plum-cake-2662696_960_720.jpgSorozatunkban ezidáig Luxemburg még nem mutatkozott be, ezt a hiányosságot pótoltjuk most: mutatunk egy igazi szeptemberi finomságot a kis nagyhercegségből: a Quetschentaartot. Szuperkönnyen elkészíthető, kevés összetevős süti, amely hagyja a frissen megérett őszi szilvát érvényesülni: igazi kis őszi csábítás.

A luxemburgi konyha leginkább német és francia hatások alatt formálódott. Ez egészült ki az utóbbi időben – köszönhetően a nagyszámú Luxemburgba települt portugálnak és olasznak – a latinosabb ízvilággal. Ez a recept is nagy valószínűséggel Németországból származik, de luxemburgiak már jó ideje sajátjukként tekintenek rá, ez az egyik legismertebb, tipikusan luxemburginak mondott finomság. A helyi ételek közül a Gromperekichelchert (krumplis lepényt), amelyet előszeretettel fogyasztanak a helyiek almaszósszal, már bemutattuk egyik európai street foodos írásunkban.

A torta lényegét a Luxemburgban szeptemberben beérő Zwetschge típusú szilva adja, amely a hagyományos szilvánál valamennyivel apróbb szemű és hosszúkásabb formájú, színe sötétebb lilás és ízre kicsit savanyúbb. Tésztája hagyományosan kelttészta, de például a luxemburgiak Horváth Ilonája, Ketty Tull recepteskönyvében – amelyet a luxemburgi konyha bibliájának is mondanak, és minden háztartásban kötelező alapdarab – sima tésztából készítve ismerteti a receptet. Szeptemberben minden vásárban, cukrászdában megtaláljátok. Mi is ezt a receptet mutatjuk be nektek.

Hozzávalók:

  • 125g szobahőmérsékletű / olvadt vaj
  • 50g cukor
  • 1 tojás
  • 250g finomliszt
  • egy csipet só
  • fél kiló szilva


Elkészítése:

Keverjük el alaposan a vajat a cukorral és a tojással, lassan szitáljuk hozzá a lisztet, majd sózzuk és gyúrjuk homogén állagúvá a tésztát. Becsomagolva hagyjuk fél órán át pihenni a hűtőben.

Eközben melegítsük fel a sütőt 200 fokra. A tésztát kinyújtva helyezzük el egy kivajazott gyümölcstortaformában. A szilvát mossuk meg és magozzuk ki, majd vágjuk 6 kis cikkelyre. Helyezzük körkörösen a tésztára a szilvákat. Kb. 40 percig süssük, amíg a teteje már nem tűnik túl nedvesnek (a sütemény maga mindenképp nedvesebb lesz, mert a szilva kis levet enged. A tetejét ízlés szerint lehet porcukorral vagy vaníliás cukorral, esetleg tejszínhabbal díszíteni.

Gudden Apetitt, azaz jó étvágyat! :-)

szilva.png

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6915175876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása