kon1.jpgIdén a kulturális örökség európai évét tartjuk Európa-szerte, amelynek kiemelt eseménye a mostani hétvége programja: a kulturális örökség napjai. Ez az a hétvége (a szeptemberi harmadik), amelyen a kulturális és történelmi jelentőségű épületek, múzeumok, emlékhelyek vagy műemlékek különleges programokkal várják az érdeklődőket, és még egyébként nem látogatható helyek is megnyitják kapuikat. Idén is rengeteg izgalmas program közül lehet válogatni: megnézhetjük, milyen az, amikor az Országgyűlési könyvtár szabadulószobává válik, megismerhetjük a Fiumei úti sírkert titkait, vagy épp zenés nyomozásba kezdhetünk Lipótváros utcáin. Szegeden pedig azt is megtudhatjuk, hogy mely magyarországi értékekkel bővül a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke.

 

Egy teljes évad, és minden évben egy hétvége, amikor kulturális örökségünk a főszereplő

kon2.jpg2018 a kulturális örökség európai éve. A tematikus évad fő célja, hogy felhívja a figyelmet Európa történelmi múltjára, értékeire, a kulturális örökség kínálta lehetőségekre. Az év első sorban azt mutatja be, hogy Európa minket körülvevő gazdag kulturális örökségével foglalkozni fontos, érdemes, és nem kevésbé érdekes. Nagyon hasonló a célja az Európai Örökség Napok rendezvénysorozatnak, amit még az Európa Tanács indított el 1984-ben, majd az Európai Unió is felkarolt. A kezdeményezéshez Magyarország 1999-ben csatlakozott. A „nyitott kapuk” néven is ismert hétvége az épített örökség szépségeire, egyben sérülékenységére hívja fel a figyelmet, emellett a programban mára a szellemi örökség értékei is kiemelt figyelmet kapnak. Európai kulturális örökségünk közé tartoznak épületek, városképek, emlékművek, könyvek, régészeti leletek ugyanúgy, mint a tájak, állat- és növényvilág, a hagyományok, nyelvek, szakmák, tudás és készségek, és már a digitális tartalmak is.

Izgalmas programok országszerte – válogassatok!

kon3.jpgA mostani hétvégén, szeptember 15-16-án számtalan program közül válogathattok, ha belesnétek valamelyik műemlék kulisszái mögé; rengeteg intézmény készül különleges programmal. Ha belekezdenétek családfátok kutatásába vagy vezetett túrán végigjárnátok a lillafüredi barlangot, esetleg megnéznétek, hogyan festenének Budapest mára ikonikussá vált épületei, ha a kiírt építészeti pályázaton a második vagy harmadik helyezett pályázat nyer – mindet megtehetitek a hétvégén. Mutatjuk a kedvenceinket – itt tudtok böngészni a több száz program közül.

Budapesten

Az Országház számos épületet bejáró séta mellett különleges programmal készül: izgalmas szabadulószoba-élménnyel az Országgyűlési Könyvtárban. A (regisztrációköteles) programon fejtörők útvesztőjén keresztül vezet az út a szabadba.

kon4.jpg

A Fiumei úti sírkert ingyenes vezetett temetői sétákkal várja az érdeklődőket, míg a Petőfi múzeumban a Balatoni nyár című kiállítást nézhetitek meg, amelyen magyar költők és írók balatoni fotóit és sztorijait ismerhetitek meg. Jó idő esetén nemcsak kerti piknik várja az érdeklődőket, de a szervezők a 2. Karinthy Ferenc Pingpong Emlékversenyt is megrendezik.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban a kalligráfia rejtelmeibe nyerhettek betekintést, és ki is próbálhatjátok a szépírás művészetét. A CEU egyik programján zenés nyomozásba kezdhetnek az érdeklődők, megismerve a Lipótváros fontosabb zenei emlékekeit, például Liszt Ferenctől, Richard Wagnertől, Bartók Bélától vagy Antonín Dvořáktól.

Az egyik legizgalmasabbnak tűnő helyszín az MNL Országos Levéltára, ahol idén nemcsak kiállításokkal, épület- és raktársétákkal várják az érdeklődőket, de a Fortepan, a Nagy Háború blog és az Europeana.eu jóvoltából akár helyben digitalizáltathatjátok első világháborús magánirataitokat. Emellett akár családkutatásba is kezdhettek a Levéltár kollégáinak segítségével – szombaton egy előadásban tudhatjátok meg, hogyan érdemes elindulni, ha szeretnétek felkutatni családotok múltját. Ugyanitt „Milyen lenne …?” címmel meg nem valósult építészeti terveket ismerhettek meg az MNL Országos Levéltára tervtárának anyagából. Kiderül, milyen lenne a neoreneszánsz országház, a centrális alaprajzú Erzsébetvárosi plébániatemplom, a hétnyílású boltozott kőhíd a Lánchíd helyett, a bizánci stílusú Dohány utcai zsinagóga vagy a Szentháromság téri levéltárépület. Még mindig ugyanitt ismert és kevésbé ismert feltalálók és találmányaikkal ismerkedhettek szabadalmi iratok alapján, többek között Albert Einstein és Szilárd Leó közösen tervezett hűtőgépével, Bíró Lajos golyóstollával vagy Tihanyi Kálmán radioszkópjával.

Az Országos Széchényi Könyvtárban Sissi nyomába eredhetünk – az épületet felfedező, vezetett séták mellett az Erzsébet Királyné Emlékmúzeumról és az Erzsébet-kultuszról hallhatnak az érdeklődők előadásokat.

A fővároson kívül

Szegeden egész nap ingyenesen látogatható lesz az új zsinagóga, ahol több koncerttel készülnek a szervezők. Szintén Szegeden az Aradi vértanúk terén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében bemutatkoznak a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékének eddigi örökségelemei (pl. a busó hagyományok, a halasi csipkevarrás, a sárközi népművészet, a Mária-út zarándoklatok). Az érdeklődők emellett megismerhetik a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékéhez 2018-ban csatlakozott új örökségeket is.

kon7.jpg

Székesfehérváron 2018-ban színházi kulisszajárás, különleges uszodalátogatás, városházi épületséta a polgármesterrel és szoborkereső játék is várja a kíváncsiakat, de ezen a napon megnyitja kapuit az egyébként nem látogatható Szerb ortodox templom is a Skanzen területén, a Palotavárosban.

Tokajban, vasárnap (a borok mellett) a helyi templomokat és imaházakat lehet vezetett sétán megismerni, Ipolytarnócon, ahol az ősmaradványokat lehet megtekinteni, ingyenesen vezetett tematikus túra indul a miocén ősvilág megismertetésére. A Vácrátóti Nemzeti Botanikus kertben szeptember 15-én, szombaton pedig a kert érdekességeinek bemutatására kerttörténeti és kertművészeti sétát szerveznek.

Veszprémben ingyenesen látogatható lesz a Szaléziánum, vetítéssel és gyógynövénytúrával várják az érdeklődőket, a Lillafüredi Szent-István-Barlangban pedig szintén ingyenes, különleges hosszú túrát indítanak szombaton.

kon5.jpg

Érdemes ellátogatni a programokra, hiszen – ahogy az esemény mottója is mondja – „csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is”.

Képek forrása: A kulturális Örökség Napjai honlapja


---


Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
 tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4914240731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása