plovdiv1.PNG2019-ben az olaszországi Matera mellett a bolgár Plovdiv viseli Európa kulturális fővárosa címet. A második legnagyobb bolgár város az egyik legrégebben lakott európai település, amelyen számos jelentős európai kultúra és korszak nyomott hagyott. A város trák, római, bizánci, gót, török, örmény és zsidó hatásokat egyesít magán. Ahogy a város polgármestere fogalmazott: Plovdiv olyan, mint Európa kicsiben: az ott élő különböző hagyományok és kultúrák együttélése adja kulturális gazdagságát. Az évad jelszava is ezt tükrözi: „Együtt”.

Az első bolgár kulturális főváros

Plovdiv az első bolgár város, amely megkapta a lehetőséget, hogy Európa kulturális fővárosa legyen – a kulturális évadban közel 300 projekt 500 eseményével várják az érdeklődőket. A város nagyon gazdag múlttal és épen maradt történelmi helyszínekkel (például a római korból fennmaradt amfiteátrummal és stadionnal) rendelkezik. Emellett a város életét sokáig meghatározta az, hogy a szocializmus végéig Európa egyik legnagyobb dohányipari központja volt – mindezek megjelennek a kulturális évad programjában is. A programok többsége Plovdivban lesz, de a nemzeti válogatáson döntős Várna és Veliko Tarnovo, valamint a főváros, Szófia is vendégül lát néhány eseményt.

plovdiv2_png.jpg

A programból

A kulturális évad programját négy témakör köré csoportosították, amelyek mind fontos üzenetet hordoznak:

1. FÚZIÓ
Az év során számos program foglalkozik a különböző kisebbségek integrációjával, az együtt élő, különböző hátterű társadalmi csoportok és generációk együttműködésével.

Ilyen esemény lesz például az „Electric Orpheus” fesztivál, amelynek különlegességét a kortárs tánc és mindenféle zenei stílus keveredése adja – a rocktól az űrjazzen át az elektronikus DJ szettekig –, rengeteg bolgár és más európai előadó részvételével. Az évad során külön hangsúlyt kap, hogy Bulgária az egyetlen EU-s ország, amely cirill ábécét használ – a „Cirillizációs program” keretében az érdeklődők nemcsak a bolgár cirill ábécét, de az irodalom, fordítások, betűtípusok, dizájn, vizuális média eszközeivel annak történetét és kulturális hatásait is megismerhetik.

plovdiv3_png.jpg


2. ÁTALAKULÁS

A programok második csoportja az elfeledett városrészek, városi történetek újragondolásával és újjáélesztésével foglalkozik.

A téma legjelentősebb eseménye Plovdiv dohányipari múltját dolgozza fel, amely sokáig meghatározta a város életét – többek között videókon, képeken, irodalmi alkotásokon keresztül mutatja be a dohány segítségével Plovdiv történetét.

plovdiv4b.PNG


3. ÚJJÁÉLESZTÉS

A programcsoport célja a „kulturális örökség megőrzése kortárs kontextusba helyezéssel és a sztereotípiák elkerülésével”.

Ehhez kapcsolódóan a berlini fal leomlásának 30. évfordulóján eredeti faldarabok érkeznek Plovdivba, amelyeket anno német és nemzetközi street artos művészek dekoráltak ki. Az Eureca! interaktív kiállítás keretében a látogatók nagy hatású találmányokkal – röntgengép, telefon, Morse kódoló, hőlégballon, stb. – ismerkedhetnek meg. Látható lesz az Európai Odüsszeia 2019 színházi előadás is, amely bolgár és nemzetközi művészek segítségével helyezi korunkba az ókori történetet, de One dance week címmel világszintű kortárs táncfesztivált is rendeznek, amelyre a helyi művészek mellett Európából Ázsiából és Amerikából is érkeznek előadók.

plovdiv5.jpg


4. PIHENÉS

A negyedik tematikus csoport a fenntartható életvitellel foglalkozik, a slow life, slow food és – a folyamatos növekedés hajszolásával szemben – a „degrowth” (kb. „nemnövekedés”) mozgalom elveit hirdetve.

A szekció programjain résztvevők zenei élménnyel is gazdagodhatnak, ha a Plovdiv Jazz fesztiválra, a Love Swing táncfesztiválra, a Hills of Rock rockzenei fesztiválra vagy operafesztiválra érkeznek a városba.

plovdiv6.jpg

További információ az évadról a kulturális főváros bolgárul és angolul elérhető hivatalos honlapján olvasható. Itt lehet böngészni az összes programot, itt pedig egy programfüzet a kiemelt programokról.

Háttér

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezést 1985-ben Melina Mercouri, az akkori görög kulturális miniszter hívta életre. Azóta Európa egyik legrangosabb kulturális kezdeményezésévé vált. A címet azok a városok nyerhetik el, amelyek olyan hatásos, európai dimenzióval rendelkező kulturális programot állítanak össze, amely törekszik a város lakosainak a programba való aktív bevonására, és hozzájárul a város és a környező régió hosszú távú fejlődéséhez. Az Európa Kulturális Fővárosa cím kiváló lehetőség kínál a városoknak arra is, hogy a kultúrán keresztül megváltoztathassák a róluk kialakult képet, felhívják magukra a világ figyelmét.

Plovdivot és Materát követően, 2020-ban Rijeka (Horvátország) és Galway (Írország), 2021-ben Temesvár (Románia), Elefsina (Görögország) és Újvidék (Szerbia, tagjelölt ország), 2022- ben Esch (Luxemburg) és Kaunas (Litvánia), 2023-ban pedig Veszprém (javaslat) lesz az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa.

További információ az EKF-ről:


A képek forrása: a kulturális főváros Facebook oldala; első kép: Ivan Mandevski; második kép: Alexander Bogdan Thompson

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr914600192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása