szilv1.jpgAz év végi ünneplés sok helyi szokással fonódik össze. Mindenki tudja, hogy zajlik itthon a szilveszterezés: elmaradhatatlan tűzijáték, petárda- és egyéb rakétadurrogás, dudaszó és pezsgőspoharak összekoccanása kíséretében búcsúztatjuk az óévet. A tévében vicces műsorok, kabarék mennek, éjfélkor megszólal a Himnusz, és köszöntőt mond a köztársasági elnök. Éjjel virslit, újév napján lencsét eszünk, hogy gazdagok legyünk. Mostani összeállításunkban bemutatjuk, milyen sajátságos tradíciók övezik a szilveszteri ünneplést egyes európai országokban. 

szilv2.png

Olaszok vörösben

Az olaszok rajonganak a hangoskodásért és a tűzijátékért, ezért szilveszter éjjelén gyönyörű és zajos csillogásba borítják az eget. Azt sem bízzák a véletlenre, hogy szerencsések legyenek az újévben: a férfiak és a nők is vörös alsóneműt hordanak szilveszter éjszaka, amelynek szerencsehozó képességéről meg vannak győződve. Érdekes, elsősorban dél-olasz szokás az újév alkalmából megszabadulni a felesleges tárgyaktól. De nem akárhogy lomtalanítanak: érdemes a házak előtt bukósisakban közlekedni, mivel a hagyományt követve az emeleti ablakból dobálják le az utcára a megunt holmikat: fazekakat, tányérokat, ruhákat, de akár bútorokat is.

szilv3.png

Spanyol szőlőszemek

Spanyolországban természetesen őrült utcai fieszták kísérik végig a szilvesztert. Van azonban egy szelíd és élő hagyomány: ahogy éjfélkor tizenkettőt üt az óra, a pezsgővel koccintás mellett 12 szem szőlőt fogyasztanak el, egy időben a harang ütéseivel. Akinek ez sikerül, bátran bízhat a gazdagságban és jószerencsében az újévben. Bár a tévé is közvetíti a harangszót, a legjobb, ha Madrid Puerta del Sol terén, élő harangozásra próbáljuk ki ezt a hagyományt, álarcban, vicces ruhákba öltözve. És a spanyoloknál az éjfél még csak a buli kezdetét jelenti!

szilv4.png

Svédek a friss levegőn

A családdal töltött karácsonyt követően az újévkor a svédek inkább baráti társaságban mulatnak.  Bár általában csikorgó fagy fogadja a szilveszterezőket, mégis sokan kimennek az utcára ünnepelni és a rengeteg tűzijátékot megcsodálni. Akik mégis otthon maradnak, frissen vásárolt elegáns ruhákba öltözve megvacsoráznak, és megnézik a tévé élő közvetítését a stockholmi Skanzen szabadtéri múzeumából, ahol harangszó kíséretében a brit Lord Alfred Tennyson „Ring Out, Wild Bells” című újévi költeményét adják elő.

szilv5.png

Holland mártózás

Hollandiában tudják, mi hozza el igazán a gazdagságot és a szerencsét a beköszönő újévben: a cukorral vastagon megszórt, golyó formájúvá gyúrt fánk, az oliebollen, illetve az appelflappen nevű almás sütemény. Ezt a két édességet fogyasztják, miközben a tévében kabaréműsort néznek, majd éjfélkor természetesen ott is hatalmas tűzijátékokkal köszöntik az újévet. A bátrabbak január elsején csoportosan megmártóznak Scheveningennél a dermesztően hideg tengervízben.

szilv6.png

Román jókívánságok

Romániában hagyományosan a jókívánságok ideje jön el szilveszterkor. A legismertebb ilyen pogány hagyomány a sorcova, amikor a gyerekek színes papírból készített virágokkal feldíszített gallyat tartva kívánnak jó egészséget és gazdagságot a meglátogatott házigazdáknak. Érdekes román hagyomány még a maszkokban előadott tánc is, például a capra (kecske) és ursul (medve).

szilv7.png

A bolgárokat hátbasomják

A bolgár újévi hagyományok hasonlítanak az imént bemutatott románhoz: itt is az egymásnak átadott jókívánságokra koncentrálnak. Ennek tradicionális módja a szurvaki, amikor a gyerekek csapatostól látogatják meg egymás otthonát, és a házigazdák hátát megérintik egy somfából hajlított gally ágaival – amelyeket pattogatott kukoricával, szárított gyümölccsel és paprikával, valamint színes textil- és gyapjúdarabokkal díszítenek –, így kívánva sikert, boldogságot és egészséget a következő évre. Cserébe pénzt és édességet kapnak a gyerekek, miközben színes szalagokat kötnek a somfaágaikra.

Ti milyen más szilveszteri vagy újévi hagyományokat ismertek? Írjátok meg nekünk kommentben!

Képek forrása: Olaszország - Flickr/ciocci (CC BY 2.0); Spanyolország - Flickr/Chris Oakley (CC BY 2.0); Svédország – Flickr/Paulius Malinovskis (CC BY 2.0); Hollandia – Flickr/Alexander Fritze (CC BY 2.0); Bulgária – Flickr/Boril Gourinov (CC BY-SA 2.0); Románia – Wikipedia/Alex:D

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon! 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9414518936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása