cyp_kaja2.jpgReceptes kiruccanásaink során még nem jártunk Cipruson, úgyhogy ezúttal onnan hoztunk nektek egy klasszikus finomságot. A vörösboros-fűszeres malacraguval, az aféliával (αφέλια) a sziget minden jobb éttermében találkozhattok, és otthoni elkészítése is nagyon egyszerű, egyedül a pácolásra kell egy picit több időt szánni.

A ciprusi igazi mediterrán konyha, kis török, olasz és közel-keleti behatással – ez utóbbit például az ételek fűszerezésén vagy az édes, szirupos édességekben érhetjük tetten. A Görögországból ismert ételek többsége itt is megtalálható, de közel-keleti országokból ismert mezzék is tipikusak a szigeten. Érdemes ezekből minél többet kipróbálni: a húsos vagy húsmentes kis falatkák (sajtok, krémek, saláták) remek betekintés adnak a színes és ízes ciprusi konyhába. A korábban a görög konyhánál már bemutatott muszakát itt is érdemes megkóstolni helyi változatában, de az igazi ciprusi sajtkülönlegességet, a kecske- és juhtejből készült, grillezhető halloumi sajtot se hagyjuk ki. A kebab, a lassú tűzön készült bárányhús és a tenger gyümölcseiből készült finomságok is jellegzetes ételek a szigeten.

Egyesek szerint a ciprusi malacsültnek nagyon különleges íze van, mert a helyi legelőkön a malacok sok aromás fűszernövényt is fogyasztanak. Sir Samuel Baker brit felfedező Ciprus, ahogy én láttam 1879-ben című könyve szintén nagyon dicséri a helyi vadak húsát. Egy biztos: ha arra jártok, nem érdemes kihagyni ezt a jellegzetes ciprusi ételt.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 kg hasaalja szalonna / dagadó vagy lapocka
  • 4 evőkanál összezúzott koriandermag
  • 1 pohár száraz vörösbor
  • ¾ pohár olivaolaj
  • 2 babérlevél
  • víz
  • só, bors

Elkészítése:

Vágjuk a húst kockára, majd az olaj harmadából, a vörösbor feléből, babérlevélből, sóból és borsból és a korianderből készítsük el a marinádot. Helyezzük bele a húst, forgassuk jól meg, hogy mindenhol egyenletesen érje a húst, majd hagyjuk pihenni. Hogy jól összeérjenek az ízek, érdemes az előző este elkészíteni a pácot (és a hűtőben lefedve tárolni a főzésig), de legalább 3-4 órát álljon ebben az elkészítés előtt.

Pácolás után vegyük ki a húst a léből és csöpögtessük le (félretéve későbbre a páclevet), majd forrósítsuk fel a maradék olajat, és ebben alaposan süssük körbe a húsokat, míg meg nem barnulnak kicsit. Öntsük le róla a felesleges olajat, és öntsük rá vissza a marinádot és a maradék bort, valamint annyi vizet, hogy ellepje a húsunkat. Fedő alatt pároljuk, míg teljesen meg nem puhul, ha szükséges, adjunk hozzá főzés közben még vizet.

Sültkrumplival, vagy bulgurpiláffal tálaljuk.

καλή όρεξη (kali orexi), azaz jó étvágyat! :-)

cyp_kaja.jpg

A fenti leírás forrása a hivatalos ciprusi turisztikai oldal.

Képek forrása: My family's food diary, a szerző engedélyével

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ngyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6014995984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása