dan_husi.PNGEzúttal egy dán finomságot mutatunk be, amely kitűnő fogás még a tavasz előtti (remélhetőleg utolsó) hidegebb napokra. A recept érdekessége, hogy lent leírt módon elkészülő ropogós malacsültet petrezselyemszósszal a dánok hivatalosan meg is szavazták nemzeti ételüknek. Az évszázadok óta hasonló módon elkészülő fogás pedig egyszerű, még a kezdő szakácsokon sem foghat ki.

 

A dánok és a malacok

Nem is lehet másból a dánok kedvenc étele, mint malacból: Dánia mezőgazdasága, és azon belül sertéstenyésztése minőség, biztonság, lekövethetőség vagy állatjóléti szempontok alapján a világ élvonalába tartozik már jó ideje, és legalább száz éve a dán gazdaság egyik legfontosabb exportcikke. Még egy beszédes statisztika erről, amit nemrégiben az Eurostat is feldolgozott: Dánia az egyetlen ország az EU-ban, ahol több sertés él, mint ember. Nem is akármennyivel: az országban egy főre több mint 2 élő malac jut – van tehát miből válogatni az országban a finom malacsültes fogáshoz. :-)

malac2.png

Hagyományos fogás

2014-ben tartották azt a szavazást Dániában, amely az ország nemzeti ételét kereste: hatvanezer szavazó döntött úgy, hogy ez a Stegt flæsk, azaz a malacsült. A receptet évszázadok óta hasonló módon készítik a dánok. A hagyományos ételek kialakulására rányomta a bélyegét a paraszti konyha, hisz az 1800-as évek közepéig a lakosság nagy része a földből élt. A rozskenyér, a sör, a sós és füstölt disznóhús, a darált hús, a zsírban megsütött és tepertővel, almával tálalt belsőségek a korszak tipikus ételei voltak, de a sokféle káposztaétel, sárgaborsó és különféle kásák is szokásos fogásnak számítottak.

A receptben a húst korábban serpenyőben, a tűzhelynél sütötték ki, ma azonban a háziasszonyok inkább a sütőben sütik ropogósra a hússzeleteket.

Elkészítés

Az étel fő alapanyaga tehát a disznó, annak is a hasa: egy szép darab, jó ropogósra süthető dagadó vagy császárhús kell hozzá. Ezen kívül még krumpli, tej, liszt és petrezselyem – és ízlés szerint fűszerek.


Hozzávalók

- 1 kg krumpli

- fél teáskanál só

- 16 enyhén sózott, vékonyra (fél centi vastagságú szeletekre) vágott dagadó vagy császárhús (érdemes pár órával az elkészítés előtt besózni a húsokat mindkét oldalukon)

A petrezselyemszószhoz:

- 25 g vaj

- két és fél evőkanál liszt

- 3 dl tej

- 1-2 dl a krumpli főzővízéből

- egy nagy csomag petrezselyem apróra vágva


Tegyük fel főni a krumplit sós vízbe, forrás után takarékon addig főzzük, míg meg nem puhul. Ezután hámozzuk meg.


A hússzeleteket tegyük sütőpapírra, helyezzük a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és rendszeresen forgassuk meg őket. Amikor úgy tűnik, hogy a hús ropogósra sült, vegyük ki, és rakjuk ki szalvétával bélelt tálra.


A szószhoz olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, és adjuk hozzá a lisztet, gyorsan keverve a tűz felett, vigyázva, hogy ne égjen le. A felmelegített tejet lassan, féldecinként keverjük hozzá habverővel, míg fel nem veszi, és így készítsünk besamelmártást. Ha a teljes tejet hozzáadtuk, akkor a krumpli főzőlevével még ízlésünk szerint hígíthatjuk a szószt. Sózzuk ízlés szerint, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyjuk pár percig állni, majd tálaljuk a szalonnával és a krumplival.


Velbekomme, azaz jó étvágyat! :-)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
 tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

Képek forrása: Flickr / Christian Steen (CC BY-SA 2.0);  Eurostat

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5713756340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása