tartozik, amely a második világháború során is majdnem sértetlen maradt. A román, gót, barokk, reneszánsz és szecesszió csodálatosan épen maradt épületeivel is találkozhatunk a városban. Aki erre jár, feltétlenül kóstolja meg a helyiek egyedülálló füstölt sörét, a Schlenkerla Rauchbiert – a folyékony szalonna ízét soha nem fogja elfelejteni! ;-)

Giethoorn



A holland Velencéért egészen Giethorn kisvárosáig érdemes utazni. A holland városok amúgy is a vízzel való küzdelemről és azok csatornákba tereléséről híresek, de mind közül talán a giethorni kanálisok nyújtják a legkülönlegesebb élményt. A városkában kizárólag hajóval lehet közlekedni. A csatornák csak pár méter mélyek, ezeket a helyi tőzeg ásása és szállítása miatt építettek ki még a 18-19. században. Eredetileg nem is voltak utak a körülbelül 2800 főt számláló városban, mára azonban – mert azért Hollandiában vagyunk – pár bicikliutat kiépítettek. Az itteni gondolát puntnak hívják, amelyet vagy (egy helyi sporthoz, a Fierljeppenhez is használatos) hosszú bottal vagy csendes motorral irányítanak a csatornák között, a 176 helyi híd alatt. Giethoorn télen is különleges élményt nyújt, különösen, ha befagynak a csatornák. Ilyenkor – jó holland szokás szerint – itt is végig lehet korcsolyázni az egész falun.

Colmar (FR)

velence7.jpg

A sor végére az idei „csúcsdesztináció” került – persze mára ez picit mással jár, mint amire az év elején, az Európa Legjobb úti célja (European Best Destinations) verseny eredményhirdetésénél a város vezetői számítottak. De amint visszatér a világ és a turizmus a megszokott kerékvágásba, valószínűleg ismét őrült sok vendégre készülhet ez az elzászi csodaváros, amely elsősorban színes, fagerendás házairól, szűk, macskaköves utcáiról és a romantikus csatornáiról ismert.

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

4 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3015640246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2020.04.26. 06:14:20

Caorle-ben töltött 2 nap alatt nem volt Velence-érzésem, egyébként szép kis hely, a parton látott nagy kövekből párat szívesen látnék itthon is a kertben...

sollozzo 2020.04.26. 09:04:42

Prága, Kampa-sziget.

Cserny mster 2020.04.26. 10:24:29

Spreewald.(Németország.)

Lobo Marunga 2020.04.26. 10:55:13

Csak "Észak Velencéje" 30 van, olyan városokkal mint Hamburg, Gdansk vagy Szentpétervár.
süti beállítások módosítása