autoval.pngItt a vakáció! Ha autóval vágnátok neki az európai nyaralásnak, érdemes előre tájékozódnotok, ugyanis tagállamonként változnak a vezetés feltételei – például az, hol kell előre autópályamatricát venni, hol van kapus fizetős rendszer vagy lecsúszhat-e egy pohár sör vezetés mellett is a vacsorához. Európai utazásaitokat frissített infografikánkkal segítjük: az alábbiakban találjátok a legfontosabb tudnivalókat a tagállamok autós utazásra vonatkozó szabályairól.

A grafikán láthatjátok, mely tagállamban ingyenes vagy fizetős az autópálya, és az „kapus” vagy matricás, mennyi autópályán az általános sebességhatás és megengedett-e valamennyi alkoholt fogyasztani a sofőrnek (ide kattintva nagyban megnézhető):

autoval_az_euban_2.png

Megjegyzések:

A megengedett véralkoholszint nem kezdő vezetőkre vonatkozik.

A jelzett sebességhatárok a legmagasabb rendű úttípuson – általában, de nem mindenhol autópályán – haladásra érvényesek. Ahol a táblán két sebességet is feltüntettünk, ott az évszaktól függően több maximális sebességhatárt is alkalmaznak, a nyári korlátozás általában magasabb sebességet engedélyez.

Az adatok az Európai Bizottság kapcsolódó honlapjáról származnak, amely a közúti közlekedésbiztonsági irányelv alapján a tagállamok által szolgáltatott információkon alapszik.

Egyetlen ábrára persze nem férhet rá minden fontos adat minden tagállamról, az adatok pedig tájékoztató jellegűek – ezért az utazás előtt mindenképpen javasoljuk, hogy nézzetek utána alaposabban az országok pontos szabályozásainak. Ha van okostelefonotok, töltsétek le a Bizottság ehhez kapcsolódó, remekül használható mobil applikációját „Utazás külföldre” címmel – ennek segítségével a legfontosabb közlekedési információi mindig kéznél lesznek európai utazásaitok során!

Jó utat! :)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8418152820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása