2019-ben az olaszországi Matera mellett a bolgár Plovdiv viseli Európa kulturális fővárosa címet. A második legnagyobb bolgár város az egyik legrégebben lakott európai település, amelyen számos jelentős európai kultúra és korszak nyomott hagyott. A város trák, római, bizánci, gót, török, örmény és…

0 Vissza

Kisebb szünet után, februártól újult erővel, változatlan lelkesedéssel és szolgáltatásokkal várunk benneteket programjainkon. Az első hónap kínálata mindjárt nagyon színesre sikeredett: vendégünk lesz többek között Kiss Tibi, Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián; rendhagyó filmklubunkban vetítjük az…

0 Vissza

Az utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni, ezért – ahogy a korábbi években – idén is elkészítettük nagy európai segédletünket a munkaszüneti napokról.

1 Vissza

2019. január elsejétől Románia vette át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét Ausztriától. A tizenkét éve csatlakozott tagállam most először vezeti az EU egyik legfontosabb döntéshozó szervét. Az elnökség január 10-i hivatalos megnyitóján elhangzott: az elkövetkező hat hónapban Bukarest…

3 Vissza

A januárban induló román elnökséghez kapcsolódóan az év első jellegzetes nemzeti receptjét Romániából hoztuk: az Erdélyben is jól ismert csorbák (savanyú levesek) közül a húsgombóccal készített, ciberével (román nevén: borş) savanyított levest mutatjuk be. Gazdag és tápláló leves a téli időszakra,…

0 Vissza

Az év végi ünneplés sok helyi szokással fonódik össze. Mindenki tudja, hogy zajlik itthon a szilveszterezés: elmaradhatatlan tűzijáték, petárda- és egyéb rakétadurrogás, dudaszó és pezsgőspoharak összekoccanása kíséretében búcsúztatjuk az óévet. A tévében vicces…

0 Vissza

Folytatjuk „Öt legjobb film” sorozatunkat – ebben könyvek után filmklasszikusokat ajánlunk a figyelmetekbe. Célunk egy-egy ország öt jelentős filmjének rövid bemutatása. Olyan listát igyekeztünk összeállítani, amelyek képet adnak az ország filmművészetéről, közelebb viszik a nézőt kultúrája…

Ha idén megtörnétek a bejgli hegemóniáját, egy spanyol ünnepi finomságot ajánlunk figyelmetekbe. A roscón de reyes nélkül nincs ünnep Spanyolországban. A finom, narancsos ízű süteményt ott jellemzően január elején, a napkeleti bölcsek vagy háromkirályok eljövetelekor fogyasztják.

1 Vissza
süti beállítások módosítása
Mobil