kaponata_istock-521429594.jpg

A paprika és paradicsom alapú, főtt vagy sült zöldségragu – mondjuk ki, a lecsó – rengeteg nemzeti konyha kedvelt fogása. Korábban mi is írtunk a francia változatról, most nézzük meg, hogyan készítik a máltaiak.

 

A kaponata név ismerős lehet, és ha így van, akkor valószínűleg közeli rokona, a szicíliai caponata miatt. Nem véletlen, a máltai konyha tükrözi az ország történelmét, így erős olasz – emellett spanyol, francia, provençe-i és más mediterrán, arab, később pedig némi brit – hatást mutat.

 

A kapunata maltija is friss zöldségekből – padlizsánból, paradicsomból, hagymából, fokhagymából – áll, olajbogyóval, kapribogyóval, de – szemben a szicíliaival – nincs benne fenyőmag vagy mazsola, van viszont két máltai alapélelmiszer, a paprika és a cukkini, illetve mentalevél is.

 

Ehető önmagában egytálételként, pirítóson szendvicsnek, beleütött tojással, de Máltán előfordul a nyúlhússal vagy tengeri herkentyűkkel készült változat. Jól megy mellé a tipikus, juhtejből készült máltai sajt, amelyet ġbejna néven emlegetnek, teljes neve ġbejna tan-nagħaġ (egyszerűen „juhsajtocska”). Ezen a néven megilleti az oltalom alatt álló európai uniós eredetmegjelölés (OEM), azaz előállítására, feldolgozására és elkészítésére igazoltan egy meghatározott földrajzi területen, elismert módszerek alkalmazásával kerül sor. Az uniós eredetvédelemről a tepertős pogácsa kapcsán bővebben is írtunk már.

 

kapunata_istock-1749814959.jpg

Fotó: DronG, iStockphoto

 


Hozzávalók

1 nagyobb (fehér) hagyma felszeletelve

2 közepes padlizsán hosszában félbevágva és felszeletelve

3 paprika felszeletelve (vegyesen sárga, zöld és piros)

1 cukkini szeletelve

1 gerezd fokhagyma zúzva

5 érett paradicsom apróra vágva

1 evőkanál friss menta

1 evőkanál friss bazsalikom

egy marék kimagozott olajbogyó (vegyesen zöld és fekete)

egy evőkanál kapribogyó

3 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál vörösborecet

fél alma vagy 2 teáskanál cukor

olívaolaj

Só és bors

 

Elkészítés

Szeleteld fel hosszában a padlizsánt, sózd meg, és hagyd állni körülbelül fél órát. A felesleges vizet és sót papírtörlővel távolítsd el.

Melegíts fel két evőkanál olívaolajat serpenyőben közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott padlizsánt, és süsd aranybarnára (6-7 perc).

Tisztítsd meg a serpenyőt, adj hozzá két evőkanál olívaolajat, és tedd bele a kockára vágott hagymát. Közepes lángon párold, amíg áttetszővé válik, add hozzá a fokhagymát még két percre.

Add hozzá a kockára vágott paprikákat és a felszeletelt cukkinit, és hagyd puhára párolódni néhány percig.

Add hozzá a paradicsompürét, az almát és a paradicsomot. Keverd jól össze, és főzd körülbelül 10 percig.

Amikor a paradicsom nagy része megfőtt, add hozzá a padlizsánt, a vörösborecetet, az olajbogyót és a kapribogyót. Keverd jól össze (ha tojással fogyasztod, most üsd bele), és hagyd még néhány percig főni.

Sóval és borssal fűszerezd, a tetejére tegyél kevés mentát és bazsalikomot.

 

 

Igawdu l-ikla tiegħek, azaz jó étvágyat!

 

Borítókép: Alleko, iStockphoto

 


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3018699936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása