ro1.png2019. január elsejétől Románia vette át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét Ausztriától. A tizenkét éve csatlakozott tagállam most először vezeti az EU egyik legfontosabb döntéshozó szervét. Az elnökség január 10-i hivatalos megnyitóján elhangzott: az elkövetkező hat hónapban Bukarest elnökként a tagállamok közötti összetartás erősítésére, a megosztottság csökkentésére és a megkülönböztetés felszámolására törekszik majd.

Bár minden tagállam igyekszik sajátos, nemzeti színt is belevinni az elnökségbe, a Tanács elnökségének napirendje az uniós és a világpolitikai agenda alapján nagyrészt előre meghatározott. A nagy nemzetközi események, illetve az EU aktuális napirendje mindig konkrét feladatokat rónak az éppen elnöklő uniós országra. Így a Tanács elnökségének levezénylésében jóval szűkebb mozgástere van egy tagállamnak, mint ahogy azt talán elsőre gondolnánk. Ez így van Románia esetében is.

A mostani félévben ilyen eseménye lesz a Brexit, a következő többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások is most érkeznek a finishez, illetve májusban esedékes a soron következő európai parlamenti választás. Bukarest helyzetét ez külön nehezíti, mert az uniós döntéshozó szerveknek gyakorlatilag a választásokig van csak mandátumuk komoly döntések meghozatalára, és ez Románia lehetőségeit is szűkíti.

ro2.png

A román elnökség a "Kohézió mint közös európai értékjelmondatot választotta mottónak. Bukarest elnöksége alatt négy prioritásra koncentrál. Elnökként első sorban ezeken a területeken szeretne eredményeket elérni, konszenzusra vezetni a tagállamokat:

  1. A konvergencia Európája: elnökként Románia igyekszik csökkenteni a tagállamok közötti fejlettségbeli különbségeket, többek között az egységes belső piac és a gazdasági és pénzügyi integráció további erősítésével, a digitalizáció és innováció és az ehhez kapcsolódó együttműködések előmozdításával. Ide tartozik a 2021-27 közötti uniós pénzügyi keretről szóló tárgyalásoknál a megegyezés elősegítése, amelyben Romániának elnökként nagyon fontos szerepe lehet.

 

  1. Biztonságosabb Európa: ahogy a korábbi elnökök, úgy Bukarest sem hagyhatja figyelmen kívül a globális trendeket – elnöksége alatt hangsúlyos marad a terrorizmus és radikalizálódás elleni küzdelem, a tagállamok biztonsági rendszerei közötti szorosabb együttműködés megteremtése, a kiberbiztonság erősítése. Célja a schengeni rendszer működésének helyreállítása és a külső határok védelmének megerősítése. Támogatja a párbeszédet és együttműködést a migrációs szempontból kibocsátó és célországok között, ehhez közös álláspontra kívánja segíteni a tagállamokat.

 

  1. Európa mint erősebb globális szereplő: elnökként Románia törekszik a közös védelmi és biztonsági képességek további erősítésére, és újabb lendületet kíván adni a nyugat-balkáni bővítési folyamatnak, ahogy az idén tízéves keleti partnerségnek is.

 

  1. A közös értékek Európája: Románia elnökként elkötelezett egy koherens, erős, szolidáris, egységes és befogadó EU kiépítése mellett, és kiáll olyan alapvető értékek mellett, mint a demokrácia, a szabadságjogok, az emberi jogok és emberi méltóság védelme. Az elnökség fellép az álhírek és populizmus ellen, és támogatja a hátrányos megkülönböztetés, rasszizmus és idegengyűlölet elleni fellépést.

Románia 2019. június 30-ig látja el a Tanács elnökségének feladatát, majd Finnország követi a sorban. A román elnökség részletes programja itt olvasható angol nyelven, az elnökség hivatalos oldala itt található.

Mult noroc, vagyis sok sikert, Románia!

Forrás és további információ a román elnökségről:


Képek forrása:
https://www.romania2019.eu


---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

ro3.png

3 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2914570490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.20. 00:03:05

Még szerencse, hogy a mindenkori elnöknek kb. akkora befolyása van a dolgok alakulására, mint II. Erzsébet királynőnek a brit politikára.

VT Man 2019.01.20. 00:20:14

Mikor lesz románia schengen tag?

Jossarian 2019.01.20. 07:30:41

Sosem gondoltam, hogy egyszer szegyellni fogom hogy az eu-ban elek...
süti beállítások módosítása