istock-1356707550.jpg

Az Európai Unióban a világon egyedülállóan erősek az utasjogok, amelyek a közösség területén repülővel, hajóval, távolsági autóbusszal vagy vasúton utazókat védik. A jogok érvényesítésének elősegítésére a Bizottság most többek közt a fogyatékossággal élő és csökkent mozgásképességű légi utasok jogaira vonatkozóan adott ki értelmezést.

 

Az utasjogok alapelveiről korábban mi is írtunk (a posztban lejjebb megtaláljátok az alapvető utasjogokat bemutató grafikánkat), és foglalkoztunk a közelmúlt javaslataival is, amelyek hatékonyabb védelmet nyújtanak az utazás során bekövetkező fennakadásokkal szemben. Az uniós szintű utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szervek juttatják érvényre. Ha az egyes országokban eltérő gyakorlatok vannak, az összezavarhatja az utasokat, amikor utazásuk során problémával szembesülnek, főleg határokon átívelő út esetén. A Bizottság 2016 óta iránymutatásokat ad ki, amelyek megkönnyítik a rendeletek betartását és harmonizálják a nemzeti szervek általi végrehajtást.

 istock-661470892.jpg

Illusztráció: intararit, iStockphoto  

  

A testület most a légi utasok jogaira vonatkozóan adott ki értelmezést, többek közt a fogyatékossággal élő és csökkent mozgásképességű légi utasok jogairól. Őket ugyanúgy megilleti a jog az utazáshoz, így a légitársaság vagy az utazásszervező nem tagadhatja meg a járatfoglalást vagy a beszállást a fogyatékosság vagy a csökkent mozgásképesség miatt – kivéve biztonsági okokból, vagy ha a beszállás fizikailag lenne lehetetlen. A repülőjegy vásárlásakor az eladónak olyan formátumban kell információkkal szolgálnia az utazásról, amelyhez a vevő hozzá tud férni, és arról is tájékoztatást kell adnia, milyen segítő eszközök állnak majd a rendelkezésre a repülőn. A repülőtéren és a gépen pedig segítséget kell nyújtani a sajátos igények kielégítéséhez, és ezért nem számítható fel külön díj.

 istock-1338008584.jpg

Illusztráció: Wanlee Prachyapanaprai, iStockphoto  

 

Az EU-ban egyébként évente mintegy 13 milliárd – repülőn, vonaton, autóbuszon vagy kompon közlekedő – utasra vonatkoznak az utasok jogairól szóló uniós rendeletek. Ez a szám 2030-ra várhatóan eléri a 15 milliárdot, 2050-re pedig akár a 20 milliárdot. Egy friss Eurobarometer felmérésből kiderül, hogy az európaiak 23 százaléka az elmúlt évben legalább egyszer utazott repülőn – a magyarok esetében ez csak a harmada, 7 százalék. Közülük 30 százalék már szembesült valamilyen problémával a hosszabb késéstől vagy járattörléstől a csomag elvesztésén át a túlfoglalás miatt meghiúsult utazásig (és az elmúlt időszak hírei alapján a helyzet idén sem lesz jobb). A hazai adat itt is alacsonyabb: csak minden ötödik magyar utas tapasztalt problémát. Az utasok 69 (itthon 76) százaléka viszont nem tett hivatalosan panaszt probléma esetén. Az EU-ban a megkérdezettek 8, a magyarok 10 százaléka kért már segítséget saját maga vagy más fogyatékkal élő / csökkent mozgásképességű személy számára utazás közben, de a légi utak esetében ez az arány mindössze 3, illetve 1 százalék.

 

A felmérés szerint Európában sokan közülük még mindig úgy érzik, hogy nem rendelkeznek elég információval az utasként őket megillető jogokról, bár az öt évvel ezelőttihez képest javult a helyzet. A Bizottság folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy az utasok ismerjék jogaikat, és ezek a jogok hatékonyabban érvényesüljenek – ebbe a törekvésbe illeszkednek a mostani iránymutatások is. A Bizottság rendszeres online figyelemfelkeltő kampányokat folytat, valamint segítséget nyújt a Your Europe portál és egy utasjogi mobilalkalmazás segítségével is.

 utasjogok-infografika-2160x2700px-europapont_1.jpg

 

Borítókép: intararit, iStockphoto  

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr918467951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása