balint_gyuri_bacsi_kezfogas.PNGFriss, naprakész, szellemes, láthatóan boldog és a szó igazi értelmében vett úriember, akitől fiatalok és idősek is rengeteget tanulhatnak. Ilyen volt legutóbbi vendégünk, akitől nemcsak kertészkedésről, de általános életszemléletről és fenntartható gondolkodásról is rengeteget lehet tanulni. Szinte hihetetlen, de idén már 96 év tapasztalatát tudhatja magáénak – van tehát miből merítenie. Bálint Gyuri bácsival, azaz Bálint gazdával McMenemy Márk beszélgetett a Föld napján.

Manapság, egyre többet hallani arról, hogy az energiakészletek kiapadóban vannak, a Föld népessége pedig folyamatosan nő; az egyre nagyobb lakosságnak pedig egyre több és egyre jobb minőségű élelmiszerre van szüksége. A Földet, úgy tűnik, a végletekig kihasználjuk, és egyelőre nem látni, hogy 2050 környékén hogyan lesz majd képes eltartani közel hétmilliárd embert. Bálint György ezzel kapcsolatban optimistán gondolkodik: szerinte napjainkban élelmiszerellátás és életmód szempontjából is új időszak kezdődik. Mindenképpen változásra van szükség, és szerinte ez a változás már megkezdődött. Ezt az új kort szerinte jól példázza egy nemrégiben történt esemény, amikor az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama először látogatta meg Ferenc pápát a Vatikánban. Ajándékként a szokásos klisék helyett a Fehér Ház kertjéből a pápa kertjébe szánt vetőmagot vitt őszentségének, amelynek terméseit a szegények közt osztják majd szét. Bálint György szerint ez remek példa, és ezen az úton kellene elindulnunk, amely elvezethet egy önellátóbb világhoz.

balint_gyuri_bacsi.pngBálint gazda a technológiai fejlődés miatt is optimistán látja a jövőt: számos olyan megoldás létezik – és születik nap mint nap – a mezőgazdaságban, amely a jobb és hatékonyabb élelmiszerellátást segíti. Példaként említette a mai „karcsú orsó” gyümölcsfákat, amelyek a hagyományos gyümölcsfákhoz képest sokkal gyorsabban, már a harmadik-negyedik év környékén rendes termést hoznak, és amelyek gondozása – alacsony méretük miatt – sokkal egyszerűbb. Minden fontos művelet a földről állva elvégezhető: így gyorsabban, kisebb ráfordítással, gyorsabb megtérüléssel, egyszerűbben és veszteség nélkül lehet segítségükkel gyümölcsöt termeszteni. Természetesen a modern fák mellett a hagyományos, „öreg” gyümölcsfáknak is van létjogosultsága – ahogy az életben is szerinte ez a célravezető: az igazán jó megoldásokhoz szükség van a fiatalok innovációs készségére és az idősek tapasztalatára is. Gyuri bácsi a „hagyományos” (kemikáliákat alkalmazó) vs. „bio” (vegyszermentes) vitában is az arany középutat támogatja: egy modern gazdaságban nem tartja elképzelhetőnek a vegyszerek teljes mellőzését, ugyanakkor a visszafogott, és csak szükséges mértékben történő alkalmazásuk szerinte is kívánatos. Kellő szakértelem szükséges hozzá, hogy e megfelelő arányt megtaláljuk, és szerinte minden konyhakerttel rendelkező ember maga felelőssége és kockázata, hogy ezek közül mivel él.

Gyuri bácsi mindenkit arra buzdít, hogy ha teheti, termelje meg magának a szükséges gyümölcs vagy zöldség egy részét. Szerinte nem helytálló és meghaladott az a korábban általánosan elfogadott elképzelés, hogy a konyhakertet és a díszkertet egymástól el kell választani. Ami hasznos, egyben lehet szép is, és ez igaz fordítva is. Magyarországon ma kb. egymillió kiskert található, amely hihetetlen nagyságú nemzetgazdasági értéket teremthetne. Jelenleg ezen kerteknek nagyjából harmadát gondozzák megfelelő szakértelemmel és szorgalommal, amely a kereskedelmi forgalomba kerülő zöldség- és gyümölcsmennyiség ötödét állítja elő. Ha ez az arány jelentősen nőni tudna, és nem hagyná parlagon a lakosság a kezében lévő kiskerteket, úgy ez az arány akár 40%-ra is nőhetne – amelyhez nagyobb beruházás nem kellene, egyedül más hozzáállás és gondoskodás.

balint_gyuri_bacsi_markkal.png
A kertészkedést szerinte egy balkonládában kell elkezdeni, és elég, ha első évben a négy muskátlipalántából csak egy helyére ültetünk paradicsomot. Utána úgyis megérzi és megérti az ember, hogy miért jó a saját gyümölcs-zöldség. Aki termelt már magának, annak nem kell magyarázni, micsoda élmény – öröm és büszkeség – a saját termést leszüretelni és abból fogyasztani; emellett saját termelésnél az ember teljesen biztos lehet az elfogyasztott étel eredetében, abban, hogy nem fertőzött és mennyiben vegyszermentes.

A tavaszi teendők közül Gyuri bácsi kiemelte a nitrogénes műtrágyázást, amelynek most van az ideje, hogy a tavasszal éledő kiskert növényei megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk el a növényeket fejlődésükhöz. A fenntartható kertészkedéshez még mindenki figyelmébe ajánlja a kiskertekben ideális, nagyon gazdaságosan működtethető csepegtető öntözést. A rendszer kiépítéséhez kisebb beruházásra van szükség, de ez a módszer biztosítja a legkisebb veszteséget: itt közvetlenül a növények gyökeréhez vezetnek az öntözőcsövek, amelyből folyamatosan szivárog a víz.

A beszélgetést Gyuri bácsi egy Assisi Szent Ferencnek tulajdonított idézettel zárta, amely szerint az, aki egész életében a munkáját a két kezével végzi, az a munkás; aki két kezével és fejével végzi munkáját, az a mester; aki pedig két kezével, fejével és a szívével végzi munkáját, az mondhatja magáról, hogy művész – ezzel kívánja Gyuri bácsi mindenkinek, hogy legyen a saját kertjének művésze.

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr17407252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása