roscon.jpgHa idén megtörnétek a bejgli hegemóniáját, egy spanyol ünnepi finomságot ajánlunk figyelmetekbe. A roscón de reyes nélkül nincs ünnep Spanyolországban. A finom, narancsos ízű süteményt ott jellemzően január elején, a napkeleti bölcsek vagy háromkirályok eljövetelekor fogyasztják.

A spanyoloknál az ajándékozás nagy napja nem karácsonykor van, hanem a háromkirályok látogatása idején, január 6-án, vízkeresztkor. Ekkor ébredés után a gyerekek felfedezik az ajándékokat, majd reggelire fogyasztják ezt a süteményt. A hagyományok szerint a sütemény tésztájába egy játékfigurát és egy babszemet is belesütnek: akinek a figura jut, az lesz a „király” egy napig, aki pedig a babot találja meg, az állja a roscón árát.

A sütemény leginkább egy nagy fánkra hasonlít, amely királyi koronát idéz, a díszítéshez használt kandírozott színes sütemények pedig a korona éköveire utalnak. A roscón de reyes hagyománya a legtöbb spanyol nyelvű országban jellemző kisebb-nagyobb változtatásokkal. Emellett Spanyolország szomszédainál is találkozhatunk hasonló süteménnyel, a portugáloknál ez a bolo rei, a franciák hasonló süteménye pedig a Gâteau des Rois.

Hozzávalók:

- 350 g liszt

- 25 g friss élesztő

- 150 ml langyos tej

- 100 g cukor

- 75 g szobahőmérsékletű vaj

- 1 tojás +1 tojássárgája

- 1 narancs héja

- 1 evőkanál rum(aroma)

- 1 evőkanál narancsvirágvíz

- só

+ a tésztába süthető figura és egy szem bab :-)

Dekorációnak:

- egy tojás

- kandírozott gyümölcsök

- cukor

- mandula

- narancs


Elkészítése:


Futtasd fel az élesztőt a tej és a cukor egy részével, tegyél hozzá 2-3 kanál lisztet is. Ha felfutott az élesztő, öntsd a maradék liszthez, majd add hozzá a tejet, a cukrot, az egész tojást, a sót, a narancshéjat, ezután keverd össze. Később add hozzá a vajat, a narancsvirágvizet, a rumot és a tojássárgáját is. Keverj belőle homogén masszát.

Gyúrd simára a tésztát, majd egy lefedett tálban hagyd kétszeresére kelni – ehhez 2-3 óra is kellhet.

Ha duplájára nőtt a tészta, vedd elő, a közepére formálj nagy lyukat, alakítsd ki a sütemény formáját. Tedd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és keleszd még fél- / egy órán keresztül.

Melegítsd elő a sütőt 160º C-ra, közben kend meg a kalácsot a tojással, és kedved szerint dekoráld ki a kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal, naranccsal.

Helyezd a sütőbe a tortát, és süsd kb. 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat! :-)



A képek forrása: Flickr (CC-BY-SA 2.0 license)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8414508838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEdvebajusz 2018.12.25. 00:57:39

Imádom ezt az oldalt. :-) Nagyon hasznos cikkeket szoktam olvasni, ezért hálás vagyok. Másik hasznos oldal, amit nézni szoktam: instacash.hu/
süti beállítások módosítása